Csodafegyvernek hitték, Harris mégsem remélhet sokat Taylor Swifttől
Gazdaság

Csodafegyvernek hitték, Harris mégsem remélhet sokat Taylor Swifttől

Ha John Lennon azt mondta, hogy népszerűbb Jézusnál, akkor Taylor Swift már minden világvallás alapítójával dacolhat népszerűségben – legalábbis a felmérések szerint. A közéleti témákban ritkán állást foglaló énekesnőt sokan a Demokrata Párt jolly jokerének tartották, aki elbillentheti az elnökválasztást a javukra, ha sikerül megnyerni támogatását. Egy hónappal azután, hogy Swift kiállt Kamala Harris alelnök mellett most mégis úgy látszik, hogy nem hozott megváltást a jelöltet cserélő baloldalnak. Donald Trump viszont Robert F. Kennedy Jr. és Elon Musk politikai támogatásából is profitálhat.

Taylor Swift, a Grammy-díjas énekesnő, az első – és a jelek szerint egyetlen – elnökjelölti vita utolsó másodpercében jelentette be, hogy Kamala Harris alelnököt támogatja. Swift hatalmas rajongótáborral rendelkezik, amely nagyrészt fiatal, női és demokrata szimpatizánsokból áll. A 2020-as választásokkor rengeteg elemzés jutott arra, hogy utolsópillanatos kiállása Joe Biden mellett számos billegő körzetben hozhatott fordulatot, még ha otthonában, Tennessee-ben simán ki is kapott az általa támogatott jelölt.

Az viszont biztos, hogy Taylor Swift hatása számos területen bizonyult elementáris erejűnek: az amerikai gazdaságot – különösen az Eras turnéja révén – jelentősen megtámogatta 2022-ben és 2023-ban. Koncertjei fellendítették a helyi gazdaságokat, különösen a turizmus és a vendéglátás területén, mivel a rajongók tízezrei utaznak a koncertekre, és ezzel élénkítik a szállodai, éttermi forgalmat és helyi látványosságoknál is megugrottak a költések. 

Az Egyesült Államokban Taylor Swift hat hónapos Eras turnéja összesen 5 milliárd dolláros fogyasztói költést generált, amelyből 2 milliárd dollár volt a kiskereskedelmi forgalom a Nomura elemzése szerint, amely meg is alkotta a Swiftonomics kifejezést az énekesnő élénkítő hatására. Bár a fogyasztás fellendítése elvarázsolta az amerikai gazdasági elemzőket,

a teljes makrogazdasági hatás valószínűleg visszafogottabb volt, mint a sokak által emlegetett 0,25 százalékos hozzájárulása a GDP-növekedéshez, de ettől még a Federal Reserve is többször megemlítette a helyi gazdasági hatások között.

Az is látványos volt, amit az amerikaifoci-ligával tett az, hogy Taylor Swift és a Kansas City Chiefs tight endje, Travis Kelce kapcsolata nyilvánosságra került. Jelenléte a meccseken óriási médiafigyelmet váltott ki, az NFL nézettsége, különösen a fiatalabb és a női közönség körében, jelentősen megugrott, a Chiefs – New York Jets mérkőzésen való részvétele 27 milliós nézettséget eredményezett, így a 2023. februári Super Bowl óta ez volt a legnézettebb vasárnapi műsor. A mérkőzés mintegy 2 millió női nézőt vonzott, a 18-24 éves nők körében 24%-kal, a tinédzser lányok körében pedig 53%-kal nőtt a közvetítést figyelők száma. A nézettségi csúcs 29,4 milliós volt a közvetítés alatt.

Egy elnökjelölt így nem is vágyhatna jobb politikai kiállásra, mint Swifté, de a szakértők szerint mégsem profitál ebből sokat Kamala Harris.

Az Economist elemzése szerint az énekesnő posztjai hiába bírnak hatalmas eléréssel – egyetlen Instagram-bejegyzése több mint 11 millió lájkot kapott – ezek a közösségi média aktivitások nem mindig fordulnak le tényleges szavazatokra.

Az egyik legjelentősebb hatás a választói regisztrációban volt tapasztalható. Amikor Swift megosztotta Harris támogatását és a szavazási regisztráció linkjét, több mint 300 ezer látogatót irányított a weboldalra néhány órán belül. Azóta viszont ez a hatás elmúlt, egy hónap alatt a Swift és Harris nevekre érkező együttes Google-keresések száma 90 százalékkal esett vissza, a „kire szavaz Taylor Swift” kérdésre pedig alig százezer keresés érkezett október eleje óta. Ha figyelembe vesszük, hogy ezek ráadásul országos keresések, nem a csatatérállamokból érkeztek, belátható, hogy a Swiftection (vagyis Swift hatása a választásra) korlátozott lehet.

Bár a közösségi média hatalmas teret ad a hírességeknek, az Economist szerint kérdéses, hogy ezek az aktivitások valóban meggyőzik-e a választókat, hiszen Swift rajongói közül sokan már korábban is demokrata szimpatizánsok voltak.

Nem Swift a döntőbíró

Nate Silver, a FiveThirtyEight alapítója és elismert statisztikus, azt állítja, hogy Robert F. Kennedy Jr., aki korábban független elnökjelölt volt, majd Donald Trump támogatása mellett döntött, sokkal nagyobb hatást gyakorolt a választásokra. 

SILVER SZERINT KENNEDY TRUMP MELLETTI KIÁLLÁSA NAGYOBB POLITIKAI SÚLLYAL BÍR, MIVEL KENNEDY BELÉPÉSE A POLITIKAI KÜZDELEMBE KEZDETBEN ELCSÁBÍTOTT EGY JELENTŐS SZAVAZÓBÁZIST A REPUBLIKÁNUS JELÖLTTŐL.

Kennedy támogatása főként a hagyományos jobboldali szavazókat vitte Trumphoz, míg Swift inkább a már meglévő demokrata bázist mozgósította. Silver elemzésében kiemelte, hogy Harris támogatottsága enyhén csökkent Kennedy bejelentése után, ami egyértelműen befolyásolta a közvélemény-kutatási adatokat. A hírességek közötti támogatás különbsége tehát nem csupán a közösségi média elérésére korlátozódik, hanem politikai mozgósító erejüket is mérlegelni kell.

Kilóg a sorból Elon Musk, aki a Twitter-felvásárlás óta az X-en keresztül akár abba is beleszólhat, hogy kihez milyen üzenetek érnek el. Az ő Trump melletti kiállása is sokakat billenthetett át a Republikánus Párt oldalára.

A harmadik elemzés, amelyet a The Drum marketingszakértői közöltek, arra világít rá, hogy a Demokratikus Nemzeti Konvenció (DNC) kampánya igyekszik Taylor Swift népszerűségét kihasználni, hogy Harris kampányát fiatal választókhoz juttassa el. A „Taylor Swift-kampány” Snapchat filterekkel, mobil plakátokkal és popkulturális üzenetekkel próbálja elérni a Z generációt és a millenniumi nemzedéket. A kampány szlogenjében Swift egyik híres dala, a „Fearless” jelenik meg, melyet arra használnak, hogy fiatalokat szólítsanak meg kulcsfontosságú kérdésekkel, mint például a reproduktív jogok vagy a gazdasági lehetőségek.

A szakértők megosztottak abban, hogy mennyire hatékony ez a stratégia. Ryan Waite, a Think Big közvéleménykutató alelnöke szerint a Swift kampány intelligens lépés, amely a fiatal választók figyelmét keltheti fel. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a kampány önmagában nem elegendő, ha nem nyújt mélyebb, tartalmi üzeneteket az említett demográfiai csoport számára.

Ezzel szemben mások, mint például Reilly Newman, a Motif Brands stratégiája, arra figyelmeztetnek, hogy 

a celebek támogatása egyes szavazók számára hiteltelennek tűnhet, és a kampány túlzottan a szórakoztatásra összpontosít, ahelyett, hogy valós politikai tartalmat közvetítene.

A három elemzés egyértelművé teszi, hogy a hírességek támogatása megosztó kérdés a politikai kampányokban. Taylor Swift és Robert F. Kennedy Jr. támogatása különböző hatásokat gyakorolt a választókra, és míg Swift támogatása elsősorban a meglévő demokrata bázist mozgósította, Kennedy bejelentése jelentős politikai változásokat hozott. A legnagyobb kérdés, hogy a választások előtti hetekben Swift mennyire veti be magát a kampányban, új lendületet adva a Demokrata Pártnak az utolsó pillanatban.

A jelek szerint erre Harrisnek óriási szüksége lenne: a közvélemény-kutatások alapján Donald Trump lett az elnökválasztás fő esélyese, ráadásul úgy, hogy mindig alulmérik a támogatottságát.

Címlapkép: Taylor Swift a „The Eras Tour” nyitóestjén lép színpadra a State Farm Stadionban 2023. március 17-én, az arizonai Glendale-ben. Az arizonai Glendale városát a The Eras Tour tiszteletére március 17-18-ra ünnepélyesen Swift Cityvé nevezték át. A fotó forrása: John Medina/Getty Images.

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium