21 Kutatóközpont: a Tisza Párt vezet a Fidesz előtt
Gazdaság

21 Kutatóközpont: a Tisza Párt vezet a Fidesz előtt

Portfolio
Hibahatáron belül, de hajszállal már vezet a Tisza a Fidesz előtt a 21 Kutatóközpont friss felmérésében, ami a Partizán megbízásából készült. Ez az első alkalom, hogy egy közvélemény-kutató a Tisza Párt előnyét mérje a pártválasztók között.

A Partizán megbízásából kutatást készített a 21 Kutatóközpont, október 9. és 15. között 1000 főt kérdeztek meg egy smsben kiküldött online kérdőívben a válaszadók pártpreferenciáiról.

A kutatás szerint

a Tisza Párt 42 százalékon, a Fidesz pedig 40 százalékon áll a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között.

Ez az első alkalom, hogy egy felmérésben a Tisza Párt megelőzte a Fideszt.

A mérések szerint a parlamenti küszöböt a Tisza Párton és a Fideszen kívül csak a Mi Hazánk tudná megugrani, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Demokratikus Koalíció 4-4 százalékot kapna.

tiszaa

A Tisza Párt a fiatalok körében a legnépszerűbb.

tiszaa2

A teljes népességen belül a 21 Kutatóközpont felmérése alapján is a Fidesz vezet, 3 százalékponttal megelőzve a Tisza Pártot.

463846820_863304335988248_5623072384802473743_n

A kutatás kapcsán Török Gábor politikai elemző is megszólalt:

Török Gábor szerint

  1. mindenkinek igaza van, aki "szakmai" fenntartásait fogalmazza meg: valóban hibahatáron belüli a különbség, valóban jobb kiindulópont két választás között a teljes népességre vonatkozó adat, valóban ez csak egy mérés stb.
  2. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások nem csak megmutatják a politikai valóságot, de bizony időnként alakítják is azt. Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, amelyet majd - 18 év után először - úgy lehet interpretálni, hogy "vezet a Tisza". Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást...
  3. Akit pedig a részletek érdekelnek, inkább figyeljen a további ábrákra: nagyon tanulságosak a Fidesz-Tisza versenyben a nemekre, az életkorra, az iskolai végzettségre és a lakóhelyre vonatkozó számok. Engem különösen a nemek közötti egyértelmű különbség lepett meg, a többi eddig is jellemző volt a Fidesz és ellenzéke közötti versenyben.

A két Magyarország tisztán látható,

zárja gondolatait Török Gábor.

Arra a kutatást készítő 21 Kutatóközpont is felhívja a figyelmet, hogy a mintában kapott értékek +/-3 százalékponttal térnek el attól, amit a teljes lakosság megkérdezése esetén kaptak volna, a részsokaságok vizsgálata során azonban a hibahatár ennél valamivel nagyobb is lehet.

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium