Vadonatúj magyar adócsökkentést lengettek be
Gazdaság

Vadonatúj magyar adócsökkentést lengettek be

A gazdaság fokozott bővülésének köszönhetően a költségvetés helyzete a következő években tovább fog javulni. Ez a folyamat megnyitja a lehetőségét annak, hogy a munkaadói adóterhek a következő években tovább csökkenjenek, ezáltal az adóék is alacsonyabb szintre csökkenhessen - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium kedd délután megjelent közleményében, mely arról tájékoztat, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival.

Ez az első alkalom, amikor a kormány elég konkrét utalást tesz arra, hogy az általa elvárt magasabb béremelésért cserébe a munkáltatók járulék-, vagy adócsökkentésben részesülhetnek. Emlékezetes, a 2016-ban megkötött 6 éves bérmegállapodásnak volt ilyen eleme (2017 januárjától a cégek több könnyítést is kaptak, akkor lett egységesen 9% a társasági adókulcs mértéke, és akkortól valósult meg a szocho-csökkentés első lépése 27%-ról 22%-ra, majd ezt követően szinte minden évben csökkent pár százalékpontot).

A közlemény pontosan így fogalmaz: a gazdaság fokozott bővülésének köszönhetően a költségvetés helyzete a következő években tovább fog javulni.

Ez a folyamat megnyitja a lehetőségét annak, hogy a munkaadói adóterhek a következő években tovább csökkenjenek, ezáltal az adóék is alacsonyabb szintre csökkenhessen.

Az NGM kiemelte: a találkozón a tárcavezető ismertette a kormány 21 intézkedésből álló Új Gazdaságpolitikai Akciótervét, amely hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3-6 százalék közötti növekedést érhessen el.

Erről beszélt részletesen a Portfolio gazdasági csúcstalálkozóján is Nagy Márton, és a határozat meg is jelent tegnap este a közlönyben.

Nagy Márton a VKF tagjaival történt találkozón leszögezte, hogy figyelembe véve a gazdaság és a vállalkozások teljesítőképességét,

a gyors bérkonvergenciának a dinamikus gazdasági növekedésen és vállalati hatékonyság és termelékenység javuláson kell alapulnia.

Hozzátette: 2025-ben a magyar gazdaság 3-4 százalékkal bővülhet, 2026-ban pedig áttérhetünk a 4-5 százalékos GDP növekedési sávba.

Hónapok óta zajlanak a tárgyalások a jövő évi és a következő évek béremeléséről, a kormány és az érdekegyeztető felek között. A munkaadói oldal korábban már jelezte, hogy átgondolt bérmegállapodás szükséges, és már akkor is azt mondták, hogy szükséges a munkaadók tehercsökkentése, például az élőmunkát terhelő adók további mérséklése. A mostani NGM-közlemény az első jele annak, hogy a kormány nyitott az adócsökkentésre. Egyelőre a mostani adócsökkentés-belengetés hatását nem lehet megítélni, mert fontos lenne ehhez látni a részletkérdéseket: 1) mikortól lenne effektív a tehercsökkenés 2) mely munkáltatói terheket érintené 3) milyen mértékben. Nem lennénk meglepve, ha a 2026-os parlamenti választás miatt egyébként is nyomás alatt lévő gazdaságpolitika hamar effektívvé tenné ezt az adócsökkentést, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kormány tovább növeli majd a költségvetésben egyébként is jelen lévő feszültségeket.

Az NGM közleménye szerint "abban minden fél egyetértett, hogy az 1.000 eurós minimálbér elérhető célkitűzés. A munkaadói szervezetek ugyanakkor osztották azt a kormányzati álláspontot, hogy az átlagkereset 1 millió forintra növelésének feltétele a gazdaságban végbemenő magasabb növekedési ütem, valamint az infláció kiszámítható szinten tartása".

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium