Nagy ötlet: a végtelenségig kell emelni a benzin árát, és akkor mindenki elektromos autót akar majd venni
Gazdaság

Nagy ötlet: a végtelenségig kell emelni a benzin árát, és akkor mindenki elektromos autót akar majd venni

Portfolio
Jóval kevesebb elektromos autót adnak el Európa-szerte, mint amire korábban akár maguk az autógyártók számítottak, vannak is bőven ötletek arra, hogy hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy elektromos autót vegyenek, egy autóipari vezető most azt dobta be, hogy minden évben nagyot kellene emelni a benzin árán.

Az elektromos autók eladása jóval a várakozások alatt alakul idén Európában. Bár szeptemberben 4 egymást követő hónap után újra nőtt az elektromos autók értékesítése, az EU-ban 9,8, a legnagyobb autópiacon, Németországban 8,7 százalékkal nőttek az eladások,

acea1022-6-710469

az év első 9 hónapja így is elég gyászos, a várt nagy növekedés helyett a január-szeptember időszakban 5,8 százalékkal kevesebb elektromos autót adtak el az EU-ban, és 28,6 százalékkal kevesebbet Németországban.

acea1022-8-710475

A visszaesés részben a korábbi támogatási programok kifutásával magyarázható.

A klímacélok eléréséhez viszont szükség lenne a helyben zéró károsanyagot kibocsátó elektromos autók arányának drasztikus növelésére, jönnek is az ötletek, hogy hogyan lehetne megfordítani a trendet:

A merkur.de összefoglalója alapján

  • áprilisban Volker Wissing német közlekedési miniszter hétvégi vezetési tilalommal fenyegetett a belsőégésű motorral hajtott autókra,
  • néhány hete Robert Habeck gazdasági miniszter egy új, elektromos autók vásárlásához nyújtott állami támogatással kampányolt,
  • ezt a ötletet karolta fel Oliver Blume, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója, ő autónként 4000 eurós állami támogatást támogat.

A legújabb ötletet Martin Daum, a Daimler egykori teherautó-főnöke dobta be, szerinte

mostantól a végtelenségig minden év január 1-jén tíz centtel kellene megemelni a benzin literenkénti árát, azzal rá lehetne venni az embereket arra, hogy elektromos autót vegyenek.

Daum szerint

a gyakran autózók számára a belső égésű motoros autó vásárlása ezzel a megközelítéssel már nem opció, inkább rögtön elektromos autót vásárolnának.

Persze azt Daum is belátja, hogy egy ilyen ötletet nem lenne egyszerű átvinni, szerinte a polgárok többsége nem fogadná el a pótdíjat, és valószínűleg ezért egyetlen politikus sem követné ezt a megközelítést. Daum számára azonban elképzelhető egy literenkénti öt centes kezdeti kompromisszumos megoldás is. Ezután azonban kétszer annyi időbe telne, mire a mobilitás tényleges megváltozásának kívánt hatása bekövetkezne.

Daum viszont nem gondolja azt, hogy az elektromos autók állami támogatása célravezető.

"Az elektromos autók támogatásának ellenzője vagyok. Szerintem az új technológiák támogatásának csak a legelső fázisban van értelme, amikor a technológiai ötletek kipróbálásáról van szó, amikor fogyasztóként hatalmas kockázatot vállalnának azzal kapcsolatban, hogy a dolog egyáltalán működni fog-e.”

- mondta, és hozzátette, hogy

ehelyett az infrastruktúra fejlesztését kellene előtérbe helyezni, és töltőállomásokba, utakba és fenntartható energiatermelésbe kellene befektetni.

Címlapkép forrása: aire images via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium