Ilyen hurrikánt még nem láttunk eddig
Gazdaság

Ilyen hurrikánt még nem láttunk eddig

MTI
|
Portfolio
A meteorológusok szerint az Oscar nemcsak a 2024-es hurrikánszezon legkisebb hurrikánja lett, hanem az Atlanti-óceánnál valaha mért legkisebb hurrikán. Kubában legalább hat ember meghalt azt követően, hogy az Oscar hurrikán lecsapott a szigetországra.

Különös hurrikán

Az Oscar hurrikán, amelyet most trópusi viharrá minősítettek vissza, az Atlanti-óceán medencéjében valaha mért legkisebb hurrikán volt - közölték hétfőn a meteorológusok a USA Today beszámolója alapján.

Amikor a vihar szombaton kialakult, a hurrikánvadászok megállapították, hogy az Oscar hurrikán kiterjedése mindössze 5-6 mérföld (kb. 8-10 km) széles volt.

Ezzel az Oscar nemcsak a 2024-es hurrikánszezon legkisebb hurrikánja lett, hanem a valaha ismert legkisebb hurrikán, úgy hogy a hurrikánok megfigyelési adatai egészen az 1960-as évek közepéig nyúlnak vissza

- mondta Michael Lowry, a WPLG-TV meteorológusa, aki szerint

az ilyen kis hurrikánok rendkívül ritkák.

A Weather Network úgy fogalmazott, hogy az Oscar kis mérete lehetővé tette, hogy a vihar elkerülje a műholdak észlelését, és kezdetben „megbolondította az időjárási modelleket”. Az előrejelzők csak akkor fedezték fel erejét, amikor egy hurrikánvadász repülőgép behatolt a vihar magjába.

Jelentett a kubai elnök

Az előzetes információk szerint hat ember életét vesztette San Antonio del Sur településen, a keleti Guantánamo tartományban

- mondta Miguel Diaz-Canel kubai elnök hétfő este az állami televízióban közvetített beszédében.

San Antonio del Sur településen kívül az ugyanebben a tartományban, a sziget keleti részén fekvő Imias települést is súlyosan érintette a rossz időjárás.

Olyan mértékű áradások voltak, amilyeneket még soha nem mértek ezen a két területen

- tette hozzá az elnök.

A Forradalmi Fegyveres Erők és a belügyminisztérium veszi át a mentési műveleteket Guantánamo ezen településein, ahol még mindig vannak megközelíthetetlen területek

- közölte az államfő az X közösségi oldalon.

Az Oscar hurrikán, amely vasárnap este mintegy óránkénti 130 kilométeres széllel érte el a szárazföldet, majd trópusi viharrá gyengült, hétfő este eltávolodott Kubától. Az ország energiaellátási helyzetével kapcsolatban a kubai elnök hétfő este azt mondta, hogy "a szolgáltatás több mint 36 százaléka (helyreállt), és jelenleg stabilan működik" az országban.

Csütörtökön, az áramszünet előestéjén a kubai elnök bejelentette, hogy a szigetország "energiavészhelyzetben" van, mivel a Washington által 1962 óta elrendelt embargó szigorítása miatt

nehézségekbe ütközik az erőművek működtetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése.

Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, az Antonio Guiteras hőerőmű, emiatt teljesen összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amire még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni. Az áramszolgáltatás már korábban is akadozott, helyenként akár 12 órán át is szünetelt.

Külföldi adatok alapján az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében csak feleannyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium