Portfolio signature

A régió után kulloghat Magyarország, jövőre sem javul a helyzet

2024-2025-ben a magyar gazdaság növekedése lehet az egyik legszerényebb a tágan vett keleti- és közép-európai régióban –  áll a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (WiiW) legújabb elemzésében. Idén mindössze 1,2%-os GDP-növekedés várható, amely a harmadik leggyengébb eredmény a vizsgált országok között. A 2025-ös előrejelzés sem sokkal biztatóbb, Magyarország itt is a leglassabb növekedést produkáló államok közé kerülhet. A régiós autóipar gyengesége és a beruházások visszaesése tovább súlyosbítja a helyzetet, a kegyelemdöfést pedig Donald Trump ismételt megválasztása viheti be, vélik a bécsi szakértők.

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (WiiW) legfrissebb, Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa (CESEE) gazdasági kilátásairól szóló elemzése szerint a régió növekedése 2024-től stabil, de mérsékelt ütemben folytatódik, átlagosan évi 3,2%-os GDP-növekedéssel. A belföldi kereslet továbbra is erős marad, amelyet a reálbérek növekedése és az uniós forrásokból finanszírozott beruházások támogatnak, azonban a külső kereslet, különösen Németország gazdasági gyengélkedése miatt, visszafogott lesz.

A régión belül a növekedési kilátások országról országra változnak. Oroszország esetében 2024-ben a katonai kiadások növekedése húzza felfelé a gazdasági teljesítményt, de a szankciók és a kapacitási korlátok miatt 2025-re és 2026-ra lassulás várható. Kazahsztán marad a régió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, amit az erős fogyasztás és az olajtermelés növekedése táplál. Az uniós tagállamok között Lengyelország és Horvátország kiemelkedő növekedést produkálhat, míg Románia fiskális konszolidációja miatt lassulásra számíthat.

A balti országok, különösen Észtország gazdasági kilábalása lassan halad, míg a visegrádi országok, például Csehország és Magyarország, továbbra is gyengélkednek a német ipar válságának közvetlen hatása miatt. Az autóipari ágazatban komoly problémák mutatkoznak, különösen az elektromos járművek iránti gyenge kereslet miatt, ami a CESEE régió egyes országaiban jelentős visszaesést eredményezett – írják az elemzők.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés