Új fegyver a koronavírus ellen: áttörést hozhatnak a magyar kutatók eredményei
Gazdaság

Új fegyver a koronavírus ellen: áttörést hozhatnak a magyar kutatók eredményei

Portfolio
Miközben a koronavírus-fertőzések száma ismét emelkedik Magyarországon, a tudományos közösség nem tétlenkedik. Egy új kutatás, melyet több magyar intézmény kutatói vezettek, rákellenes gyógyszereket azonosított lehetséges koronavírús-terápiaként. Az áttörés, amelyet a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont munkatársai is támogattak, új távlatokat nyithat a súlyos koronavírusos esetek kezelésében a Rucaparib nevű gyógyszer alkalmazása révén.

Az őszi időszakban Magyarországon ismét növekedést mutat a koronavírus-fertőzések száma. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának legújabb adatai szerint

a minták több mint felében igazolták a vírus jelenlétét.

Bár az új variánsokra finomhangolt vakcinák még fejlesztés alatt állnak, a fertőzési hullám elleni védekezésben egy új, meglepő irányú kutatási eredmény jelenthet megoldást.

Ugyanis magyar kutatók, köztük a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem szakemberei, a Covid-19 kezelésében új terápiás lehetőséget azonosítottak.

A kutatásban a Rucaparib nevű rákellenes gyógyszert találták hatékonynak a koronavírus okozta fertőzés különböző szakaszaiban.

A kutatást Bay Péter, a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanára vezette, és az eredményeket nemrég a British Journal of Pharmacology szaklapban publikálták:

A Covid-19 két fő szakaszra osztható: a virális szakaszra, ahol a vírus elszaporodik a szervezetben, és a gyulladásos szakaszra, amely a szervezet immunválaszát követi. A kutatók azt találták, hogy a Rucaparib a fertőzés mindkét fázisában eredményes lehet.

Ez azért jelentős, mert a jelenlegi kezelések többsége – például a Paxlovid – főként a korai, virális fázisban hatásosak, a súlyosabb esetek kezelésére viszont kevésbé alkalmasak.

A kutatás alapja, hogy a PARP enzimek szerepet játszanak a Covid-19 fertőzés során fellépő sejtszintű folyamatokban és a gyulladásos reakciók kialakulásában. Ezen enzimek gátlása kulcsfontosságú lehet a fertőzés súlyos lefolyásának megelőzésében.

Bajusz Dávid, a HUN-REN TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának főmunkatársa elmondta, hogy a kutatás megerősítette, hogy a PARP-gátlószerek, mint a Rucaparib, kettős hatású fegyverként funkcionálhatnak, mivel egyszerre gátolják a vírus szaporodását és a gyulladásos folyamatokat.

A kutatók úgy vélik, hogy

a Rucaparib különösen a súlyos légzőszervi tünetekkel járó esetek kezelésében lehet hasznos,

ahol a gyógyszer egyszerre hat a vírus szaporodása és a gyulladásos komplikációk ellen.

Ráadásul a gyógyszer hatékonynak bizonyulhat a koronavírus különféle variánsai ellen is,

mivel a tüskefehérje azon konzervált részeire hat, amelyek nem változnak jelentősen a variánsok között. Ezáltal a Rucaparib nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeli változatokkal szemben is alkalmazható lehet.

A kutatók jelenleg a vírusok működéséért és szaporodásáért felelős fehérjék célzott gátlására összpontosítanak, hogy még hatékonyabb terápiákat fejlesszenek ki. Ezenkívül a koronavírus mellett újabb fenyegetésekkel is szembesülünk: a kutatók már a WHO által globális veszélyhelyzetként nyilvántartott majomhimlő elleni lehetséges terápiákat is vizsgálják.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1444397251