Teljessé vált az EU fejlettségi rangsora - magyar szempontból is vannak érdekességek
Gazdaság

Teljessé vált az EU fejlettségi rangsora - magyar szempontból is vannak érdekességek

Portfolio
A horvát GDP-adatok megérkezésével immár teljessé vált a 2023-as év európai uniós fejlettségi rangsora. A vártnak megfelelően a horvát egy főre jutó GDP már csak minimálisan marad el a magyartól. Viszonylagos jó hír, hogy a revíziók során a lakosság fogyasztási rangsorában elmozdultunk az utolsó helyről, visszaelőzve a bolgárokat.

A hétvégén közzétette az uniós statisztikai hivatal az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP-statisztikát Horvátországra is. A legelterjedtebb fejlettségi mutatóban így teljes képet kaphatunk az Európai Unió országairól.

Eszerint a horvát egy főre jutó GDP az uniós átlag 75,1 százalékán állt tavaly. A mutató nagyon sokat emelkedett az elmúlt években, ahogy dinamizálódni tudott délnyugati szomszédunk gazdasága: 2014-ben még 60%-os fejlettségről számolt be az Eurostat. A magyar fejlettség az EU-átlag 75,4%-án áll, vagyis éppen csak a horvátok előtt tudtunk maradni.

Az idén a horvát GDP-növekedés 3%, a magyar 1% körül alakulhat, vagyis jövőre, amikor a 2024-es adatok érkeznek, az uniós rangsor egyik legérdekesebb kérdése az lehet, hogy lesz-e horvát előzés. A horváton kívül a szlovák, görög, lett és bolgár gazdaságot előzzük fejlettségben. Közvetlenül előttünk Románia áll, mintegy három százalékponttal magasabb relatív mutatóval, de módszertani bizonytalanságok miatt (a román árszint furcsán alacsony a fejlettséghez képest) a pontos különbségre nem vennénk mérget.

Bár az uniós országok között összességében összerázódás, a fejlettségi különbségek csökkenése figyelhető meg, még így felfedezhetők törésvonalak a kelet-közép-európai régión belül. 90%-os fejlettség szint körül jár Csehország, Szlovénia és Litvánia (előbbi két ország a spanyolokat is előzi), 80% körül tart az észt, lengyel és román gazdaság (na és a portugálok). Nagyjából 75%-os fejlettségnél jár a magyar és horvát gazdaság, de ide sorolhatjuk az alulbecslési gyanúval körüllengett Szlovákia is. Három ország pedig 70% alatt ragadt.

Nemcsak a horvát adat megérkezése jelent újdonságot a fejlettségi mutatókban, hanem az is, hogy az idén szinte havonta változtak a többi ország adatai, ahogyan a statisztika friss információkkal folyamatosan pontosodott. Ez számunkra a másik nagy figyelemmel kísért mutató, a háztartások végső fogyasztása miatt fontos. A korábbi becslések szerint ugyanis a magyar fogyasztás az uniós rangsor utolsó helyére esett vissza, lemaradva még a jóval fejletlenebb bolgár fogyasztástól is. Mostanra azonban a revíziók hatására a bolgár adatot lejjebb húzták és így "csak" az utolsó előttiek vagyunk. Bár az adatok hivatalosan még mindig "előzetesek", de várhatóan már nem lesznek benne akkora elmozdulások, mint a korábbi becslések során.

Az Eurostat fogyasztási mutatója az úgynevezett "egyéni fogyasztás" (actual individual consumption, AIC) a nemzeti számlák rendszerében a "háztartások végső fogyasztását" jelenti. Ebben a lakosság vásárolt fogyasztása mellett az úgynevezett természetbeni fogyasztás is szerepel, ami főleg az olyan igénybevett szolgáltatásokat jelenti, amelyekért az adónkkal fizetünk, mint például az egészségügyért és oktatásért. Mivel ez a legszélesebb fogyasztási kategória, az Eurostat előszeretettel használja ezt a mutatót egyfajta jólétérzet-mérőszámként, hiszen a tapasztalatok szerint a fogyasztás alapvetően határozza meg akár a szubjektív jólét-érzetet is. A mutató vásárlóerő-paritáson számolt értéke korrigál az egyes országok árszintjével, vagyis ahol kevesebbet költenek pénzben kifejezve, még nem biztos, hogy rosszabbul élnek, hiszen az alacsonyabb árak miatt valójában többet tudnak vásárolni.

A hazai fogyasztási mutató alacsony szintjéről az elmúlt egy-két évben sok értékelés született. Az okok között szerepel a régión belül az átlagnál kisebb felzárkózási ütem (ami a nominális bérekben is megfigyelhető), a háztartások alacsony eladósodottsági és (makrogazdasági szinten) magas megtakarítási szintje, illetve az, hogy a megtermelt jövedelemnek igen nagy része fordítódik fogyasztás helyett beruházásra. Ahogyan arra korábban is többször felhívtuk a figyelmet, a mutatót nem érdemes nagyítóval nézegetni, ugyanis sok mérési probléma van vele. Eleve a GDP-t, és annak komponenseit nehéz összehasonlítható módon pontosan számba venni, a relatív árszintek meghatározása szintén bizonytalan. Ezért érdemes inkább a hosszabb távú tendenciákra, mintsem a pontos értékekre koncentrálni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1444397251