Rendkívül erősen rajtolt az influenzaszezon Magyarországon
Gazdaság

Rendkívül erősen rajtolt az influenzaszezon Magyarországon

Portfolio
Több mint 210 000 magyar fordult orvoshoz akut légúti fertőzésekkel, köztük közel 20 500-an influenzaszerű tünetekkel 2024 41. hetében. A 40. héten az elmúlt 14 influenzaszezon legmagasabb értékét láttuk, és a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel küzdők száma is továbbra is a legmagasabb - derül ki a Portfolio részletes vizsgálataiból.

Fertőzések

A 2024-es év 41. hetében (október 7-13.) 210 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzésekkel (ARI), köztük 20 400-an influenzaszerű tünetekkel - derül ki az Országos Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adataiból. Az előbbi szám a 40. heti 228 ezerről csökkent, míg az utóbbi 18 600-ról ugrott meg, amint az a Portfolio angol oldalán elérhető részletes elemzés grafikonjain is látszik.

A rövid távú (az elmúlt három influenzaszezonra vonatkozó) összehasonlítás azt mutatja, hogy az ARI-s betegek száma 2022/23-ban valamivel magasabb volt, egy évvel ezelőtt viszont jóval alacsonyabb.

ARI es influenzaszeru tunetek

Az ARI-ban az influenzaszerű tünetek aránya a 40. héten 8,2%, a 41. héten 9,7% volt, ami az elmúlt három szezonban a legmagasabb arány. Az alábbi ábra már érzékelteti, hogy szokatlanul erősen indult az influenzaszezon Magyarországon.

influenzaszeru tunetek rovid idosor24

A 100 000 lakosra jutó ARI és influenzaszerű tünetekre vonatkozó adatokkal is rendelkezünk, bár hosszú távú adatsor csak az utóbbiról áll rendelkezésre.

Mindkettő azt mutatja, hogy a légúti fertőzések jelenlegi szezonja az elmúlt évek legrosszabbja.

influenzaszeru tunetek hosszu idosor24

A jelenlegi influenzaszezonban a felügyeleti szolgálat az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulását 1304 háziorvos és házi gyermekorvos által szolgáltatott adatok alapján figyeli, ami az NNGYK nyilvánosan elérhető adatbázisának legalacsonyabb száma. A tendencia azonban nem megnyugtató.

A 41. héten összesen 248 mintát vizsgáltak, amelyek közül 73 volt COVID-19 pozitív, azaz a minták mintegy 30%-ában kimutatták a koronavírust. Ehhez képest egy évvel ezelőtt 26% volt, de akkor csak 54 mintát vizsgáltak, és 14 mintában mutatták ki a SARS-CoV-2 jelenlétét.

A 41. héten 165 súlyos akut légúti fertőzéssel (SARI) küzdő személy került kórházba, közülük 19 (vagy 11,5%) intenzív ellátásra szorult. Mindkét A 2023. év 40. hetének megfelelő adatai 154 kórházban fekvő, és 17 (11,0%) intenzív osztályon fekvő személyt mutattak.

A további bontás azt mutatja, hogy 103 személy (a SARI-betegek 62,4%-a) került kórházba koronavírusfertőzéssel, szemben az egy héttel ezelőtti 116 fővel, és kevesebb, mint egy évvel ezelőtt 110 fővel (65,1%).

A 165 SARI-val kórházba került személy közül 31 (18,8%) kétéves vagy annál fiatalabb volt, míg 99 (60%) 60 éves vagy annál idősebb. A 103 COVID-19-es beteg közül 83 (78,6%) szintén 60 év feletti volt.

Egy évvel ezelőtt a 169 SARI-val kórházba került beteg közül 27 (16%) kétéves vagy annál fiatalabb, míg 103 (60,9%) 60 éves vagy annál idősebb volt. A 110 COVID-19-es beteg közül 85 (77,3%) szintén 60 év feletti volt.

Oltás

Az influenzaszezonra való felkészülés egyik legfontosabb feladata az ingyenes influenza elleni védőoltások megszervezése és beadása

- közölte az NNGYK múlt heti sajtóközleményében.

Az influenza elleni védőoltások kiszállítása már megkezdődött, és várhatóan október végétől országszerte elérhetőek lesznek a háziorvosi rendelőkben és a foglalkozás-egészségügyi rendelőkben.

A vakcina az oltás beadása után két-három héttel válik teljesen hatásossá, és hatékonyságuk hónapokig tart. A vírus folyamatosan változik, ezért minden évben új oltásokat fejlesztenek ki.

Az elmúlt szezonhoz hasonlóan ebben a szezonban is 949 000 adag 3Fluart influenza elleni vakcina áll rendelkezésre a 3 éves és idősebb korosztály veszélyeztetett csoportja számára, amelyet ingyenesen használhatnak fel.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és általában januárban éri el a járványos szintet, ezért ajánlott az influenza elleni védőoltást még a járvány kezdete előtt, azaz novemberben vagy decemberben beadatni.

Az influenza elleni védőoltás különösen ajánlott a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandós nőknek.

Az elmúlt 14 évben a 2023/2024-es szezonban volt a legkevesebb beadott influenza elleni védőoltás.

Az NNGYK-nál rendelkezésre álló összesített adatok szerint összesen 594 465 három év feletti személy részesült ingyenes influenza elleni védőoltásban, közülük 442 943 (74,5%) 60 éves vagy idősebb volt. Bár ez az arány magasnak tűnhet, és valóban ez a legmagasabb a 2018/19-es influenzaszezon óta, egy másik összehasonlítás ennél borúsabb képet fest.

A 60 éves és idősebb magyarok számára beadott oltások tényleges száma messze a legalacsonyabb volt az elmúlt hat influenzaszezonban. (Az NNGYK-tól kértük a 14 évre visszamenőleges idősorokat, és amint megkapjuk az adatokat, frissítjük grafikonjainkat.) Ha a beoltott idősek arányát nézzük a saját korosztályukhoz viszonyítva, szintén az elmúlt hat év legalacsonyabb értékét kapjuk (17,5%). Tehát minden csak azon múlik, hogy mit akarunk hangsúlyozni.

A hatóság által kiemelt "javulás" abból a tényből ered, hogy míg a 2023/24-ben beadott 3Fluart oltások száma 50%-kal csökkent a 2020/21-es csúcshoz képest a járványos járvány idején, addig a 60 év feletti korosztályban beadott oltások száma "csak" 38%-kal csökkent. A 2018/19-es évhez (azaz egy "normális" évhez) képest a csökkenés 17,3% és 13,3% volt.

Az influenza véget vet a szamárköhögés "uralmának"

2024 41. hetében 24 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak a háziorvosok Magyarországon - derül ki az Országos Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb heti jelentéséből. A klinikai diagnózisokat 7 esetben mikrobiológiai vizsgálattal igazolta, a többi betegnél még folyamatban van a diagnosztikai vizsgálat.

A 41. hét már a hatodik olyan hét egymás után, amely pozitív meglepetést okozott, mivel a szakemberek a tanévkezdés és az ezzel járó társadalmi kapcsolatok növekedése miatt a szamárköhögés-gyanús esetek számának emelkedését prognosztizálták.

A 40. héten bejelentett pertussisgyanús esetek száma idén 978-ra emeli az összesített számot, ami kiemelkedő adat a korábbi évekhez képest, amikor csak néhány esetet találtak Magyarországon. Ez azért is furcsa, mert a nagy arányú védőoltások miatt a háziorvosok általában leginkább csak a tankönyvekben találkoztak ezekkel a betegségekkel, a gyakorlatban csak nagyon ritkán.

További részletek a Portfolio angol oldalán ebben az elemzésben érhetők el.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium