Nagy csapást készít elő az USA a kínai AI-befektetésekre
Gazdaság

Nagy csapást készít elő az USA a kínai AI-befektetésekre

Portfolio
Az Egyesült Államok kormánya hamarosan életbe léptetheti azokat a szabályokat, amelyek korlátozzák az amerikai befektetéseket a kínai mesterséges intelligencia szektorban. A lépés része annak a szélesebb körű erőfeszítésnek, amely megakadályozná, hogy az amerikai szaktudás hozzájáruljon Kína technológiai fejlődéséhez, különös tekintettel a katonai alkalmazásokra.

A szabályozás, amely Joe Biden elnök 2023 augusztusi végrehajtási rendeletén alapul, jelenleg végső felülvizsgálat alatt áll az Irányítási és Költségvetési Hivatalban. Ez általában azt jelzi, hogy a rendelkezések hamarosan, akár egy-két héten belül kiadásra kerülhetnek.

A tervezett intézkedések nemcsak a mesterséges intelligenciára, hanem a félvezetőkre, a mikroelektronikára és a kvantumszámítástechnikára irányuló kínai befektetéseket is korlátoznák.

Emellett az amerikai befektetőknek jelenteniük kellene a pénzügyminisztériumnak bizonyos, érzékeny technológiákkal kapcsolatos befektetéseiket.

Laura Black, a washingtoni Akin Gump ügyvédi iroda munkatársa, aki korábban a pénzügyminisztérium tisztviselője volt, úgy véli, a kormányzat igyekszik még a választások előtt közzétenni a szabályozást.

Nekem úgy tűnik, hogy megpróbálják ezt még a választások előtt közzétenni

- nyilatkozta Black. Hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium általában legalább 30 napos felkészülési időt biztosít a rendeletek hatályba lépése előtt.

A pénzügyminisztérium már közzétette a javasolt szabályokat és kivételeket az első nyilvános véleményezési időszak után. A szakértők szerint a végleges szabályozás várhatóan tovább pontosítja majd a mesterséges intelligenciára vonatkozó lefedettség körét és a korlátozott partnerekre vonatkozó küszöbértékeket.

Az új szabályozás bevezetése jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét amellett, hogy megakadályozza az amerikai technológiai tudás felhasználását Kína katonai képességeinek fejlesztésében, miközben igyekszik fenntartani a versenyelőnyét a kulcsfontosságú technológiai szektorokban.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium