MTÜ-elemzés: mit művel az Airbnb Budapest turizmusában?
Gazdaság

MTÜ-elemzés: mit művel az Airbnb Budapest turizmusában?

Az elmúlt időszakban számos írás és cikk született a rövidtávú lakáskiadás (köznyelvben Airbnb) budapesti szabályozásáról. A kormány a kérdéskört lakhatási kérdésnek tekinti, de az természetesen rendelkezik turisztikai vetülettel is. Ezért fontosnak tartom, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ segítségével, néhány adaton és trenden keresztül felvázoljam a budapesti szálláshelypiac e szegmensének jelenlegi felépítését.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Amennyiben hozzászólna a témához, küldjön levelet portfolio@portfolio.hu címre.

Az alábbiakban Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának cikkét közöljük.

Budapesten a világjárvány után, a hosszútávú lakáskiadásról fokozatosan egyre nagyobb számban tértek vissza a lakások a rövidtávú lakáskiadás piacára, valamint ebben a szegmensben az új szálláshelyek megnyitásának növekedése is folyamatosan tapasztalható.

Kiválóan szemlélteti a helyzetet, ha górcső alá vesszük a 2023-as évet és közelebbről megvizsgáljuk azt. 2023-ban ugyanis mindössze egy év alatt 32%-kal nőtt azon magán és egyéb szálláshelyek száma a fővárosban, amelyek fogadtak is vendéget. Ennek eredményeképpen az érintett férőhelyek száma 24%-kal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma 29%-kal, a vendégek száma 38%-kal nőtt a megelőző évhez képest. Tavaly év végén Budapesten már közel 13.000 db szálláshely működött ezen a piacon, amelyet több mint 8.200 szolgáltató üzemeltetett, mintegy 26.000 szobával és összességében mintegy 58.000 férőhellyel. Hozzáteszem, hogy ennél a szálláshely típusnál egy szoba az egy lakóegységet jelent, amit egyben ad ki a tulajdonos, tehát a valós fizikai szoba ennél magasabb szám, ezért is magasabb a férőhely adat, közel 60.000 fő. Annak érdekében, hogy el tudjuk helyezni ezt a mennyiséget, kiemelhető, hogy

Budapesten az airbnb típusú szobák száma már meghaladja a szállodai szobák számát.

Ha a területi eloszlást vizsgáljuk Budapesten, akkor azt látjuk, hogy 2023-ban a magán és egyéb szálláshelyekhez tartozó vendégéjszakák 78%-a a V., VI., VII., VIII. kerületekben keletkeztek, tehát valamivel több mint a vendégéjszakák háromnegyedét a négy központi kerületben töltötték el. Ezekben a kerületekben található a szolgáltatók 70%-a, valamint a kapacitás 72%-a. Ez egyértelműen erős területi koncentráció. (Módszertani megjegyzés: egy-egy szolgáltatónak több szálláshelye is lehet, ezért tér el a szolgáltató és az egységszám). Az adatok szerint továbbá több mint 220 olyan szolgáltató van, amely háromnál több szálláshellyel rendelkezik, ők több mint 3.000 szálláshelyet üzemeltetnek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központból azt is látjuk, hogy 2023-ban Budapest területén az ilyen típusú szálláshelyek 86%-a küldött be adatot, ami kiemelten jó adatnak számít, főleg nemzetközi összehasonlításban, mivel más országokban még nem tartanak itt a naprakész adatokkal, mint Magyarország.

Az albérletpiacról hiányzó szobák, azaz a rövidtávú lakáskiadás Budapest turizmusának részét képezi. Annak célközönsége az utazók jelentős rétegét adja. Elmondható, hogy az ott megszállók magas aránya kifejezetten ezt a szállástípust keresi, nem cseréli szállodára az Airbnb-szobát vagy lakást. Ez a jelenség a világ más városaiban is megfigyelhető. Budapesten a jelentős lakásszám és ágyszám miatt a szálláshely típus vendégköre fogyasztóként és vásárlóként jelenik meg a helyi szolgáltatók piacán: a bolti kiskereskedelemben vásárolnak, tömegközlekednek, költenek ételre és italra. Világosan látható a szálláshelyi költésekből, hogy a rövidtávú kiadásra kínált szálláshelyen egy átlagos vendég tipikusan ellátás nélkül száll meg. A 2023-as adatokat alapul véve megállapítható, hogy

egy airbnb vendég átlagos költése 13 ezer forint volt, szemben például egy szállodai vendég 1 vendégéjszakára jutó 37.000 forintos költésével.

Ha az egész tartózkodásra vetítjük a költést, Budapesten 2023-ban egy vendég átlagosan 95.000 forintot költött a szállodákban, míg ugyanez magán és egyéb szálláshely szegmensben mindössze alig haladja meg a 40.000 forintot.

Arra, hogy Budapesten a rövidtávú lakáskiadás mekkora mértéket öltött, egy 2023-as nemzetközi tanulmány adatai világítanak rá. Ez az anyag megállapította, hogy Budapesten 8 millió kereskedelmi vendégéjszakára, ami nagyjából a szállodai típusú éjszakákat jelenti, 6 millió Airbnb-éjszaka jutott. Ezzel szemben Prágában 14 millió szállodai éjszakához csak 4 millió, míg Bécsben 15 millió szállodai éjszakához 5 millió rövidtávú éjszaka társult. Sehol sem ilyen magas tehát az arány, mint Budapesten, a fővárosi több mint 40%-os mérték messze a régiós fővárosok 28%-os átlaga felett van.

A rövidtávú lakáskiadások kapcsán mindemellett megemlíthető, hogy a 2000-es évek óta érdemben változatlan a magánszálláshelyek legkedvezőbb adózásai formája, az úgynevezett szobánkénti tételes átalányadózás. Az adó összegét tekintve 7 éve ugyan annyi, szobánként évente 38.400 forint. Az adónem megalkotásakor az online szálláskiadó platformok nem léteztek és a szobakiadás kiegészítő tevékenység volt a szálláshelytulajdonosok részéről. Ma már egy fővárosi szálláshelyet egész évre lehet értékesíteni, dinamikusan árazni a platformok segítségével, tehát egy teljesen új dimenzióba került a tevékenység jövedelemtermelő képessége, ezért is időszerű a vonatkozó adó felülvizsgálata.

Könnyid László,

Magyar Turisztikai Ügynökség, vezérigazgató

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eli lilly