Máris kihirdette a kormány új 21 pontos akciótervét - Ismert minden részlet és határidő!
Gazdaság

Máris kihirdette a kormány új 21 pontos akciótervét - Ismert minden részlet és határidő!

Portfolio
A hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata az Új Gazdaságpolitikai Akciótervről. Érdekes, hogy több pont esetében is az idei év utolsó napja a konkrétumok kidolgozásának határideje.

Ennek bevezetője kimondja, hogy "a világgazdaság a koronavírus-világjárvány és a háború következtében megváltozott! Új megoldásokra és új gazdaságpolitikai eszközökre van szükség ahhoz, hogy Magyarország a megváltozott helyzetben is sikeres legyen".

A Kormány álláspontja szerint kizárólag a gazdasági semlegesség biztosításával nyílik lehetőség arra, hogy

2025-ben elérhető legyen a 3–6 százalék közötti gazdasági növekedés.

A gazdaság újbóli lendületbe hozása mellett a Kormány célul tűzi ki, hogy a konjunktúra helyreállítása bevonó jellegű legyen, a társadalom és gazdaság lehető legszélesebb köre részesüljön belőle, különösen a magyar családok és a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások - fogalmaz a kormány, majd a határozat részletesen kibontja a 21 pontot.

1. A kormány egyetért a jövedelmek vásárlóerejének növeléséhez szükséges intézkedésekkel, ezért

  • Egyetért egy hároméves bérmegállapodás megkötésével a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletekkel. Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. december 31.
  • Egyetért a Munkáshitel Program kidolgozásával. Felelős: nemzetgazdasági miniszter kultúráért és innovációért felelős miniszter. Határidő: 2024. november 30
  • Egyetért a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti családi kedvezmény összegének megduplázásával, és ennek érdekében javaslat kidolgozásával. Felelős: pénzügyminiszter, nemzetgazdasági miniszter, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Határidő: 2024. december 31.

Nagy Márton múlt csütörtöki, a Portfolio konferenciáján vetített előadásából tudjuk, hogy ezek az intézkedések hogyan csapódnának le a bérek tekintetében.

minimalber ngm prezentacio

2. "egyetért a megfizethető lakhatással kapcsolatos intézkedésekkel, ezért figyelemmel arra, hogy Budapest súlyos lakhatási problémával néz szembe", a kormány feladatai ezen a téren:

  • Vizsgálja meg a magánszálláshely-szolgáltatásnyújtás feltételei szigorításának lehetőségét; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Vizsgálja meg a lakásbérlet bérleti díjainak és szerződési feltételeinek szabályozását; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Határidő: 2024. november 30.
  • Vizsgálja meg, hogyan tud segíteni a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy megfelelő számú és színvonalú kollégiumi férőhelyet biztosítsanak hallgatóik számára; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Határidő: 2024. november 30.

az országos lakhatási feltételek fejlesztése érdekében

  • Vizsgálja meg a Kormány otthonteremtési programja kiegészítését, a fiatalok számára nyújtható új támogatási formák bevezetésével; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, Miniszterelnökséget vezető miniszter, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a Vidéki Otthonfelújítási Program meghirdetésével; Felelős: kultúráért és innovációért felelős miniszter, nemzetgazdasági miniszter, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként jóváírt pénzeszköz legfeljebb 50 százalékának erejéig lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználásának lehetővé tételével, és ennek érdekében javaslat kidolgozásával; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. december 31.
  • Egyetért az önkéntes nyugdíjpénztári tagi egyenleg lakáscélú hitel törlesztésére vagy lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználásának lehetővé tételével, és ennek érdekében javaslat kidolgozásával; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, pénzügyminiszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a munkáltató által adókedvezménnyel adható lakhatási támogatás kidolgozásával; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, pénzügyminiszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adómérték fenntartásával 2026. december 31-ig. Felelős: pénzügyminiszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért azzal, hogy kezdődjön egyeztetés a bankszektorral évi 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel kamatplafon bevezetéséről; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. november 30.

A témában több cikk is megjelent a napokban:

3. Meghirdeti a Demján Sándor Programot, melynek célja, hogy a hazai vállalkozások mérete megduplázódjon, ezért

  • Egyetért a hazai kis- és középvállalatok nagymértékű tőkefinanszírozási programjának meghirdetésével és lebonyolításával az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt. (a továbbiakban: NTH) által, melyet a KAVOSZ Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával kell elvégezni; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. december 31.
  • Egyetért az „1+1 KKV Beruházás-élénkítő Támogatási Program” kiemelt gazdasági ágazatok számára történő meghirdetésével; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” program meghirdetésével; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteltermékei ügyfél által fizetendő éves kamatának 3,5 százalékra történő csökkentésével; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: 2024. október 31.
  • Egyetért a Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Eximbank Zrt.) exportösztönző hitelprogramjainak újraindításával; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: azonnal.
  • Egyetért a hazai vállalkozások külpiaci megjelenésének támogatása céljából az Eximbank Zrt. által nyújtandó kifektetési hitelprogram, valamint az NTH által lebonyolított kifektetési tőkeprogram meghirdetésével; Felelős: nemzetgazdasági miniszter. Határidő: azonnal.
  • Egyetért a hazai KKV-szektort érintő európai uniós programok felgyorsításával; Felelős: nemzetgazdasági miniszter, közigazgatási és területfejlesztési miniszter, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Határidő: 2024. november 30.
  • Egyetért a KKV-szektor adminisztrációjának csökkentésével, melynek keretében a kötelező könyvvizsgálati értékhatár alkalmazási feltétele enyhítésre kerül. Felelős: pénzügyminiszter Határidő: 2024. november 30.

Az is tudjuk Nagy Márton múlt heti, a Portfolio Budapest Economic Forum című rendezvényén tartott előadásából, hogy a 21 pontos akciótervnek mik a számszerűsített céljai.

nagy marton gazdpol program celok
Forrás: részlet Nagy Márton október 17-i prezentációjából.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium