Lélektani határra értek a magyarok vásárlásai
Gazdaság

Lélektani határra értek a magyarok vásárlásai

Az augusztusi magyar kiskereskedelem felpattanása bizakodásra adhat okot, ezért megnéztük, hogy néz ki a magyar boltok forgalma 2021-hez viszonyítva összevetve a régió országaival és olyan gazdag államokkal, mint a skandináv országok.

A magyar kiskereskedelmi forgalom augusztusban ismét a 2021-es szint fölé lépett – ha nem is sokkal – 0,3 százalékkal. Ilyenre utoljára idén márciusban volt példa, azóta, hogy 2022 végén bezuhant a fogyasztás. Ennek apropóján néztük meg, hogy miként állnak ezzel a szinttel az európai uniós országok, ugyanis a 2021-es fogyasztási szintet sok országnak nem sikerült megugrania az elmúlt időszakban.

Fontos, hogy ezt minden ország esetében önmagához méri az Eurostat, vagyis attól, hogy egy fejlett és gazdag nyugat-európai országban a saját 2021-es bázisához képest kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom, abszolút értelemben az még mindig jóval magasabb, mint egy fejletlenebb ország gyorsabban növekvő kiskereskedelmi forgalma.

2021 óta több, látványosan nagy kilengése volt a magyar kiskereskedelemnek: a 2022-es választást megelőző helikopterpénz hatása után, a recesszió és az inflációs sokk hozott gyors lejtmenetet. Ezt követte egy lassú visszakapaszkodás és mostanra értünk el oda, hogy az EU egésze - és Magyarország is a 2021-es átlagos forgalmi szint közelében van.

Hazánk szempontjából leginkább az az érdekes, hogy a régiós társaink hogyan teljesítettek. A V4-országok körében például Lengyelország és Szlovákia is a 2021-es kiskereskedelmi forgalmuk felett teljesítenek. Lengyelországban azonban a trend inkább csökkenő, Szlovákiában pedig "hunyorogva" láthatunk növekedést, de inkább stagnálásnak lehetne ezt nevezni.

Csehországban 2022-ben jelentősen zuhant a boltok forgalma, de a grafikon egy "U" alakot ír le lassan közeledve a 2021-es volumenhez.

Magyarország gyenge kiskereskedelmi teljesítményére sok magyarázat érkezett. Az egyik, hogy az emberek a pénzüket nem a boltokban költik el, hanem szolgáltatásokat vásárolnak. Azokat a szolgáltatásokat, amelyek 2024-ben magasan az átlagos infláció felett drágultak, hiszen sok szolgáltató - például a telekommunikációs cégek és a bankok - az év elején érvényesítették áraikban a 2023-as, 17,6 százalékos inflációt.

Egy másik magyarázat, hogy nem itthon, hanem külföldön vásárolnak. Az egészen biztos, hogy a határ menti fizikai boltokban nőtt a forgalom, de összegét tekintve ez eltörpül a teljes hazai kiskereskedelem mellett. Az online vásárlásokkal azonban már más a helyzet, a Temu például az egyik legjelentősebb szereplővé nőt itthon az elmúlt egy évben és az az MNB adataiból is kiderül, hogy a külföldi kártyás vásárlások száma, illetve a tranzakciók összege jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, miközben a belföldi webshopok forgalmának emelkedése fékeződött. Ennek kapcsán mondta Madar Norbert a PwC (korábban GKID) vezető elemzője a Checklist Podcastban, hogy kérdéses, lesz-e 10 év múlva olyan, hogy magyar kiskereskedelem.

A harmadik ok, hogy a magyarok a Covid alatt elapadt megtakarításaikat építik vissza ahelyett, hogy fogyasztanának.

A V4 csoporton kívüli, fejletlenebb uniós országok kiskereskedelmi trendje teljesen más képet mutat. Ez a három ország dinamikus, és nagyjából egyenletes forgalombővülést mutat, a  bolgár és a horvát kiskereskedelem már bő 10 százalékkal meghaladja a 2021-es szintet, a román pedig már 15 százalékot meghaladóan bővült. 

Ezekkel szembe lehet állítani például a skandináv országokat, ahol bár sokkal magasabb az életszínvonal és az egy főre jutó fogyasztás is az uniós élmezőnyben van, a kiskereskedelmi forgalom mégis mélyen a 21-es szint alatt van.

Magyarországon a legutóbbi, 2024 augusztusi kiskereskedelmi adat - amely havi bázison 0,8 százalékos emelkedést mutatott szezonálisan és munkanaphatással igazítva - bizakodásra adhat okot, hogy a reálbérnövekedés végre lecsapódik a boltokban. Ugyanakkor a korábbi hónapok stagnálása után egyelőre lehetetlen megmondani, hogy milyen erővel tér vissza a kereslet a fizikai boltokba.

Hogy mi lehet a gond a kiskereskedelemmel, arra Kozák Tamás is adott egy lehetséges választ a Portfolio-nak adott interjúban. Szerinte a magyar társadalom „fejnehéz” szerkezetű: a jövedelmi szintek alapján a lakosság kevesebb mint 10%-a tartozik a felső osztályba, és a többletjövedelmek nem ott csapódnak le, ahol a fogyasztás növekedése várható.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áram