Kubában összeomlott az áramszolgáltatás - Egyelőre nem látszik gyors megoldás
Gazdaság

Kubában összeomlott az áramszolgáltatás - Egyelőre nem látszik gyors megoldás

Portfolio
Az elmúlt napokban összeomlott az áramszolgáltatás Kubában, erről itt és itt is írtunk részletesebben. Vasárnap ismét összeomlott a kubai elektromos hálózat, 48 órán belül ez volt a negyedik ilyen jellegű hiba, ami újabb kétségeket ébresztett a gyors javítással kapcsolatban a szigeten, amely már így is súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánytól szenved, írja a Reuters.

Kuba elektromos hálózata először péntek dél körül omlott össze, miután a sziget legnagyobb erőműve leállt. A hálózat azóta háromszor omlott össze.

Az ismételt meghibásodások komoly visszaesést jelentenek a kormány azon erőfeszítéseiben, hogy gyorsan helyreállítsa az áramellátást a kimerült lakosok számára, akiknek nagy része már hónapok óta szenved az áramkimaradásoktól.

Miguel Diaz-Canel kubai elnök vasárnap este az állami televízióban arra biztatta a kubaiakat, hogy fegyelmezetten viseljék az áramkimaradásokat.

A főváros, Havanna vasárnap este teljesen elsötétült, csak elszórtan működtek kisebb, üzemanyaggal működő generátorokkal működő üzletek, bárok és otthonok. A kétmilliós város nagy része csendes volt. A város egyes pontjain erős rendőri jelenlét volt látható.

Vicente de la O Levy energiaügyi és bányászati miniszter vasárnap azt mondta, elismeri, hogy az áramkimaradások zavarják a lakosokat, de szerinte a kubaiak többsége megérti és támogatja a kormány erőfeszítéseit az áramszolgáltatás helyreállítására.

Vasárnap ugyan átmenetileg helyreállítotték az áramellátást 160 000 havannai ügyfél számára, késő délután azonban rosszabbra fordult a nap, amikor a hatóságok újabb teljes hálózati összeomlás miatt kénytelenek voltak mindent elölről kezdeni, ami további napokig tartó, széles körű áramkimaradások veszélyét vetítette előre.

A hatóságok eredetileg azt mondták, hogy hétfőre vagy keddre helyreáll az áramszolgáltatás.

A NetBlocks internetfigyelő csoport adatai szerint az internetforgalom jelentősen visszaesett Kubában a hétvégén, mivel a hatalmas áramkimaradások szinte lehetetlenné tették a legtöbb szigetlakó számára a telefonok feltöltését és az internetezést.

A kormány a hetek óta tartó, egyre súlyosbodó áramkimaradásokért a romló infrastruktúrát, az üzemanyaghiányt és a növekvő keresletet okolta. Kuba az amerikai kereskedelmi embargót, valamint a Donald Trump akkori elnök által bevezetett szankciókat is okolja az olajerőművek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges üzemanyag és pótalkatrészek beszerzésének folyamatos nehézségeiért. Az Egyesült Államok tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a hálózati zavarokban.

A Reuters újságírói több "cacerolazót", Latin-Amerikában elterjedt cserépdobálós tüntetést láttak Havanna külvárosaiban. Az élelmiszer-, víz- és áramhiány miatt feldühödött tüntetők szemétkupacokkal torlaszolták el az utakat San Miguel de Padronban, a város szélén fekvő szegénynegyedben, mielőtt a biztonsági erők feloszlatták őket.

Címlapkép forrása: Nick Kaiser/picture alliance via Getty Images

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1444397251