Súlyos ábra érkezett, ez most az igazi veszély a magyar gazdaságban
Gazdaság

Súlyos ábra érkezett, ez most az igazi veszély a magyar gazdaságban

Portfolio
Az idei első félév végére a devizakötvény-kibocsátások hatására a központi államadósság devizaaránya 29% fölé emelkedett és egyre közelebb kerül a kritikusnak mondható 30%-os szinthez. Az MNB szerint az idei adósságcsökkenést kockázatok övezik, közben a következő hetekben indulnak be a Magyarországot érintő hitelminősítői felülvizsgálatok. Ebből a szempontból ezért a devizaadósság idősoros alakulása most nagyon releváns grafikon.

Nemrégiben jelent meg a Magyar Nemzeti Bank idei költségvetési folyamatokat értékelő elemzése, mely részletesen foglalkozik az államadósság alakulásával is. Megállapítják, hogy

prognózisuk szerint csupán hajszálnyi államadósság-csökkenés valósulhat meg 2024-ben.

Azzal számolnak, hogy a GDP-arányos bruttó államadósság 2024. év végére 73,2 százalékra csökken a tavaly év végi 73,5 százalékról.

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy az államadósság-ráta 2024. évi folytatódó csökkenését ugyanakkor kockázatok övezik.

Október elején megjelent anyagukban úgy fogalmaztak: "idén az államadósság-ráta mérséklődéséhez az áprilisi EDP jelentésben szereplő pénzforgalmi hiányvárakozással konzisztens nettó kibocsátás teljesülése, a nominális GDP megfelelő növekedése, valamint a központi és központon kívüli adósságkibocsátás második féléves alacsony szintje szükséges". Azóta ugyanakkor kiderült: a kormány a 2024-es évre a pénzforgalmi deficit esetében már 4790 milliárd forintos mínusszal kalkulál (központi alrendszer, önkormányzatok nélkül), míg ugyanez a várakozása a tavaszi EDP-jelentésben még 3981 milliárd forint volt vagyis a pénzforgalmi hiányvárakozás 800 milliárd forinttal emelkedett.

Az MNB közgazdászainak friss előrejelzése szerint 2024-ben az érdemi devizakibocsátás következtében a központi költségvetés adósságán belül

a devizaarány az év végén 29 százalék fölött alakulhat.

A központi államadósság devizaaránya a devizakötvény-kibocsátások következtében 2024 első negyedévében 28,7 százalékra, majd a második negyedév végére 29,2 százalékra emelkedett a tavaly év végi 26,9 százalékról - említik meg a jegybank szakértői.

Vagyis mostanra nagyon közel kerül idén ez az arányszám a sokak által figyelt 30%-os határhoz. Legutóbb Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója fogalmazott úgy, hogy a magyar állam a devizaadósság arányát a 30 százalékos határon belül tartja. "Nagyon komolyan vesszük a devizaadósság arányát" - mondta Kurali, kiemelve, hogy a 30% "egy abszolút kemény határt jelent.

A hasonló adósminősítéssel rendelkező benchmark-országok miatt fontos ez a 30%-os határ, ez egyfajta gyakorlati felső korlátnak tekinthető emiatt.

adossag devizaarany

Arra is emlékeztetnek, hogy a forint-euró árfolyam változása a devizaadósság átértékelődésén keresztül hatást gyakorol az adósságrátára. Ez a hatás annál kisebb, minél alacsonyabb az államadósságon belüli devizaadósság aránya. Jelenleg a forint-euró árfolyam 10 forintnyi változása mintegy 0,6 százalékponttal módosítja a GDP-arányos államadósságot. Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy ebből a szempontból sem jön jól a forint elmúlt hetekben mutatott gyengélkedése: a szeptember elején látott 393-as szintről már közel 10 egységet emelkedett a kurzus.

Több implikációja is van az egyre magasabb deviza arányszámnak az adósságban: a forint gyengülése esetén nő az adósság, így az állam eladósodottsága, a refinanszírozási terhek, stb., másrészt van egy közvetett kockázata: a hitelminősítők ugyanis árgus szemekkel figyelik a devizaadósság arányát, és ha az a benchmarknak mondható 30%-os szint fölé kerül, akkor az a leminősítés esélyeit növelő tényezőként merül fel. A kilátásban lévő hitelminősítői döntések miatt tehát nem mellékes tényezőről beszélünk. Már jövő héten érkezik pénteken a Standard and Poor's bejelentése a magyar adósbesorolást illetően, majd ezt követően bő 1 hónapon belül még két hasonló minősítés.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyugdíjak