Karrier a csúcson: hogyan lépjünk tovább, amikor már nincs hova?
Gazdaság

Karrier a csúcson: hogyan lépjünk tovább, amikor már nincs hova?

Mindannyiunk életében eljön a pont, amikor úgy érezzük, eljutottunk a karrierünk csúcsára; úgy érezzük, már nem tanulunk újat a munkánk során: ekkorra már alaposan megismertük a szakterületeket, minden feladat ismerős, nincs meg az az izgalom, ami korábban hajtott. Eleinte talán még élvezhetjük is ezt a kényelmes állapotot, hiszen stabilan, magabiztosan végezzük a munkánkat, de idővel könnyen ránk telepedhet a flow érzés és az izgalmas kihívások hiánya.
Jön a HR (R)evolution konferencia, a munkaerőpiaccal és a meghatározó HR-trendekkel foglalkozó eseményünk november 13-án. Hatékonyságnövelés, külföldi munkavállalók és a legfontosabb HR-folyamatokat érintő változások. Részletek a linken.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Hogyan reagáljunk?

Ez az állapot leggyakrabban a 40-es, 50-es éveinkben köszönthet be, de személyenként és szakmánként változó lehet: egy sportolónál, énekesnél vagy fintech cég vezetőjénél akár már a 30-as éveikben is megjelenhet, míg egy orvos karrierje később, akár 60-70 éves korban is teljesen aktív maradhat.

Multinacionális vállalatoknál ez különösen gyakori: amikor valaki egy szűkebb területen dolgozik, a kezdeti gyors előléptetések lelassulnak, ahogy elérjük a menedzsment szinteket, és a karrierlétra egyre kevésbé kínál új lehetőségeket.

De hogyan reagáljunk erre? Milyen veszélyek leselkednek ránk és milyen lehetőségek nyílnak meg előttünk?

  • Rutinból boldogság: Sokan egyszerűen elfogadják, sőt élvezik, hogy munkájukat rutinból el tudják végezni, és energiáikat máshova fordítják. Ilyenkor a munka–magánélet egyensúlya kerül előtérbe, és több idő jut a családra, hobbikra, sportolásra, vagy akár teljesen új érdeklődési kör kialakítására, a karrier építésének intenzív évei után végre több idő jut az egyéni kiteljesedésre.
  • Kisebb változtatások a kereteken belül: Mások meglévő munkahelyükön keresnek kisebb, de mégis izgalmas változtatásokat: ez lehet egy külföldi kiküldetés, egy új pozíció ugyanannál a cégnél, vagy egy hasonló szerepkör egy másik vállalatnál. Bár a szakmai kihívások nem feltétlenül változnak, az új kollégák és munkakörnyezet friss energiákat hozhatnak, miközben a meglévő tapasztalatainkat is kamatoztathatjuk.
  • Drasztikus személyes változások: Vannak, akik a magánéletben keresnek nagyobb változásokat – új ház, új kapcsolat vagy akár egy életstílusváltás lehet a válasz a karrier stagnálására. Ezek az átalakulások lehetőséget adnak arra, hogy új célokat találjunk a mindennapokban, és új egyensúlyt teremtsünk életünk különböző területei között.
  • Karrierváltás – az igazi fordulat: Az emberek többsége legalább egyszer elgondolkodik azon, hogy teljesen új irányba induljon el. Különösen 40-50 éves korban, amikor a családi és anyagi stabilitás már biztosított, sokan keresik a mélyebb értelmet a munkában. A gyerekek felnőnek, az anyagi elvárások csökkennek, és ilyenkor sokan átgondolják, mit értek el eddig, és mit szeretnének még megvalósítani. Ez az időszak hasonlít ahhoz a pillanathoz, amikor felértünk egy hegy tetejére: visszatekintünk, látjuk, honnan jöttünk, de azt is felismerjük, hogy mennyi van még előttünk – és ez néha ijesztő lehet. Ez a felismerés gyakran az életközépi válság része, de ugyanakkor nagy lehetőségeket is tartogat. A nőknél egyes esetekben ez későbbre tolódhat, vagy akár el is maradhat, amennyiben a gyerekneveléssel otthon töltött évek miatt a karrierjük más ritmusban alakul. Számukra a munka újraindulása éppen, hogy izgalmas lehetőség, hiszen ismét a szakmai kiteljesedésre koncentrálhatnak.

Kik váltanak ilyenkor? Sokszor azok, akik szívükre hallgatva új irányokat keresnek, amikor már nem a pénz vagy a státusz a meghatározó. Egyesek teljesen új területen próbálják ki magukat: multinacionális cégnél végzett irodai munka után pék lesz, cukrászdát nyit, más éttermet alapít vagy éppen segítő szakmák felé fordul. Ez a váltás nemcsak új értelmet adhat a munkának, de abban is segíthet, hogy a következő 20-30 évben valami olyasmit csináljunk, ami valóban boldoggá tesz. Ahogy a híres ír író Clive Staples Lewis mondta:

Soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy új célokat tűzz ki, vagy új álmokat álmodj.

És ez nem csak az általa megalkotott Narniára igaz — a világ bármelyik szegletében új lehetőségek várnak, ha merünk álmodni és új célokat kitűzni, bármilyen korban is legyünk.

Többszörös karrier a hosszú egészségben eltöltött várható élettartam miatt: Az életközép körüli karrierváltások manapság egyre gyakoribbak, hiszen az egészségesen eltöltött évek száma is nő. Sok szakember 40-45 éves korában új irányba indul, és akár 20-30 évig is aktív maradhat. Ez a hosszabb életpálya lehetőséget ad arra, hogy egy második, vagy akár harmadik karriert is építsenek, és olyan tevékenységekre koncentráljanak, amelyek örök értéket hagynak maguk után. Erik Erikson fejlődéselméletében a generativitás szakasza itt lép működésbe: az emberek ilyenkor egyre inkább azon gondolkodnak, mit hagynak maguk után, hogyan segíthetik a helyi közösséget, vagy miként építhetnek fel egy olyan vállalkozást, amit később örökül hagyhatnak. A generativitás szakasza az életközépkor (kb. 40-65 éves kor) központi kihívása. Ebben az életszakaszban az emberek arra törekszenek, hogy értéket teremtsenek a jövő generációi számára, és fenntartható módon hozzájáruljanak a társadalomhoz, legyen szó munkáról, gyereknevelésről vagy közösségi szerepvállalásról. A generativitás kulcsfontosságú szerepet játszik az élet későbbi szakaszaiban érzett beteljesülésben.

Az önazonosság fontossága

Végső soron nincs egyetlen helyes megoldás arra, hogyan kezeljük a karrier csúcsán jelentkező stagnálást.

Legyen szó kisebb változtatásokról, drasztikus személyes döntésekről vagy teljes karrierváltásról, a legfontosabb, hogy önazonosak maradjunk. Érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket, akár szakember segítségével is, hogy mit is szeretnénk kezdeni az életünkkel mi az, ami valóban boldoggá tesz bennünket életünk hátralévő részében.

Ahogy Andrew Carnegie, a skót származású amerikai iparmágnás mondta:

Ha boldog akarsz lenni, tűzz ki egy olyan célt, ami irányítja a gondolataidat, felszabadítja az energiádat, és reménnyel tölti meg a szívedet.

Amennyiben ez sikerül, egy tartalmas, hosszú és produktív életet élhetünk, amelyben a tapasztalatainkat és értékeinket továbbadva gazdagíthatjuk a körülöttünk élők életét is. Ez új értelmet és célt adhat az érett kor éveinek, amely túlmutat a karrier csúcsain.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyugdíjak