Újabb élénkítő intézkedések Kínában, elszálltak a tőzsdék
Gazdaság

Újabb élénkítő intézkedések Kínában, elszálltak a tőzsdék

Portfolio
A kínai részvénypiacok jelentős emelkedést mutattak pénteken, miután a központi bank két új finanszírozási programot indított el és sürgette a tőkepiacokat támogató pénzügyi politikákat gyors elfogadását.

A Kínai Népbank (PBOC) két új programot indított, amelyek révén kezdetben akár 800 milliárd jüant is pumpálhat a részvénypiacra újonnan létrehozott monetáris politikai eszközökkel. Elindítottak egyrészt egy speciális újbóli hitelezési eszközt, amely a vállalatok részvényeinek visszavásárlását segíti, valamint egy swap-eszközt, amely az intézményi befektetőknek kínál likviditást részvények vásárlásához. Mindkét programot a központi bank szeptember végi, nagyszabású tájékoztatóján mutatták be.

Ez a lépés jelentősen javította a befektetői hangulatot, a kezdeti ingadozást követően a CSI300 index 5 százalékkal, a Shanghai Composite index pedig 4,1 százalékkal emelkedett. Hongkongban a Hang Seng index 3,9 százalékot ralizott.

csi3001018

A kínai részvények az elmúlt hetek volatilis időszaka után még mindig körülbelül 12 százalékkal maradnak el az október 8-i lokális csúcsértéküktől. A befektetői óvatosság felül kerekedett azon az eufórián, amely szeptember végén, a pekingi gazdaságélénkítő intézkedések bejelentését követően egy hét alatt több mint 20 százalékos emelkedést eredményezett.

A PBOC pénteki közleményében arra szólította fel a pénzintézeteket,

hogy fokozzák a reálgazdaságnak nyújtott hiteltámogatást, és tartsák fenn a pénz- és hitelállomány teljes összegének növekedését.

A központi bank és a pénzügyi szabályozók találkoztak a kulcsfontosságú pénzügyi intézmények, például bankok, brókercégek és alapkezelő társaságok tisztviselőivel.

Ez egy újabb jelzés arra, hogy a szabályozók tudatában vannak a bizalom csökkenésének. Ugyanakkor valószínű, hogy a befektetők, különösen az offshore befektetők, viszonylag fixáltak lesznek a költségvetési ösztönző intézkedések számadataira és végrehajtási ütemtervére

- írták a UBS elemzői.

A kínai jegybank elnöke pénteken bejelentette, hogy a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját a likviditási feltételek függvényében 25-50 bázisponttal tovább csökkenthetik az év végéig, ezzel nyitva hagyva az ajtót a további monetáris lazítás előtt.

A pénteken közzétett adatok szerint a kínai gazdaság a harmadik negyedévben 2023 eleje óta a leglassabb ütemben nőtt. A hanyatló ingatlanszektor továbbra is jelentős kihívást jelent, annak ellenére, hogy a múlt havi fogyasztási és ipari termelési adatok felülmúlták az előrejelzéseket.

Fred Neumann, az HSBC vezető ázsiai közgazdásza így nyilatkozott:

A harmadik negyedévi lassú GDP-növekedés emlékeztet arra, hogy támogató intézkedésekre van szükség a kereslet élénkítéséhez. A fogyasztási kiadások és az ingatlanpiac továbbra is a kereslet fő húzóereje, ami arra utal, hogy az ezeken a területeken alkalmazott extra ösztönzők nyújtanák a leghatékonyabb támogatást a gazdaságnak.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
benzin-gázolaj-üzemanyagárak-tankolás-benzinkút-árcsökkentés-átlagár-csökkenés