Hatalmas mentőcsomagot dobhat a kormány a magyar kórházaknak
Gazdaság

Hatalmas mentőcsomagot dobhat a kormány a magyar kórházaknak

Portfolio
Újabb adósságrendezésre számíthatnak novemberben a kórházak – közölte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) szokásos, őszi konferenciáján, amelyet a Népszava foglalt össze. Augusztustól visszamenőleg havi 12,5 milliárdos pluszforráshoz is juthat az ágazat.

Az összeg novembertől automatikusan be is épül a havi finanszírozásba. Takács elmondása szerint az egészségügyi államtitkárságnak sikerült csaknem egy tucat kórházban módszeresen gyűjtenie a betegellátás költségeit, és az ez alapján készült elemzéssel meggyőzték a Pénzügyminisztériumot, hogy szükség van többletforrásra.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára Takács Péter előadása után elmondta: ha mindez megvalósul, az rendkívül megnyugtató a beszállítóknak.

A kórházak 2024-ben példátlanul nagy, 200 milliárd forint adósságot gyűjtöttek össze. A kormány nyárig két részletben mintegy 105 milliárd forintnyi tartozást rendezett. Az első részletet, körülbelül 63,4 milliárd forintot, május végéig kapták meg a kórházak, további 41,1 milliárdot júliusban.

Ezen felül viszont szükség van egy harmadik konszolidációs összegre, havonta ugyanis 12-13 milliárddal nőtt a kórházak eladósodása.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása alá tartozó kórházak szeptember végéig újabb 76,1 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát gyűjtöttek össze. A most bejelentett adósságrendezésre fordítható 64,6 milliárddal, valamint az idei év három hónapjára juttatott, havi 12,5 milliárd forinttal összességében 102,1 milliárd kerül az intézményekhez, amelyet a szeptemberig lejárt számláikra utalhatnak tovább a beszállítóknak.

Szeptember végén mi is megírtuk, hogy augusztus végére 86 milliárd forintra emelkedett vissza az egyetemi klinikák és a közfinanszírozott kórházak lejárt tartozásállománya, vagyis szeptemberre ott fog tartani a rendszer ebből a szempontból, mint a nyári többlépcsős konszolidáció előtt.

Akkor azt írtuk, hogy a kormány már döntött egy rendszeres, havi alapon járó többletforrásról a kórházak számára, ami az orvostechnikai beszállító cégek értékelése szerint rendkívül előremutató lépés lenne. A friss hírek erre a döntésre vonatkozhatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bzmot bz motorvonat kecskemét máv vasút állomás saját