Nagyon erős amerikai makroadatok érkeztek, ugrik a dollár
Gazdaság

Nagyon erős amerikai makroadatok érkeztek, ugrik a dollár

Portfolio
Három, vártnál jóval kedvezőbb amerikai makroadat érkezett egyszerre csütörtökön délután, amelyek együtt behatárolják a Fed rövid távú további kamatcsökkentési mozgásterét, és így a dollár még tovább erősödött, és új kéthavi csúcsra ért az euróval szemben.

A várt 0,1% helyett 0,5%-kal ugrott az amerikai kiskereskedelmi forgalom szeptemberben autóértékesítések nélkül a megelőző havi 0,2%-os bővülés után. Az autó- és autóalkatrész értékesítések stagnáltak szeptemberben havi alapon, az üzemanyagértékesítések 1,6%-kal estek. Az autó- és üzemanyag értékesítések nélküli kiskereskedelmi forgalom 0,7%-kal ugrott szeptemberben az augusztusi 0,3%-os bővülés után. Az alap kiskereskedelmi értékesítési folyamatokat jobban megragadó mutató (autó, üzemanyag, építőanyag, és élelmiszer szolgáltatások nélküli) 0,7%-kal ugrott a várt 0,3% helyett, az augusztusi 0,3%-os növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalmi adat tehát sokkal jobb lett a vártnál.

A várt 260 ezer helyett 241 ezer főre mérséklődött a múlt héten a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a megelőző heti szintén 260 ezer főről. A segélykérelmek négyhetes mozgóátlaga kissé, 5 ezer fővel 236 ezer főre emelkedett. A tartósan munkanélküli segélyből élők állománya szintén minimálisan, 9 ezer fővel 1,867 millió főre emelkedett.

A Philadelphiai Fed októberi üzleti feltételeket mérő indexe 10,3 pont lett a várt 3 pont helyett, ami érdemi javulást jelent a szeptemberi 1,7 pontról, míg az új megrendeléseket mérő index 14,2 pontra ugrott az előző havi mínusz 1,5 pontról. Mindezzel párhuzamosan a bekerülési árakat mérő index 29,7 pontra mérséklődött a szeptemberi 34 pontról. A foglalkoztatási viszonyokat mérő index viszont mínusz 2,2 pontra esett a szeptemberi 10,7 pontról. A következő 6 havi üzleti környezetre utaló index 36,7 pontra ugrott szeptemberben az augusztusi 15,8 pontról.

A fenti adatok hatására a dollár 1,0830 közelébe ugrott az euróval szemben, azaz újabb kéthavi csúcsra ért.

Közben már megkezdődött az EKB kamatdöntési sajtótájékoztatója is, az is befolyásolja most a legfontosabb devizapár mozgását.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tanker