Nagy Márton: a harmadik negyedévben nem állt helyre a konjunktúra
Gazdaság

Nagy Márton: a harmadik negyedévben nem állt helyre a konjunktúra

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Budapest Economic Forumán újságírók előtt a várható gazdasági növekedésről és a banki különadókról is beszélt. Szerinte egyelőre nem állt helyre a konjunktúra.

Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján arról beszélt, hogy az idei harmadik negyedévben nem lesz olyan kedvező a gazdasági növekedés, mint ahogy az elemzők várják. Szerinte nem állt helyre a konjunktúra. Nagy Márton újságíróknak ezt azzal magyarázta, hogy az ipari teljesítményt lehúzta a külföld, a harmadik negyedévben ez nyomja rá a bélyegét a növekedésre.

A fogyasztás helyreállása elindult, azonban a külföldi konjunktúra nem

- vélekedett.

Nagy Márton szerint a gazdasági növekedés 2025-ben 3,4%-os lehet, 2026-ban pedig 4%-kal bővülhet a GDP.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a 3-4%-os gazdasági növekedés benne van a belföldi gazdaságban, de ha a külföldi konjunktúra is helyreállna, akkor 5-6%-os GDP-növekedés is elérhető lenne.

A bankokat érintő extraprofitadó kapcsán azt mondta, hogy a bankok korábban nem növelték az állampapír-állományukat, illetve a hitelkamatlábak sem normalizálódtak, ami ellentétes volt a kormány szándékával. Mindezek miatt Nagy Márton szerint indokolt, hogy ne csak 2 évre maradjon meg a bankokat érintő extraprofitadó. (Érdemes megjegyezni, hogy a kormány újabb, júliusi beavatkozása óta jelentősen nőtt a bankok állampapír-állománya.)

Kérdezték a nemzetgazdasági minisztert a konferencia szünetében a jelzáloghitel-kamatokra vonatkozó, korábban belengetett önkéntes kamatplafonról is. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta leszögezni a miniszter, hogy "az a kérdés ezen a téren, hogy kinek tudjuk adni az 5%-os jelzáloghitel-kamatot, amelyek most 6,5-7% körül vannak". Ennek kapcsán pedig megemlítette, hogy fiatal párok szeretnének első lakást vásárolni, "nem a milliárdosokról beszélünk". Ezzel arra utalhatott, hogy a kormány ennek a célzott csoportnak kívánja elérni a kedvezményes kamatokat. Azt is hozzátette ennek kapcsán, hogy a bankokkal közösen lenne célszerű kitalálni a program részleteit, szerinte itt 40-50 négyzetméteres, 1 millió forintos négyzetméterárral rendelkező lakásokról beszélünk, ehhez akár zöld célokat is lehetne társítani a szektorral közösen dolgozva.

Nagy Márton teljes előadásáról itt írtunk részletesen:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-kiskereskedelem-infláció-mesterséges intelligencia-makrogazdaság-kiskereskedelmi forgalom-élelmiszer