Kerülhet-e Magyarország bóvliba? Véleményt mondtak a szakértők
Gazdaság

Kerülhet-e Magyarország bóvliba? Véleményt mondtak a szakértők

Portfolio
A hazai pénzügyi szektor képviselői egy panelbeszélgetés keretében osztották meg a véleményüket a magyar gazdaság kilátásairól és a nemzetközi környezet hatásairól. Szóba került Kína, Németország, a globális kamatcsökkentések, a magyar gazdaság növekedési kilátásai, a hazai kamatpolitika és a várható forintárfolyam is.

A Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján a globális makrogazdasági helyzetről beszélgettek egymással a hazai alapkezelői szektor fontos képviselői. A panelbeszélgetés különösen aktuális, hiszen a magyar kormány éppen beindítani készül a gazdasági növekedést, nagy kérdés, hogy a kínai növekedés, hogyan alakul és vajon Európa képes-e javítani a versenyképességén.

De nem lehet elmenni amellett sem, hogy a Fed éppen elkezdte a kamatcsökkentési ciklusát, miközben a közel-keleti helyzet egyre képlényebbé válik.

A globális makrogazdasági körkép panelbeszélgetésében Deme Géza (DG), Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója, Erdélyi Zombor (EZ), a Gránit Alapkezelő verérigazgató helyettese, Szabó Balázs (SZB), a Hold Alapkezelő vezérigazgatója vettek részt. A beszélgetést Horváth István, a K&H Értékpapír vezérigazgatója vezeti.

A külső környezet a magyar gazdaság szempontjából hűt, vagy fűt?

Deme Géza: Az európai gazdaság most stagnál, ráadásul az exportunk 25%-ka Németországba irányul, ami hűti a magyar gazdaságot.

Szabó Balázs: Vannak strukturális problémák Németországban, a 2010-es évek modellje már nem működik. Ez részben a kínai kereslet gyengülése, részben a kínai technológiai fejlődés miatt van. Az európai gazdaság problémáiban vannak ciklikus problémák is, mint a kínai lassulás, vagy a fogyasztók óvatossága. A ciklus rész tud pozitív irányba váltani. Akár 3-4%-os növekedés sem elképzelhetetlen 2025-ben, de az nagy kérdés, hogy ez elérhető-e 10 év átlagában.

Erdélyi Zombor: Az egész német ipar az olcsó energiára épül, most gyárakat zárnak be. Ezek a folyamatok jövőre is itt maradhatnak, ezért a hazai növekedésre kevésbé optimisták.

Más irányból kaphat-e támogatást a magyar gazdaság?

Erdélyi Zombor: A Gránit Alapkezelő a nemzetközi stratégia részeként keletre kezdett el nyitni, egész pontosan a régió és Közép-Ázsia (Kazahsztán, Üzbegisztán) irányába. A hozamok keletre vannak, főleg az alternatív befektetések esetében. Ezek az országok ott járnak, ahol Magyarország a 90-es években volt. A teljes magyar gazdaságra nézve ennek a nyitásnak a súlya kicsi lesz, de a következő években ez érdemben növekedhet, főleg azért is, mert Közép-Ázsiában nagyon kedvezőek a növekedési kilátások.

Szabó Balázs: A keleti nyitásnak egy éves távon nincs hatása a magyar gazdasági növekedésre. Rövid távon a hazai szolgáltatásokról és a minket közvetlenül körülvevő kihívásokról érdemes beszélni. Kína és Németország most lefelé húzza a magyar gazdaságot. Közép-Ázsiában nincs olyan kapcsolatunk, ami rövid távon érdemben tudná befolyásolni a GDP-t, ha csak 1-2 éves távon gondolkodunk.

Deme Géza: Az európai konjunktúrára nem számíthatunk, ezért a keleti-nyitás nem szitokszó, hiszen rengeteg olyan lehetőség van ott, amit érdemes kihasználni ott. Például tőkefelhalmozás, tudástranszfer vagy kockázati tőke szempontból. Sokszor a keleti nyitás azt jelenti, hogy tőkét hoznak hozzánk és bekapcsolódnak a hazai értékláncba.

A globális kamatcsökkentések, hogyan hathatnak a magyar gazdaságra?

Szabó Balázs: Sem az USA-nak, sem az Euróövezetnek nem a magas kamatok a problémái, hiszen nem voltak olyan hosszú ideig magasak, hogy a meglévő hitelállomány jelentős része átárazódjon. Emiatt a kamatcsökkentésnek sem lesz olyan nagy áldásos, pozitív hatása. Magyarország esetében viszont a kamatcsökkentések jobban tudnak hatni, de a mostani 6,5%-os alapkamat nem fog tudni érdemben lejjebb jönni, nem fog visszajönni a 2-3%-os kamat. A kamatcsökkentések a fogyasztást és az ingatlanszektort is élénkítheti. Ráadásul a reálbérnövekedés előbb-utóbb át fog menni fogyasztásba és ez hátszelet tud biztosítani. Csak a következő évi növekedést nézve egyáltalán nem vagyok pesszimista.

Erdélyi Zombor: Idén kettő-kettő 25 bázispontos kamatcsökkentés jöhet az EKB és a Fed részéről is. A német gazdaságot segíteni fogja a kamatcsökkentés, hiszen a beruházások finanszírozása kedvezőbb lesz. Ennek mértéke kérdéses, de mindenképpen pozitív. A globális kamatcsökkentésekkel az MNB mozgástere nőhetne, de most elsősorban a forint árfolyama miatt óvatosabb lehet a magyar jegybank. Emiatt nem biztos, hogy leköveti az elején a hazai kamat a nemzetközit.

Deme Géza: A kamatszintek csökkenése a magyar kamatokra is hatással tud lenni. Másfél-két évvel ezelőtt a nagyon magas kamatok rengeteg üzleti tervet állított meg. Ez az időszak elmúlt, itt már nem tartunk. Az olcsóbb hitelhez jutás a belső fogyasztást és a beruházást is tudja élénkíteni.

Mire számítanak az EU-támogatások kapcsán? Mennyire reális a hitelminősítői fenyegetés?

Szabó Balázs: Összesen 44 milliárd eurónyi EU-s támogatásról van szó, aminek maximum a felét kaphatjuk meg. Nem teszünk tippeket arról, hogy megkapjuk-e az EU-s pénzeket. Emiatt a következő időszakban innen nem jöhet hátszél, de alapvetően ez a piaci konszenzus is.

Magyarország akkor kerülhet nehéz helyzetbe, ha a külső környezet hűt, de a magyar gazdaságpolitika túlzottan próbál fűteni.

Ilyen helyzetben a magyar hozamok nagyot emelkedhetnek, a forint sokat gyengülhet. Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy a kockázatok nem realizálódnak és a globális környezet kedvezőbb lesz. Ilyenkor a hazai stimulus lépések sem okoznak feltétlenül kamat és árfolyamkockázatot. Nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, ha bóvliba kerül az ország hitelminősítése, hiszen ezt majd a piac már előre be fogja árazni. Általában a hitelminősítők csak utólag reagálnak az eseményekre.

Erdélyi Zombor: Egyetértek Balázzsal. Nem félünk a leminősítéstől, hiszen

2 éve a helyzet sokkal rosszabb volt és mégsem minősítettek le bennünket.

A hitelminősítők későn reagálnak, ha jönne leminősítés, akkor az akkor jönne, amikor már be van árazva.

Deme Géza: Nem vár leminősítést, nagyon rossz lenne, ha ez megtörténne. Egy kockázati tőke-cég számára egy ilyen esemény nem lenne befolyásoló tényező.

2025-ben milyen hatást gyakorolhat ránk az euró forint?

Deme Géza: Gyengülő forintra számít, de az lenne a jó, ha nem ettől javulna az export, hanem azért, mert versenyképes termékeket gyártunk. De azért nem fog sokat gyengülni forint.

Erdélyi Zombor: Megdőlni látszik az a tézis, hogy a gyengülő forint kedvező a gazdaságnak. A leértékelődéssel elsősorban a nagy multik járnak jól, de mivel kiviszik a profitot, ezzel nem jár jól a magyar gazdaság. Emiatt elsősorban a forint stabilitása lesz a cél.

Szabó Balázs: Arra számítok, hogy erős lesz ez a stimulus, és ha erős lesz a külső környezet, akkor nem gyengül sokat a forint, de ha gyenge lesz a külső környezet, akkor nagyot gyengülhet a forint. Ezt kellene elkerülni. Ha jövőre például 410 a forint, annak nincs érdemi inflációs hatása.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
euro euróövezet ekb