Elmagyarázta a magyar gazdasági semlegesség tartalmát Szijjártó Péter a fontos itthoni amerikai cégeknek
Gazdaság

Elmagyarázta a magyar gazdasági semlegesség tartalmát Szijjártó Péter a fontos itthoni amerikai cégeknek

Portfolio
Az amerikai vállalatok továbbra is a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban, és ezért nagy szerepet játszanak Magyarország gazdasági semlegességének garantálásában – mutatott rá Szijjártó Péter csütörtökön az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén.

A tárca összefoglalója szerint a külgazdasági és külügyminiszter a kerekasztal-beszélgetésen mindenekelőtt üdvözölte, hogy hazánkban továbbra is az amerikai cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget, és leszögezte, hogy a kormány a körülmények folyamatos javításával ösztönözni kívánja az újabb és újabb befektetéseket.

Jelezte, hogy új lendületet akar adni a kormány a gazdaságnak,

jövőre 3 százalék és 6 százalék közötti növekedést akarunk elérni.

Ennek kapcsán kifejtette, hogy jövőre a jelenleg is zajló nagyberuházások egy része elérheti a termelési fázis kezdetét, például a BMW gyára, a Mercedes új egysége, a CATL és a BYD üzeme.

Szijjártó Péter ismertette a gazdasági semlegesség stratégiáját is, amely azt jelenti, hogy a kormányzat minden irányból szeretne beruházásokat vonzani az országba. "Nem válogatunk a befektetők között nemzetiségük alapján. Nem zárjuk ki csupán a származásuk miatt az együttműködést bizonyos vállalatokkal. És ha most megnézik a magyar gazdaság tájképét, akkor azt látják, hogy egyfajta találkozási pontjává váltunk a keleti és a nyugati gazdaságoknak" - jegyezte meg.

Felszólalt a keleti és a nyugati gazdaságok szétválasztását célzó erőfeszítések ellen, és leszögezte, hogy a politika ebben az esetben is távol áll a valóságtól, a gyakorlatban ugyanis egyre erősödik a kölcsönös függőség. Rámutatott, hogy Magyarország a világ azon három országa között van, ahol mára mind a három német prémium autómárka gyárral rendelkezik, és eközben a tíz legnagyobb keleti elektromosakkumulátor-gyártó közül öt is a letelepedés mellett döntött, méghozzá elsősorban az erős német jelenlét miatt.

Ekképpen a gazdasági semlegesség számunkra azt jelenti, hogy Magyarországon amerikaiként azzal dolgozhat együtt, akivel csak akar, legyen az kínai, indiai, koreai, holland vagy német, nekünk mindegy. Ha tiszteletben tartja a szabályainkat, ha itt akar befektetni, akkor rendben van

- jelentette ki.

Úgy folytatta: "Ezért mi soha nem is fogunk beleszólni az amerikai cégek életébe és működésébe itt, Magyarországon, abba, hogy kivel és hogyan dolgoznak együtt, amíg tiszteletben tartják a szabályokat".

A miniszter ennek kapcsán megerősítette, hogy

a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a gazdasági semlegesség garantálásában a második legnagyobb beruházói közösségnek számító amerikai vállalatok szerepét.

"Önök mindig is nagyban hozzájárultak a magyar nemzetgazdaság növekedéséhez, s erre számítunk a jövőben is. Különös hangsúlyt és figyelmet helyezünk az amerikai hátterű cégek beruházásaira, mindig nyitottak vagyunk" - közölte. 

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orszaghaz-parlament-budapest