Eldőlhet a kútba esett óriási magyar vasútüzlet jövője
Gazdaság

Eldőlhet a kútba esett óriási magyar vasútüzlet jövője

Portfolio
Egy spanyol acélipari vállalat, a Sidenor fontolgatja, hogy vételi ajánlatot tesz a Talgo vonatgyáró cég részvényeinek akár egészére - derült ki egy, a spanyol tőzsdefelügyelethez benyújtott jelentésből.

A Talgo egyelőre azt nem közölte, hogy a Sidenor mekkora részesedést szándékozik megvásárolni, vagy milyen áron. A magántulajdonban lévő Sidenor székhelye a Baszkföldön található, és több acélművet is működtet Spanyolország északi részén.

A Sidenor lépése két hónappal azután történt, hogy a magyar Ganz-Mavag konzorcium múlt hónapban visszavonta korábbi ajánlatát a spanyol vonatgyártó felvásárlására, miután a spanyol kormány megvétózta az ügyletet.

A magyar konzorcium még márciusban nyújtott be egy ajánlatot, amelyben 619 millió eurót, azaz részvényenkénti 5 eurót ajánlottak a Talgo részvényeiért.

A magyarok ajánlata mintegy 17%-os prémiumot jelentett a Talgo akkori értékéhez képest.

A spanyol kormány végül nemzetbiztonsági, közrendi, illetve közegészségügyi kockázatokra hivatkozva blokkolta az üzletet, mivel a tisztviselők szerint a Talgo egy startégiai jelentőségű vállalat, amely érzékeny információkhoz az ország vasúti hálózatáról.

A fő aggodalom az volt, hogy Magyarország szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, a Ganz-MáVag korábban konzorciumban is dolgozott orosz vállalatokkal,

így Moszkva hozzáférhetne a Talgo technológiájához, amely fontos lehet Ukrajna újjáépítésében.

A technológia lehetővé teszi a vonatok számára, hogy különböző nyomtávú síneken is közlekedjenek, ami előnyös lehetne Ukrajna és szomszédos európai országai számára,

Lévén, hogy a Sidenor is egy spanyol cég (a Talgóhoz hasonlóan), vélhetően a spanyol kormány aligha fogja kifogásolni az üzletet hasonló okokból kifolyólag.

Ezt követően a hónap elején a Ganz-MáVag vezetője, Bacsa György elmondta, hogy politikai indítékokat lát a döntés mögött, és kijelentette, hogy a spanyol kormány figyelmen kívül hagyta az EU alapvető szabadságait, különösen a tőke szabad áramlását.

Az alapelv megsértésére vonatkozó panaszok ügyében az Európai Bíróság lehet illetékes, a magyar konzorcium pedig akár perre is viheti az ügyet, amelyre, ha sor kerül, a spanyol legfelsőbb bíróságon indíthat jogi eljárást Madrid döntése ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
BYD