Durván drágul a lakossági parkolás Budapest belső kerületében
Gazdaság

Durván drágul a lakossági parkolás Budapest belső kerületében

Portfolio
Erzsébetvárosban a parkolóhelyek és a bejelentett autók száma drámai aránytalanságot mutat, hiszen a kerületben 7.203 parkolóhely mellett idén 9.450 lakossági várakozási engedélyt adtak ki. Az önkormányzat javaslatot tett a parkolási díjak emelésére, így - ha ezt megszavazzák - 2025. január 1-től az első autó esetében 36 ezer, a második autóra pedig 72 ezer forint parkolási hozzájárulást kell fizetni az adminisztrációs díjon túl - írja a Facebookon Niedermüller Péter, a kerület polgármestere

A polgármester szerint az összes közterület 19-20%-án autó áll -, közben pedig mindössze 6 százalék a zöldfelületek aránya. Mindezt az autók zöme ingyen teszi. A helyzet nem jó azoknak az erzsébetvárosiaknak, akik nem rendelkeznek autóval, mert a túltámogatott parkolás miatti gépjárműforgalom minden társadalmi és egészségügyi következményét viselniük kell: a zöldfelületek hiányát, a levegő szennyezettségét.

Jelenleg sokkal több parkolási engedélyt kénytelen kiadni az önkormányzat, mint ahány parkolóhely a valóságban van Erzsébetvárosban. 7.203 parkolóhely van a kerületben, és idén 9.450 (az intézményekkel, cégekkel együtt 10.814) lakossági várakozási engedélyt adtak ki.

A kerülte vezetője emlékeztet, hogy

az érvényben lévő parkolási rendeletünk szerint háztartásonként egy autó gyakorlatilag ingyenesen parkolhat a közterületeinken a nap 24 órájában, és a második autó éves díja is töredéke a tényleges parkolási díjnak, vagyis annak, ami az ide vonatkozó fővárosi rendeletben szerepel.

Belső- és részben Középső-Erzsébetvárosban ez évi 150 ezer forint, a kerület többi részében 112.500 forint lenne. Ehhez képest eddig az első autóra az adminisztrációs díjon kívül 0 forintot kellett fizetniük, a második esetében pedig a környezetvédelmi besorolástól függően részesülnek kedvezményben.

A Levegő Munkacsoport és az Erzsébetvárosi Önkormányzat megbízásából a Medián 2021 decemberében végzett kutatása szerint az itt élők nagy többsége (köztük az autósok fele) támogatta volna azt az elképzelést, hogy az autósok méltányos díjat fizessenek közös területek használatáért.

A szomszédos Józsefvárosban 1440 autó tűnt el az utcákról, amikor módosították a parkolási rendeletet.

Erzsébetvárosban, amikor 2023 elején a háztartásonként kiadható engedélyek számát kettőre korlátozták és a második autó esetében differenciálták a kedvezmény mértékét, 1142-ről 610-re csökkent a második autóra kért kedvezményes parkolási engedélyek száma.

Mindezek figyelembevételével tárgyalja meg a képviselő-testület az önkormányzat parkolási rendeletének módosítását. A javaslat értelmében háztartásonként

  • az első gépjárműre 2025. január 1-től 36 ezer,
  • a második autóra 72 ezer forint parkolási hozzájárulást kell fizetni az adminisztrációs díjon túl.

Nemcsak a lakókat érinti a változtatás, hanem az intézményeket, cégeket is. Intézményenként 10 darab járműig 48 ezer forint, minden további jármű esetében 150 ezer forint lesz a várakozási hozzájárulás díja az adminisztrációs díjon túl.

A 3 vagy többgyerekes családok, a nyugdíjasok 50%-os, az egészségügyi dolgozók és a mozgásukban korlátozottak továbbra is 100%-os kedvezményre lesznek jogosultak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
időjárás-meteorológia-hőmérséklet-eső-kánikula-csapadék-időjárás-magyarországon-Balaton-időjárás-időjárás-a-Balatonnál-magyarország-időjárás