Belenyúl az iparűzési adó rendszerébe a kormány, üdvözli a lépést a TOÖSZ
Gazdaság

Belenyúl az iparűzési adó rendszerébe a kormány, üdvözli a lépést a TOÖSZ

Portfolio
|
MTI
Üdvözli és támogatja a Versenyképes Járások Program 2025. januártól történő bevetetését a Települési Önkormányzati Országos Szövetsége, amely program kereténél az érintett járások polgármesterei tudnak majd dönteni a források felhasználásáról – közölte a TÖOSZ. A programot minap bejelentő Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter ma országjáró körútja veszprémi állomásán arról beszélt: egy 65 milliárd forintos területfejlesztési alapot hoznak létre, és ennek segítségével 174 járásból 141 jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint amit a korábbi iparűzésiadó-növekmény megengedett volna.

A TOÖSZ közleménye emlékeztet rá, hogy Navracsics a minap jelentette be a Versenyképes Járások Programot, amelynek lényege, hogy

az iparűzési adó 2025. évi többlete bekerül a területfejlesztési alapba és "visszapályázhatóvá" válik a járások által.

Ez a forrás a Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint 65 milliárd forint lesz. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt – mondta Navracsics.

A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei.

Ezután adta ki ma a TÖOSZ a közleményét, amelyben üdvözölte a program tervét, és a forráselosztás módját. Érvelésük szerint ez azért jó, mert azok fognak döntést hozni,

akik a helyi fejlesztési igényeket a leginkább, a legközelebbről ismerik, közvetlen kapcsolatuk révén az adott települések lakosságával és a helyi fejlesztési igények indokoltságának ismeretében a terület- és településfejlesztési források leghatékonyabb felhasználását tudják garantálni.

Csütörtökön Navracsics Tibor Veszprémben egy rendezvényen az MTI tudósítása szerint azt emelte ki: a program együttműködésre sarkallja a járásokat, és az egyeztetések nyomán formálódó program többletlehetőséget biztosít a már meglévő területfejlesztési programok mellett a járások számára.

A miniszter elmondta: járási szinten fejlesztési fórumokat hoznak létre polgármesterek és a vármegyei közgyűlési elnökök részvételével, akik rangsorolják a projekteket, a minisztérium pedig kijelöli a prioritási lista alapján, hogy melyik beruházást támogatja. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a járások közösen, együttműködve is indulhatnak a pályázatokon. Közölte azt is, hogy a januárban induló területfejlesztési szolgálat segíti majd az önkormányzatokat a pályázatok lebonyolításában.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az iparűzésiadó-növekménynél a programnak köszönhetően több lesz a megpályázható pénz, azonban a hatékony felhasználáshoz térségi együttműködés szükséges.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
magyar egészségügy beteg