Az euró bevezetésének nem célnak, hanem eszköznek kell lennie
Gazdaság

Az euró bevezetésének nem célnak, hanem eszköznek kell lennie

A kelet-közép-európai régióban az elmúlt 20 évében lezajlott felzárkózási folyamat az EU átlagához egyértelműen sikertörténetnek tekinthető - hangzott el a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferencia panelbeszélgetésén, ahol a román, illetve a magyar jegybank egy-egy szakértője vitatta meg a térségbeli országok fejlődési lehetőségeit. Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, illetve Kuti Zsolt, a  Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza is úgy vélte: az euró bevezetésének nem célnak, hanem eszköznek kell lennie a felzárkózási folyamat elősegítésében.

Versenyképesség gazdaságpolitikai szemmel - ez volt a címe a panelbeszélgetésnek, amelyen a két jegybanki szakember vett részt. Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője a panel moderátoraként azzal indította a beszélgetést, hogy mekkora súlyt kell adni annak, ha a vásárlóerőparitáson mért egy főre jutó GDP mutatók tekintetében az egyik ország leelőzi a másikat az EU-tagállamok rangsorában.

Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy nagyon óvatosan kell kezelni az egy főre eső GDP adatokat, mert a GDP-t sem egyszerű számítani, van egy elég jelentős hibamarzs. A vásárlóerő-paritást mérni, az talán még egy kicsit nehezebb is.

Ezeknek a számoknak a fő üzenete mégiscsak az, hogy Románia esetében látunk egy nagy felzárkózást.

Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza pedig azt emelte ki, hogy

a bérszínvonal, a vagyoni helyzet terén nagyon kettős a kép. A bérszínvonalban Románia megelőzte Magyarországot, míg a vagyoni helyzetben Magyarország még jobb pozícióban van.

Ez a két ország eltérő gazdasági szerkezetéből is adódik, sokkal nagyobb arányban fogyasztanak a románok, míg Magyarországon a megtakarítási ráta jóval magasabb. 

Hozzátette: Magyarországon van egyfajta "bezzeg Románia" attitűd, amit nézhetünk egy picit másképp is. Tehát önmagában a románok sokkal gyorsabban fejlődtek, jobban használták ki ezt az elmúlt 20 évet. De mi egy olyan régióban vagyunk, ami jól húz, általában egy jól húzó régióban könnyebb gyorsabban fejlődni. 

MM_Portfolio_Budapest Economic Forum-236
Fotó: Portfolio

Azzal kapcsolatban, hogy a régió egésze jelentős felzárkózást mutatott az elmúlt 20 évben az európai uniós átlaghoz képest, Kuti Zsolt elmondta:  

ez egyértelműen sikertörténet, a délkelet-ázsiai országok gazdasági fejlődését leszámítva, a gazdaságtörténetben is kevés az ilyen sikertörténet.

Ezzel egyetértett Bálint Csaba is, aki hozzátette: régió jelentős fejlődésében mindenképpen alá kell húzni az európai integráció pozitív hatását. "Ezt a fajta felzárkózást európai uniós integráció nélkül nem hiszem, hogy el lehetett volna érni."

Az eurózónához való csatlakozás kapcsán Kuti Zsolt azt mondta:

az euró bevezetésének nem célnak, hanem eszköznek kell lennie a fenntartható felzárkózás eléréséhez.

Ha ehhez megfelelő gazdasági környezetet teremtünk, akkor be lehet vezetni az eurót. Hozzátette: az euró bevezetésének messze nem volt mindenki nyertese, Szlovákiát sem szokták feltétlenül annak tekinteni. Másik oldalról a baltiak meg azok voltak.

Bálint Csaba az eurózónához való csatlakozás kérdéséről azt emelte ki: az euró egy eszköz, és minden eszközt lehet jól használni és kevésbé jól használni, tehát egy kétélű fegyver lehet. Láttunk erre példákat az elmúlt évtizedekben. Romániában a lassan siessünk megközelítés érvényesül e téren:

nagyon fontos az, hogy a nominál konvergencia mellett reálkonvergencia is legyen az euró bevezetésekor.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
STA_4467