Tüntettek a szerbek a gigantikus lítiumbánya ellen
Gazdaság

Tüntettek a szerbek a gigantikus lítiumbánya ellen

Portfolio
A nyugat-szerbiai Loznicában több száz tüntető gyűlt össze szerdán, hogy tiltakozzon a Rio Tinto tervezett lítiumprojektje ellen. A demonstrálók szerint a fejlesztés súlyosan károsítaná a környezetet. 

A tiltakozás azt követően zajlott, hogy a szerb kormánykoalíció elutasította az ellenzék által benyújtott törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a lítium és a borátok bányászatát és feltárását az országban.

A tüntetők szerb zászlókat és transzparenseket lengettek, miközben hazafias dalok és népzene szólt a hangszórókból.

A demonstrálók követelték a projekt leállítását, és bejelentették, hogy szombaton egy órára lezárnak két regionális utat

A lítium, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is kritikus nyersanyagnak tekint, elektromos járművek és mobileszközök akkumulátorainak gyártásához nélkülözhetetlen. 2022-ben a szerb kormány a környezetvédő csoportok tömeges tiltakozását követően visszavonta a Rio Tinto 2,4 milliárd dolláros Jadar lítiumprojektjének engedélyeit Loznica közelében.

A tervek szerint a Rio Tinto Jadar projektje Európa jelenlegi lítiumszükségletének 90%-át fedezné, és a vállalatot a világ egyik vezető lítiumtermelőjévé tenné. A környezetvédők és az ellenzéki pártok többsége azonban azzal érvel, hogy a bánya szennyezné a terület földjét és vizét, ami negatívan hatna a mezőgazdaságra, amely sokak számára a régió egyik fő bevételi forrása.

A szerb tisztviselők azzal érvelnek, hogy a bánya fellendítené az ország gazdaságát. Aleksandar Vučić szerb elnök júniusban azt nyilatkozta, hogy a bányászat akár már 2028-ban megkezdődhet.

A Rio Tinto júliusban közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a projekt szigorú környezetvédelmi követelményeket fog betartani. Ez magában foglalja a jogi és engedélyezési eljárások betartását, valamint a megvalósítás előtti nyilvános konzultációkat is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
christine lagarde