Rendkívüli törvénymódosítással tehetnek keresztbe a románok a nagy magyar üzletnek
Gazdaság

Rendkívüli törvénymódosítással tehetnek keresztbe a románok a nagy magyar üzletnek

Portfolio
Ahogy arról néhány hete a Portfolio is beszámolt, román források szerint az MVM megállapodást kötött az E.ON Energie felvásárlásáról. A tervezett tranzakcióról akkor az a hír jelent meg, hogy a decemberi román választások után jöhet csak a hivatalos bejelentés róla, de ahogy arról a román sajtó már akkor is cikkezett, könnyen lehet, hogy az üzlet meghiúsul, mivel a románok mérlegelni kezdték annak potenciális veszélyeit, hogy a magyar kormány oroszokkal ápolt szoros viszonya miatt biztonsági okokból inkább meghiúsíthatják az üzletet. A Bursa.ro információi szerint egy friss törvényjavaslat alapján erre most minden esély meg is van, hiszen a románok rendkívüli intézkedések meghozatalával állnák útját az ellenséges felvásárlásoknak, melyek az utóbbi időben jelentős megnövekedtek az országban.

A román Energiaügyi Minisztérium egy sürgősségi rendeletet javasolt, amely lehetővé tenné, hogy az állam közvetlenül vásárolhasson részvényeket stratégiai fontosságú energetikai vállalatoktól.

A tervezet célja, hogy megvédje ezeket a cégeket a gazdasági és geopolitikai instabilitás okozta kockázatoktól, valamint biztosítsa az ország energetikai függetlenségét.

A javaslat több problémára is megoldást keres:

  1. Energiaimport-függőség: Románia energiaimportja jelentősen nőtt, 2024 első felében 107%-kal, ami egyre kiszolgáltatottabbá teszi az országot külső energiaszolgáltatóknak. A minisztérium szerint a hazai energiatermelés bővítése érdekében szükség van a belföldi energetikai vállalatok tőkebevonására, hogy növelni tudják a termelési kapacitásukat.

  2. Ellenséges felvásárlások veszélye: Az elmúlt időszakban mintegy 10%-kal nőtt azoknak a kísérleteknek a száma, amelyek célja, hogy külföldi vagy privát szereplők ellenséges módon felvásárolják a tőzsdén jegyzett stratégiai vállalatokat. Ezek a felvásárlások gyengítenék az állam ellenőrzését az energetikai szektorban, ami hosszú távon veszélyeztetheti a nemzeti gazdasági és energiabiztonságot.

  3. Piaci ingadozások és tőkecsökkenés: A nemzetközi pénz- és tőkepiacok volatilitása miatt a román állami részvétellel működő cégek értéke csökkent. A vállalatok tőkéje gyengült, ami növeli a kockázatot, hogy külső szereplők megszerezzék őket. Az állam célja, hogy a részvényvásárlásokkal megerősítse a cégeket és megakadályozza az ellenségesnek ítélt felvásárlásokat.

Az ezen problémák megoldására kitalált rendeletmódosítás lehetővé tenné, hogy az állam gyorsan reagálhasson, és szükség esetén további részvényeket vásárolhasson ezekben a stratégiai fontosságú cégekben, így biztosítva a nemzeti érdekek védelmét.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg a törvények nem engedik meg a román államnak a közvetlen részvényvásárlást, csak szuverén alapokon keresztül, de a javasolt rendelet eltérést biztosítana ettől, hogy az állam rugalmasabban cselekedhessen.

Címlapkép forrása: Getty Images via run co

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kóla kólás doboz coca cola stock