Milliárdos csata a Fideszben: ki dönt a települések pénzéről?
Gazdaság

Milliárdos csata a Fideszben: ki dönt a települések pénzéről?

Portfolio
A Versenyképes Járások program tervezett iparűzésiadó-átcsoportosítása feszültséget kelt a Fidesz polgármesterei és képviselői között - írta meg a Szabad Európa.

A portál beszámolója szerint komoly nézeteltérések alakultak ki a Fidesz-KDNP pártszövetségen belül az újonnan bejelentett területfejlesztési alap körül. A vita középpontjában az áll, hogy ki rendelkezhet a nagyobb önkormányzatoktól elvont helyi iparűzési adó (hipa) egy részéből létrehozott pénzalap elosztása felett.

A konfliktus gyökere Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter múlt heti bejelentésére vezethető vissza. A tárcavezető ismertette, hogy

a jövő évi iparűzési adó többletéből egy új területfejlesztési alapot hoznának létre, amelyre a járások pályázhatnának. A Pénzügyminisztérium becslése szerint ez az összeg 65 milliárd forintra rúghat, de egyes források szerint akár ennek kétszeresére is nőhet.

Ez a lépés nem előzmény nélküli. Korábban Lázár János vetette fel az ötletet, amit a kormányzat először cáfolt, majd módosított formában mégis megvalósít. A tervezett intézkedés nem a gödi modellt követi, amely a teljes iparűzési adó elvonását jelentette, hanem csak a többletet osztja újra.

A Szabad Európa információi alapján Navracsics azt szeretné, ha a döntéshozatal a települések és vezetőik szintjén maradna.

Ezzel szemben számos fideszes országgyűlési képviselő a 2026-os választásokra készülve lehetőséget lát saját szerepének és népszerűségének növelésére, ezért lobbizni kezdtek a miniszteri elképzelés ellen.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nagyvárosok polgármesterei vonakodnak elfogadni a kormány terveit, nem kívánják, hogy iparűzési adóbevételeiket elvonják.

A feszültségek enyhítése érdekében Navracsics országjáró körútra indul, hogy meggyőzze a polgármestereket.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a területfejlesztési alapba kerülő összegeket kizárólag a területi egyenlőtlenségek csökkentésére fordíthatják majd, ellentétben a szolidaritási adóval.

Bár a kormány elszánta magát az iparűzésiadó-átcsoportosítás megvalósítására, a kivitelezés részletei még tisztázatlanok. A konkrétumok hiányát kihasználva egy fideszes polgármester már javaslatokat is tett az illetékes miniszternek a megvalósítással kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
christine lagarde