Megmenekülhet Európa legnagyobb akkumulátorgyártója
Gazdaság

Megmenekülhet Európa legnagyobb akkumulátorgyártója

Portfolio
A Goldman Sachs befektetési részlege, a Northvolt második legnagyobb részvényese fontolgatja, hogy más befektetőkkel együtt megpróbálja megmenteni a pénzszűkében lévő akkumulátorgyártót - számolt be a Bloomberg.

A Northvolt már hetek óta dolgozik azon, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat: a vállalat elbocsátásokkal, a projektek visszavágásával, költségcsökkentéssel és tőkebevonással próbálja kezelni a helyzetet, miközben növelni igyekszik az akkumulátorcellák gyártását fő üzemében.

A Goldman Sachs részvétele lendületet adhat a Northvolt forrásgyűjtési erőfeszítéseinek, és másokat is ösztönözhet a részvételre.

A helyzetet azonban bonyolítja a hitelezők, tőkebefektetők és kormányzati szereplők sokfélesége, akik korábban támogatták a vállalat célját, hogy független európai ellátási láncot hozzon létre az elektromos járművek számára.

A Northvolt rövid távú szükségleteinek kielégítésére körülbelül 200 millió eurót szán, amelyből mintegy 150 millió eurót már szóbeli megállapodások keretében lekötöttek.

A fő részvényes Volkswagen már jelezte, hogy hajlandó segíteni az akkumulátorcellák gyártásának felfuttatásában, bár konkrétumokat még nem közöltek.

A Northvolt 2017-es alapítása óta mintegy 10 milliárd dollárnyi adósság- és tőkefinanszírozást kapott. Agresszív növekedési stratégiája azonban számos problémát okozott. A vállalat minőségi problémákkal is szembesült, ami a BMW egy 2 milliárd eurós megrendelésének lemondásához vezetett júniusban. Végső során pedig ez az esemény volt az, ami hozzájárult a jelenlegi likviditási válsághoz.

Svédország és Németország tisztviselői hangsúlyozták a Northvolt megmentésének fontosságát. Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a problémák technikailag megoldhatóak. Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes pedig kijelentette, hogy még mindig van remény a Northvolt számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
christine lagarde