Lesújtott a bíróság a Déli körvasútra
Gazdaság

Lesújtott a bíróság a Déli körvasútra

Portfolio
A Fővárosi Törvényszék keddi döntése alapján ismételten megsemmisítették a Déli Körvasút építésével kapcsolatos környezethasználati engedélyt, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal bocsátott ki.

A bíróság szerdán közzétett közleménye szerint az ügyben eljáró hatóság illetékessége kérdéses volt, mivel a vonatkozó kormányrendelet téves értelmezése folytán nem a Pest Vármegyei Kormányhivatal, hanem a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal járt el. A törvényszék ennek megfelelően jogszabálysértő döntést hozott, amelyet megsemmisített, és új eljárás lefolytatását rendelte el – írja az MTI.

A bíróság hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem döntöttek a Déli Körvasút katonai célú építménnyé történő kijelöléséről, és az építkezés felfüggesztéséről sem.

A Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban lévő ügy nem ezt a kérdést tárgyalta. A per a kormányrendelet téves értelmezésére épült, amely alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal adta ki az új környezetvédelmi engedélyt.

A bíróság a felperesek kereseti kérelmét figyelembe véve vizsgálta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékességét. Az ítélet szerint a kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a honvédelmi és katonai célú építményekre vonatkozó előírásokat kizárólag az ott meghatározott terjedelemben lehet alkalmazni.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a jogszabályi előírások, amelyek a katonai célú építményekre vonatkoznak, nem voltak alkalmazhatóak a környezetvédelmi eljárás során.

A törvényszék továbbá megállapította, hogy a kormányrendelet nem írja elő, hogy a honvédelmi célú rendszerelemmé történő kijelölés befolyásolja a környezetvédelmi ügyekben eljáró hatóság illetékességét. Ennek értelmében a Pest Vármegyei Kormányhivatal maradt az illetékes hatóság, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal jogszabálysértő módon járt el az ügyben.

A bíróság e megállapítások alapján semmisítette meg a környezethasználati engedélyt, és új eljárás lefolytatását rendelte el, hangsúlyozva, hogy a döntés nem a katonai célú építmény kijelölés jogszerűségéről szól, hanem a megfelelő hatóság illetékességéről.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
christine lagarde