FONTOS Kormányinfó: gazdasági akciótervet hirdet a kormány
Az MNB szerint készülhetünk az arany reneszánszára
Gazdaság

Az MNB szerint készülhetünk az arany reneszánszára

Portfolio
Folyamatosan emelkedik az arany ára, a nemesfém jegyzése jelenleg csaknem két és félszerese a 2018-ban látott szintnek, csak az idei évben pedig mintegy 20 százalékos volt az áremelkedés - írja Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóságának vezetője, aki szerint  az áralakulás trendszerűsége alapján fundamentális, stratégiai tényezők húzódnak a felértékelődés mögött, különösen, hogy a vásárlások nagy része a jegybankokhoz kötődik. A jegybank honlapján megjelent írás szerint egyre több jel utal arra, hogy készülhetünk az arany „reneszánszára”, azaz arra, hogy más formában és funkcióban, de az arany jelentősége újra emelkedni fog.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Az írás apropója, hogy idén szeptemberben az MNB aranytartaléka 94,5 tonnáról 110 tonnára emelkedett. Ezzel folytatódott a jegybanki aranyfelhalmozás, ami még 2018-ban kezdődött azzal, hogy az MNB több mint tízszeresére, 31,5 tonnára növelte az aranytartalékot, majd ezt követően 2021-ben megháromszorozta és 94,5 tonnára emelte az aranykészlet állományát.

Az MNB az írásában jelzi, hogy a világ jegybankjai aranyfelhalmozási módban vannak, 2021 óta a World Gold Council összesítése szerint a jegybankok világszerte összesen csaknem bruttó 3000 tonna aranyat vásároltak. A régióbanLengyelország több mint 160 tonnával növelte aranykészleteit.

A jegybanki írás leszögezni, hogy az arany nem „kakukktojás” a tartalékkezelésben, hanem - kiemelten épp a néhol kétségbe vont magasfokú likviditása miatt - a nemzetközi tartalékok egyenrangú része, azaz egy teljesen elfogadott és hagyományos tartaléktartási eszköz. Ehhez adódott hozzá az utóbbi időszakot jellemző bizonytalan geopolitikai, gazdasági, pénzügyi és nemzetközi piaci környezet, amiben felerősödtek az aranytartalék jelentőségét felértékelő tendenciák. Az adósságok példátlan emelkedése az eszközosztályok tartós átstruktúrálódása felé mutat. Mivel az arany nem egy államra vagy vállalatra szóló követelés, így esetében a jegybank nem szembesül hitelkockázattal, hazai tárolás esetén pedig partnerkockázattal sem.

Válsághelyzetben az arany potenciális menedékeszközként viselkedhet, amiből adódóan mélyebb geopolitikai válságok esetén jellemzően felértékelődik –, tehát egyfajta menedék eszközként is funkcionál - érvel Kolozsi, aki szerint az arany árának volatilitása sem jelent problémát. Erre úgy is tekinthetünk, mint a menedékeszköz funkcióhoz kapcsolódó „biztosítás” díjára, hiszen piaci sokkhelyzet idején, válságban az arany értéke várhatóan nő, ami ellensúlyozza az árvolatilitás kockázatát – ez pedig a portfoliókezelés tekintetében fontos szempont lehet.

Címlapkép forrása: MNB

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
D_NOE20240912006