Magyarországon az egyik legsúlyosabb az ipari termelés visszaesése
Gazdaság

Magyarországon az egyik legsúlyosabb az ipari termelés visszaesése

Az Eurostat előzetes adatai szerint 2024 augusztusában, júliushoz képest, az ipari termelés szezonálisan igazítva 1,8%-kal növekedett az euróövezetben, és 1,3%-kal az EU-ban. Éves alapon is csökkenést mértek, Magyarország a negyedik legnagyobb visszaesést könyvelte el.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Zsiday Viktor portfóliókezelő, Virág Barnabás MNB-alelnök. Többek között ők is ott lesznek az október 17-i Budapest Economic Forum gazdasági csúcskonferenciánkon. Kiemelt témáink között szerepel természetesen a forint helyzete, a magyar fizetőeszköz kilátása, az árfolyamra ható legfontosabb tényezők részletes tárgyalása.

Júliusban még csökkenés volt tapasztalható, az euróövezetben 0,5%-kal, míg az EU-ban 0,3%-kal esett vissza az ipari termelés. Éves összevetésben, azaz 2024 augusztusát 2023 augusztusával összehasonlítva, az ipari termelés szerény növekedést mutatott: az euróövezetben 0,1%-kal, az EU-ban pedig 0,2%-kal emelkedett.

A főbb ipari csoportok tekintetében augusztusban az euróövezetben a köztes termékek termelése 0,3%-kal csökkent, az energia előállítása 0,4%-kal nőtt, a tőkejavak termelése 3,7%-os növekedést mutatott, míg a tartós fogyasztási cikkek gyártása 1,7%-kal bővült. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése 0,2%-kal emelkedett.

Az EU-ban a köztes termékek termelése 0,2%-kal csökkent, az energia előállítása 0,2%-kal nőtt, a tőkejavak 3,6%-kal, míg a tartós fogyasztási cikkek 1,4%-kal növekedtek, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 0,4%-os csökkenést mutatott.

A legnagyobb havi növekedést Írország (4,5%), Németország és Litvánia (mindkettő 3,3%) produkálta, míg a legnagyobb visszaesés Luxemburgban (-9,2%), Horvátországban (-4,6%) és Dániában (-4,5%) következett be.

Éves összehasonlításban, azaz 2023 augusztusához képest, az euróövezetben a köztes termékek termelése 2,7%-kal csökkent, míg az energia előállítása 2,6%-kal nőtt. A tőkejavak termelése 0,2%-os növekedést mutatott, ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek gyártása 4,8%-kal esett vissza. A nem tartós fogyasztási cikkek esetében 2%-os növekedés volt tapasztalható.

Eurozóna ipari termelése 2024-augusztus

Az EU-ban a köztes termékek termelése 2,4%-kal csökkent, az energia előállítása 2,2%-kal nőtt, míg a tőkejavak termelése 0,2%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek gyártása 3,9%-kal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 3,1%-kal nőtt. A legnagyobb éves növekedést Írország (15,8%), Dánia (10,7%) és Szlovénia (7,2%) mutatta.

A legnagyobb csökkenést Luxemburg (-11,7%), Észtország (-6,0%) és Magyarország (-4,2%) produkálta, ahol az ipari termelés jelentősen visszaesett.

Az ipari termelés éves változása 2024 aug

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a nyugdíjpénztári megtakarítások szabályaiba, kijöttek a részletek!
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-oroszország-szankció-elektronika-thaiföld-amerikai-svájci-cég-országok-orosz-ukrán-háború-gyártó