Itt a javaslat: jelentősen szigorítanák az idős sofőrök jogosítványszerzését
Gazdaság

Itt a javaslat: jelentősen szigorítanák az idős sofőrök jogosítványszerzését

Portfolio
A közelmúltban nyilvánosságra hozott statisztikai adatok aggasztó képet festenek a magyarországi közlekedési balesetek alakulásáról, különös tekintettel az idősebb korosztály által okozott incidensekre - számolt be a hirado.hu.

A 2024-es év első hat hónapjában összesen 6523 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt hazánkban, amelyből 996 esetben 65 év feletti sofőr volt a felelős. Ez a magas szám komoly kérdéseket vet fel az idősebb korosztály vezetési képességeivel kapcsolatban.

A problémakör kapcsán Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője osztotta meg véleményét a hirado.hu-val.

Szakértői álláspontja szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem kellően szigorú az idősebb vezetők alkalmasságának felmérése terén.

A legutóbbi KSH-felmérés szerint a 65 év feletti korosztály okozza a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet

- emelte ki Kapitány. Ez az adat különösen aggasztó, hiszen jelentősen meghaladja a fiatalabb korcsoportok által okozott balesetek számát.

Az autósiskola vezetője rámutatott a jelenlegi rendszer hiányosságaira is. Véleménye szerint az orvosi vizsgálatok önmagukban nem elegendőek az idősebb sofőrök vezetési alkalmasságának megállapítására.

Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban

- magyarázta Kapitány. Javaslata szerint közlekedési szakemberek bevonása lenne szükséges, akik gyakorlati felmérés során tudnák megállapítani az idősebb vezetők alkalmasságát.

Kapitány Tibor nemzetközi példákat is említett, ahol szigorúbb szabályozások vannak érvényben az idősebb sofőrök jogosítványának meghosszabbítására vonatkozóan. Egyes országokban a 70 év feletti vezetőknek külön engedélyt kell kérniük a vezetéshez. A szakember szerint érdemes lenne fontolóra venni hasonló intézkedések bevezetését Magyarországon is.

Az autósiskola vezetője hangsúlyozta a családok felelősségét is ebben a kérdésben. A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni - mondta.

Kapitány Tibor kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer reformra szorul. Javaslata szerint a 65 év feletti vezetőknek rendszeres, közlekedési szakemberek által végzett felméréseken kellene részt venniük.

Ez nem azt jelenti, hogy meg akarjuk vonni az idősektől a vezetés lehetőségét, hanem hogy biztosítsuk, hogy akik az utakon vannak, azok valóban alkalmasak is erre

- tette hozzá.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a nyugdíjpénztári megtakarítások szabályaiba, kijöttek a részletek!
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
konferencia közönség getty stock