Európa vezetői csak most veszik észre, milyen nagy a baj
Gazdaság

Európa vezetői csak most veszik észre, milyen nagy a baj

Portfolio
Az Európai Unió vezető politikusai kezdik megérteni, hogy milyen problémáktól szenved a kontinens gazdasága és maga az Unió, de a megoldások terén nincs egyetértés – írta kormyánzati forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

A német gazdaság, Európa ipari motorja, Lindner és Olaf Scholz kancellár 2021-es hivatalba lépése óta két egymást követő negyedévben nem tudott növekedni, a blokk a technológiai küzdelemben az Egyesült Államok és Kína ellenében teljes mértékben alulmaradt, és a zászlóshajónak számító zöld átállás a választók és a szélsőjobboldal ellenállásába ütközik.

Oroszország ukrajnai háborúja és Donald Trump esetleges győzelme a jövő hónapban esedékes amerikai választásokon aláhúzta, hogy több katonai képességre van szükség, ami újabb költséges tételt jelent a tagállamok számára, amelyek finanszírozásában nem tudnak megegyezni.

Az uniós vezetők csütörtökön gyűlnek össze Brüsszelben, hogy megbeszéléseket kezdjenek arról, hogyan lehetne mindezt megoldani. De a megoldások tekintetében megosztottak.

Egyes északi tagok a belső piac hatékonyabbá tételére akarnak koncentrálni, Franciaország és Olaszország a beruházások hiányát hangsúlyozza, a keleti államok pedig a védelemre összpontosítanak. De leginkább a közös kötvénykibocsátás körül van vita a tagállamok között.

Mario Draghi volt olasz miniszterelnök a múlt hónapban jelentésében a beruházások évi 800 milliárd euróval történő fellendítését célzó terv sarokköveként rendszeres közös adósságkibocsátást javasolt. A hitelfelvételek összevonása egyben a mélyebb és integráltabb tőkepiac alapját képezné, és elősegítené a magánberuházások növelését. Ám ezt a javaslatot Christina Lindner német pénzügyminiszter és Scholz kancellár csípőből elutasította.

A Draghi-jelentésre adott reakciók túlságosan visszafogottak voltak

- mondja Cornelia Woll, a berlini Hertie School of Public Administration elnöke a Bloombergnek.

Paschal Donohoe, az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozóit vezető ír tisztviselő szerint az EU gazdaságpolitikai vitái eddig nem voltak arányosak az előttük álló kihívásokkal. Ám szerinte ez nem lesz így.

Meg fog változni a hangnem

- mondta Donohoe.

Az IMF előrejelzése szerint az euróövezet növekedése 2029-ben mindössze 1,2% lesz. Brazília és Dél-Korea majdnem kétszer olyan gyorsan fog bővülni, míg a szaúdi gazdaság háromszor olyan gyorsan nőhet.

Nagyon kijózanító volt hallani a növekedési előrejelzéseket

- emlékszik vissza Donohoe.

Egy másik személy, aki rendszeresen részt az EU-s vezezők találkozóin, azt mondja, hogy az európai tisztviselők nem értik, mennyire lemaradtak a többi nagy gazdaság mögött.

Most viszont már látják, hogy bajban vannak - mondta az illető.

Egy korábbi zárt ajtók mögött zajló ülésen Bruno Le Maire akkori francia pénzügyminiszter azt mondta kollégáinak, hogy nyilvános célt kellene kitűzniük a gazdasági növekedés ütemének megduplázására, amivel az EU az Egyesült Államokhoz közelítene.

Ezt a javaslatot még nem fogadták el.

Maga Le Maire pedig háttérbe szorult, miután Emmanuel Macron elnök pártja elvesztette a júniusi francia parlamenti választásokat.

De amikor az EU pénzügyminiszterei most Brüsszelben összegyűlnek rendszeres találkozójukra, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy mit tegyenek az USA és Kína növekedéséhez való felzárkózása érdekében - mondta egy tisztviselő. Szerinte az EU-s vezetőket nyomasztja a helyzet, mivel tisztában vannak a kudarc következményeivel.

Amikor az uniós vezetők áprilisban összegyűltek szokásos csúcstalálkozójukra, az ezeket a megbeszéléseket előkészítő tisztviselők egy közleményt fogalmaztak meg, amelyben "paradigmaváltásra" szólítottak fel a hanyatlás folyamatának megfordítása érdekében. Ez a megfogalmazás azonban nem élte túl a csúcstalálkozót, és a vezetők ehelyett csak a "szakpolitikai váltásban" állapodtak meg.

Több magas rangú brüsszeli tisztviselő szerint a probléma nagy része a sok nemzeti vezető gyengesége. Scholzot Németországban és Pedro Sanchezt Spanyolországban törékeny koalíciók korlátozzák, akárcsak Donald Tuskot Lengyelországban és Dick Schoofot Hollandiában, és a szélsőjobboldali pártok támogatottságának növekedése mindezen országokban idegessé teszi a vezetőket. Nehezen lépik meg, hogy tőkét költsenek uniós kezdeményezésekre, vagy olyan áldozatokat kérjenek a választóktól, amelyek csak hosszú távon hoznának hasznot.

Ez a helyzet az áprilisi csúcstalálkozó óta csak rosszabbodott, és a fájdalom nagy része a blokk két legnagyobb gazdaságában összpontosul. A Fitch Ratings, amely tavaly leminősítette Franciaországot, pénteken - egy nappal azután, hogy a kormány bemutatta 2025-ös költségvetését - negatív kilátásba helyezte az országot. Emmanuel Macron elnök keze is erősen meg van kötve a nyári választás óta.

Németország autóiparát megrázta a kínai eladások kegyetlen lassulása. A romló gazdasági kilátások arra ösztönözték a befektetőket, hogy növeljék tétjeiket arra, hogy az Európai Központi Bank gyorsabban csökkenti a kamatlábakat, mint a Federal Reserve, ami az euróra helyez nyomást.

A vezetők az Európai Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől várják, hogy ismertesse, hogyan tervezi Draghi ajánlásainak kezelését. A hollandok a közös adósságkérdést szeretnék félretenni egy időre, hogy a vezetők más területeken is előreléphessenek, ahol könnyebb lesz a megegyezés. Az előkészítő munkáról tájékoztatott tisztviselők szerint még a közös hitelfelvételt leghatározottabban szorgalmazó országok is tisztában vannak azzal, hogy ügyüknek jót tesz, ha előbb megállapodnak a finanszírozásra szoruló közös projektekben.

A Draghi jelentés eddigi fontos hatása, hogy rákényszerítette az EU vezetőit, hogy elismerjék, mennyire súlyosak a problémák - mondták más tisztviselők. A kormányfőket felzaklatta az elemzés, elkezdték megvitatni, hogy mi szükséges a helyzet megfordításához. A kérdés már csak az, hogy képesek lesznek-e cselekedni.

Lehet, hogy lassan jutottak el idáig, de most már felismerik a helyzet sürgősségét

- mondta Stephanie Yon-Courtin, Macron pártjának európai törvényhozója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
nébih-élelmiszerbiztonság-visszahívás-fogyasztás-élelmiszer-fogyasztóvédelem-termék-minőség