Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint
szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették az európai vajat a világpiacon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.
Az áremelkedés hátterében az erős kereslet, a szűkös készletek és a tejfeldolgozók azon preferenciája áll, hogy a tejet inkább a jövedelmezőbb termékekhez, például sajtokhoz használják fel.
Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint míg a nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét a karácsonyi termelés előtt, a kistermelőkre jelentős hatással lesz az áremelkedés. "Az áremelkedés elkerülhetetlen" - nyilatkozta Boivin.
A globális tejtermelés 2023-ban csökkent a világ legtöbb részén, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és Új-Zélandot. Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője szerint bár 2024-ben kissé fellendült a termelés, a növekvő kereslethez képest továbbra is szűkös maradt, ami arra késztette a termelőket, hogy a vaj helyett inkább a versenyképesebb termékekre összpontosítsanak.
Az Európai Unióban 2023 januárja és 2024 júliusa között 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, miközben a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, a sajttermelés pedig 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re a tavalyihoz képest.
A Statista adatplatform előrejelzése szerint a vaj világpiac bevételei 2024-ben elérik a 42 milliárd dollárt, ami több mint 8%-os növekedést jelent 2022-höz képest. A piac várhatóan 2029-ig évente 7%-kal fog bővülni.
Az európai vajárakat tovább emelte a tejkínálat további csökkenésétől való félelem is, amely a tejelő teheneket érintő betegségek - köztük a kéknyelv-betegség és az epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD) - nyugat-európai elterjedése miatt következett be.
Forrás: Reuters
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images