Durván megdrágult egy népszerű európai élelmiszer ára
Gazdaság

Durván megdrágult egy népszerű európai élelmiszer ára

Portfolio
Az európai vajárak rekordmagasságba emelkedtek az elmúlt hónapokban, ami komoly kihívást jelent a pékek és cukrászok számára a karácsonyi szezon közeledtével. A magas csokoládé- és cukorárak mellett most a vaj drágulása is nehezíti a helyzetüket.
A magyar agrárium egyedülálló csúcsrendezvénye! Minden fontos információ egy helyen a sikeres piaci, üzleti, befektetési, fejlesztési és finanszírozási döntésekhez az agrárgazdaságban!

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint

szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették az európai vajat a világpiacon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Az áremelkedés hátterében az erős kereslet, a szűkös készletek és a tejfeldolgozók azon preferenciája áll, hogy a tejet inkább a jövedelmezőbb termékekhez, például sajtokhoz használják fel.

Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint míg a nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét a karácsonyi termelés előtt, a kistermelőkre jelentős hatással lesz az áremelkedés. "Az áremelkedés elkerülhetetlen" - nyilatkozta Boivin.

A globális tejtermelés 2023-ban csökkent a világ legtöbb részén, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és Új-Zélandot. Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője szerint bár 2024-ben kissé fellendült a termelés, a növekvő kereslethez képest továbbra is szűkös maradt, ami arra késztette a termelőket, hogy a vaj helyett inkább a versenyképesebb termékekre összpontosítsanak.

Az Európai Unióban 2023 januárja és 2024 júliusa között 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, miközben a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, a sajttermelés pedig 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re a tavalyihoz képest.

A Statista adatplatform előrejelzése szerint a vaj világpiac bevételei 2024-ben elérik a 42 milliárd dollárt, ami több mint 8%-os növekedést jelent 2022-höz képest. A piac várhatóan 2029-ig évente 7%-kal fog bővülni.

Az európai vajárakat tovább emelte a tejkínálat további csökkenésétől való félelem is, amely a tejelő teheneket érintő betegségek - köztük a kéknyelv-betegség és az epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD) - nyugat-európai elterjedése miatt következett be.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
biztosítás-Európai Unió-hajózás-környezetvédelem-olaj-oroszország-szankció-ukrajna-háború