Kibukott, átható válság sújtja Kínát
Gazdaság

Kibukott, átható válság sújtja Kínát

Portfolio
Szeptemberben tovább mélyültek Kína deflációs problémái: a fogyasztói árak továbbra is lassan emelkednek, a gyári árak pedig a 24. egymást követő hónapban is csökkentek – derül ki a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal vasárnap közzétett adataiból. A legfrissebb adatok alapján a közelmúlt ösztönző intézkedései nem hozták meg a remélt fellendülést.

A kínai fogyasztói árindex mindössze 0,4%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, kizárólag a friss zöldségek árának erőteljes emelkedése emelte nulla fölé. A volatilis élelmiszer- és energiaárakat figyelmen kívül hagyó maginfláció mindössze 0,1%-kal emelkedett, ami 2021 februárja óta a legalacsonyabb érték.

Eközben a termelői infláció 2,8%-kal csökkent éves szinten, ami valamivel több, mint a közgazdászok által előre jelzett 2,6%-os csökkenés.

Az élelmiszer-infláció szeptemberben 3,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a friss zöldségek ára 22,9%-kal ugrott meg, az augusztusi 21,8%-os emelkedést követően. A kedvezőtlen időjárási körülmények és a kínai nemzeti ünnep előtti megnövekedett kereslet hozzájárult az árnövekedéshez.

Az adatok rávilágítanak Kína belföldi kereslet-visszaesésére, ami arra késztette a döntéshozókat, hogy szeptember végén egy sor ösztönző intézkedést vezessenek be a lassú gazdaság élénkítése érdekében.

Kína az 1990-es évek óta a leghosszabb deflációs időszakkal küzd, mivel a gazdaság egészére vonatkozó széles körű árcsökkenési mutató júniusig öt egymást követő negyedévben csökkent, és ez a tendencia valószínűleg szeptemberben is folytatódott.

A gazdasági lassulásra válaszul Peking szeptember vége óta csökkentette a kamatlábakat, és növelte az ingatlan- és részvénypiacok támogatását. Szombaton a pénzügyminisztérium további támogatást ígért a nehéz helyzetben lévő ingatlanszektornak és az eladósodott helyi önkormányzatoknak – emlékeztet a Bloomberg.

„Az általános infláció még mindig jelentősen alacsonyabb a politikai célnál, és a kereslet még mindig gyenge” - mondta Bruce Pang, a Jones Lang LaSalle Inc. nagy-kínai vezető közgazdásza a hírügynökségnek. „A meglévő lépések hatékony végrehajtásával és az új intézkedések bevezetésével várhatóan a fogyasztói és termelői bizalom és várakozások hatékonyan erősödnek, a piaci kereslet pedig fokozatosan helyreáll” – tette hozzá.

A gyenge fogyasztás és a termelés gyors növekedése intenzív árháborúhoz vezetett különböző ágazatokban, köztük az elektromos járművek és a napenergia területén.

A közlekedési eszközök, például az autók árai 5,3%-kal csökkentek, míg az autógyártók értékesítési árai 2,3%-kal mérséklődtek.

A csökkenő árak jelentős kockázatot jelentenek a gazdaságra nézve, mivel a defláció ördögi kört hozhat létre, ami csökkenti a kiadásokat és a beruházásokat, ami gyengébb gazdasági növekedéshez és magasabb munkanélküliséghez vezet. Mivel a legfrissebb adatok tartós deflációs nyomást jeleznek, a politikai döntéshozóknak nehéz harcot kell vívniuk a gazdaság erőteljes növekedés felé való visszairányításával.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Nagy Márton Portfolio Future of Finance 2024