Turbulens piacok, kiszámíthatatlan kamatpálya? Erről is a bevándorlók tehetnek
Gazdaság

Turbulens piacok, kiszámíthatatlan kamatpálya? Erről is a bevándorlók tehetnek

Portfolio
A Federal Reserve (Fed) szeptemberi döntése után úgy tűnt, hogy az amerikai jegybank útja egyértelmű, azonban a gazdasági helyzet sokkal összetettebb, mint azt korábban gondolták. A bevándorlás munkaerőpiacra gyakorolt hatásainak értékelése különösen nagy kihívást jelent a döntéshozók számára.

Alig egy hónapja a Fed még magabiztosan indította el lazító kampányát egy félpontos kamatcsökkentéssel, abban a hitben, hogy az infláció nagyrészt már kontroll alatt van, és a túlfűtött munkaerőpiac lehűlőben van. Az elmúlt hónap gazdasági adatai azonban meglepetést okoztak: a vártnál magasabb bérnövekedés,

a munkanélküliségi ráta váratlan csökkenése és a fogyasztói árak emelkedése arra késztette a Fedet, hogy visszatérjen a kiváráshoz.

A Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amelyet szerdán tettek közzé, jóval kevesebb bizonyosságot mutat a gazdasági feltételekkel kapcsolatban, mint a döntés napján kiadott nyilatkozat. A jegyzőkönyv szerint "sok résztvevő megjegyezte, hogy a munkaerő-piaci fejlemények értékelése kihívást jelentett", mivel számos tényező, köztük a megnövekedett bevándorlás, a béradatok felülvizsgálata és a termelékenység növekedési ütemében bekövetkező lehetséges változások bonyolították a helyzetet.

A Fed vezetői hangsúlyozták a részletes adatok és az üzleti kapcsolatoktól származó információk fontosságát a munkaerő-piaci feltételek pontos értékeléséhez. Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke a Wall Street Journalnak adott nyilatkozatában kijelentette:

"Ez számomra azt sugallja, hogy talán novemberben szünetet kellene tartanunk. Erre mindenképpen nyitott vagyok".

A gazdasági helyzet értékelését tovább bonyolítja a bevándorlási adatok jelentős felülvizsgálata. Az Egyesült Államok Kongresszusi Költségvetési Hivatala (CBO) februárban közölte, hogy tavaly nettó 3,3 millió bevándorló érkezett az országba, szemben a járvány előtti évi 1 millióval. Ez részben magyarázatot adhat az amerikai munkaerőpiac, a fogyasztói kiadások és az általános gazdasági növekedés meglepő erejére az elmúlt időszakban.

A CBO előrejelzése szerint ez a bevándorlási hullám a következő évtizedben 5,2 millióval növelheti az Egyesült Államok munkaerő-állományát,

ami 7 milliárd dollárral emelheti a gazdasági teljesítményt és 1 milliárd dollárral az adóbevételeket. Egyes közgazdászok szerint ez lehetővé teheti, hogy a munkaerőpiac a korábban vártnál forróbb legyen anélkül, hogy új inflációs nyomást generálna.

A helyzet azonban júniusban ismét változott, amikor Joe Biden elnök új bevándorlási intézkedéseket jelentett be. Ezek között szerepelt egy menedékjogi tilalom az illegális határátlépések visszaszorítására, valamint intézkedések számos, hosszú távú tartózkodásra jogosult személy legalizálására. A Barclays közgazdászai szerint ezek a lépések jelentősen csökkentették a beutazók számát.

Az amerikai elnökválasztás közeledtével további bizonytalanságok merülnek fel a jövőbeli bevándorlási politikával kapcsolatban. Donald Trump volt elnök javaslatai jelentős szakítást jelentenek a jelenlegi politikákkal, beleértve a bevándorlás szigorú korlátozását és nagyszabású deportálási terveket.

Mindezek fényében érthető, hogy a Fed nehezen látja tisztán az előtte álló utat, és óvatosan közelíti meg a monetáris politika alakítását a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
worker dolgozó munkás