Komoly megszorítások jönnek Franciaországban, de lehet, hogy ez sem lesz elég
Gazdaság

Komoly megszorítások jönnek Franciaországban, de lehet, hogy ez sem lesz elég

Portfolio
A francia kormány jelentős megszorító intézkedéseket tervez a 2025-ös költségvetésben, hogy kezelje az ország növekvő adósságterhét és költségvetési hiányát. A pénzügyminiszter szerint a cél az ellenőrzés visszaszerzése a pénzügyek felett, miközben a piacok és az EU-s partnerek nyomást gyakorolnak Franciaországra a fiskális konszolidáció érdekében.

Antoine Armand pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy Franciaország megszorító költségvetésének célja az ország "kolosszális" adósságterhei feletti ellenőrzés visszaszerzése. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány szoros figyelemmel kíséri a pénzpiacok véleményét.

A politikánkat nem a hitelminősítők számára készítjük, de nyilvánvalóan figyelembe vesszük a nemzetközi légkört és azt, hogy Franciaországot hogyan ítélik meg

- nyilatkozta Armand a France 2 televíziónak.

A kormány csütörtökön nyújtotta be a 2025-ös költségvetését, amely 60 milliárd euró értékű kiadáscsökkentést és a gazdagok, valamint a nagyvállalatok adóterheinek növelését irányozza elő. Az intézkedések célja a növekvő költségvetési hiány kezelése.

A pénzügyi piacok és Franciaország európai uniós partnerei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Michel Barnier miniszterelnök új kormányára, hogy lépéseket tegyen, miután az adóbevételek idén jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, a kiadások pedig meghaladták azokat.

A Goldman Sachs elemzői szkeptikusak a kormány terveit illetően. "A javasolt konszolidáció nagyságrendje és a megfelelő adóemelésekre való támaszkodás miatt kevésbé bízunk abban, hogy a kormány képes lesz teljesíteni a 2025-re kitűzött 5,0%-os hiánycélt" - írták egy kutatási jegyzetben.

Franciaország hitelfelvételi költségei jelentősen emelkedtek, miután Emmanuel Macron elnök előrehozott parlamenti választásokat írt ki, és a centrista pártja vereséget szenvedett a baloldali szövetséggel szemben. Ennek következtében a francia államkötvények felára meghaladta a spanyol megfelelőjükét.

A tervezett költségvetési megszorítás a nemzeti össztermék két százalékpontjának felel meg.

A kormánynak azonban óvatosan kell eljárnia, hogy megnyerje az ellenzéki pártok támogatását, amelyek nemcsak megvétózhatják a költségvetési törvényt, de akár bizalmatlansági indítvánnyal is megbuktathatják a kormányt.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
worker dolgozó munkás