Fontos üzenetek tömege hangzott el a Portfolio Energy Investment Forumon, lezajlott az év energetikai csúcskonferenciája
Gazdaság

Fontos üzenetek tömege hangzott el a Portfolio Energy Investment Forumon, lezajlott az év energetikai csúcskonferenciája

Portfolio
Lezajlott csütörtökön a Portfolio őszi energetikai csúcskonferenciája, az Energy Investment Forum, amelyben rangos hazai és külföldi előadók tucatjai osztották meg meglátásaikat az energiapolitika előtt álló legfőbb kihívásokról, a zöld átmenetbeli feladatokról. Az alábbi egész napos tudósításunkban végigkövettük a legfontosabb üzeneteket.
Megosztás

Súlyos hatásai vannak a rugalmasság hiányának az árampiacra

A beépített naperőmű-kapacitás növekedésével és a napos termelés fogyasztáson belüli arányának növekedésével párhuzamosan csökkent Magyarország importaránya a villamosenergia-ellátásban. Azonban az az áram, amit importálunk, folyamatosan drágul, ráadásul gyakorlatilag a legdrágább időszakban vásárolunk, és amikor exportálunk, az ár nem éri el az éves zsinórár 30%-át sem. Az idei év első kilenc hónapját tekintve, a hazai teljes rendszerterhelést beárazva és a német piaccal összevetve megállapítható, hogy csak a tiszta árkülönbözetből 28%-os hátrányt szed össze a magyar piac. Ha ehhez még hozzáadjuk a magyar ipari fogyasztókra kivetett KÁT-felárat is, akkor az látszik, hogy közel 50%-kal drágábban vásárol egy magyar ipari fogyasztó egy ilyen fogyasztási görbét, mint egy német - mondta Szatmári Gábor, a Montel Csoport közép- és kelet-európai piaci szakértője, kelet-európai értékesítési régióvezetője a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásában.

Súlyos hatásai vannak a rugalmasság hiányának az árampiacra
Megosztás

Hogy fog így elindulni jövő héten az ukrán fűtési szezon?

Az Energy Community egy nemzetközi szervezet, amely 2005-ben alakult, elsődleges célja, hogy az EU-val nem tagállami szomszédos országok energetikai jogszabályait harmonizálja az Európai Unió vonatkozó előírásaival. Az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban legfontosabb feladatává az ukrán villamosenergia- és távfűtő rendszerek stabilizálása vált. Az ukrán fűtési szezon hagyományosan október 15-én indul, az infrastruktúrát ért támadások miatt azonban korántsem biztos, hogy el tud indulni a szolgáltatás. A szervezet létrehozott egy Ukraine Energy Support Fundot, amelyből finanszírozni lehet bizonyos eszközöket, amelyek elengedhetetlenek a folyamatos energiaellátáshoz. A beszerzési folyamatok során nyílt tendereken keresztül történik a vásárlás, és a fizetés közvetlenül a beszállítóknak történik. Az adományozók transzparensen nyomon követhetik, hogy milyen célra fordították a felajánlásukat - mondta el Balogh Ádám, a Energy Community Ukraine Support Task Force vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Hogy fog így elindulni jövő héten az ukrán fűtési szezon?
Megosztás

A helyben termelő és a hibrid erőművek jelenthetik a napenergia jövőjét Magyarországon

A helyben, elsősorban saját célra termelő naperőművek megawattóránként akár 60 eurós árelőnyt is képesek biztosítani a piaci áramvásárláshoz képest, vagyis a felhasználók így jókora költségmegtakarítást érhetnek el a hálózati beszerzéshez képest, és további előnyei is vannak az ilyen, valamint a nap- és szélerőműveket, illetve energiatárolót kombináló hibrid rendszereknek - hívta fel a figyelmet Fehér Róbert, a 8G Energy vezérigazgatója a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásában.

A helyben termelő és a hibrid erőművek jelenthetik a napenergia jövőjét Magyarországon
Megosztás

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában
Megosztás

Magyarország az élmezőnyben van a negatív áramárak szempontjából

Az árvolatilitás stabilan magas a régió nagykereskedelmi villamosenergia-piacain; a negatív árak velünk maradnak, és nem lokális jelenségekről van szó. A rugalmasságnak már a nagykereskedelmi piacon is komoly értéke van, és a rugalmasságot piaci szemlélettel tovább lehet ösztönözni, amit az árjelzések is elősegítenek. Fogyasztóként is érdemes látni, hogy az automatizált, közel valós idejű adatalapú kereskedelem már a jelen, és egy tudatos energiafogyasztó, illetve egy tudatos energiamenedzsment ebből már jelenleg is értéket tud teremteni - mondta el Kádár Márton Gábor, a HUPX értékesítési és üzletfejlesztési vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásában.

Magyarország az élmezőnyben van a negatív áramárak szempontjából
Megosztás

Minden szem az 50 Hertzre szegeződik

A MAVIR azon törekvései, hogy bevonja a kiegyenlítő szabályozásba a zöldenergia-termelőket, és integrálja a megújuló energiaforrásokat, nemcsak a rendszer biztonságát növelik, hanem a környezeti fenntarthatóság érdekében is jelentős lépéseket jelentenek. A következő években a technológiai fejlődés és a piaci innovációk révén várhatóan még inkább bővülni fog a megújuló energiaforrások szerepe, így a MAVIR-nak folyamatosan alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez. "Kérem, hogy figyeljenek az előttünk álló kihívásokra és lehetőségekre, hiszen a jövőnk a zöldenergia-termelők integrációjában és a fenntartható villamosenergia-rendszer kialakításában rejlik" – zárta kérésével Szabó Dezső, a MAVIR Zrt. forrásoldali üzemelőkészítési osztályvezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Minden szem az 50 Hertzre szegeződik
Megosztás

Megalakult az ESG Szövetség

Az ESG követelmények egyelőre még csak a nagyvállalatokra vonatkoznak, de a beszállítói láncok szereplői, a magyar kkv-k ennek hatására egyre több adatbekéréssel találkozhatnak a megrendelőik részéről. Az ellátási láncok zöldítése alapvető követelmény, ezért a legtöbb hazai kkv-t záros határidőn belül utol fogják érni az ESG elvárások. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok felkészülten álljanak a kihívás útjába, megalakult az ESG Szövetség, amelynek célja, hogy a vállalatokat támogassa az átállás folyamatában, tanácsadással, érdekképviselettel, rendszerek kiépítésével tegye őket még versenyképesebbé. Krisán László, az ESG Szövetség elnökének, a KAVOSZ E-Green Zrt. igazgatósági tagjának előadása a Portfolio Energy Investment Forumon.

Megalakult az ESG Szövetség
Megosztás

Az energiatárolás mentőövet dobhat a naperőműveknek is

A tíz évvel ezelőtti helyzethez képest a kilátások rendkívül bizonytalanná váltak az energiaszektorban, a gyorsan változó körülmények pedig minden érintett szereplőre feladatokat ró. A jelentős részben éppen a naperőművek elterjedésének következtében előállt helyzetben ma Magyarországon és a régióban naperőművet létesíteni piaci alapon messze nem kecsegtet olyan magas megtérüléssel, mint történt ez évekkel ezelőtt, amikor itthon is elindult a rendkívüli beruházási boom. Ezzel együtt léteznek olyén megoldások, amelyek hosszabb távon is kiszámíthatóbbá és fenntarthatóvá teszik a rendszert - hangzott el a naperőművek, hálózatfejlesztés, rugalmasság és energiatárolás témáját körüljáró panelbeszélgetésen  Portfolio Energy Investment Forumon.

Az energiatárolás mentőövet dobhat a naperőműveknek is
Megosztás

Óriásit esett az akkumulátorok ára, és várhatóan közels sincs még itt a vége

Az Alteo saját beruházási tapasztalatai alapján az akkumulátoros energiatárolók beruházási/CAPEX-igénye egyetlen év alatt 40%-kal csökkent, és semmi garancia nincs arra, hogy ez itt meg fog állni. Biztos vagyok benne, hogy a napelemekhez hasonló, vagy még annál is nagyobb csökkenés itt is be fog következni - fogalmazott Fekete Csaba a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásán Az Alteo üzletfejlesztési igazgatója, aki úgy véli, hogy más technológiák nagyon nehezen fognak labdába rúgni, hiszen ez már most is óriási mennyiségben áll rendelkezésre.

Óriásit esett az akkumulátorok ára, és várhatóan közels sincs még itt a vége
Megosztás

Minden szem az 50 Hertzre szegeződik

A MAVIR törekvései a zöldenergia-termelők bevonása a kiegyenlítő szabályozásba és a megújuló energiaforrások integrációjára irányuló stratégiák nemcsak a rendszer biztonságát növelik, hanem a környezeti fenntarthatóság érdekében is jelentős lépéseket jelentenek. A következő években a technológiai fejlődés és a piaci innovációk révén várhatóan még inkább bővülni fog a megújuló energiaforrások szerepe, így a MAVIR-nak folyamatosan alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez. „Kérem, hogy figyeljenek az előttünk álló kihívásokra és lehetőségekre, hiszen a jövőnk a zöldenergia-termelők integrációjában és a fenntartható villamosenergia-rendszer kialakításában rejlik” – zárta kérésével Szabó Dezső, a MAVIR Zrt. forrásoldali üzemelőkészítési osztályvezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Minden szem az 50 Hertzre szegeződik
Megosztás

A KKV-knál az energiaközösségeké a jövő

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) célja a kis- és középvállalkozások energetikai kihívásainak és lehetőségeinek ismertetése, az energiaátmenetben való segítségnyújtás. A kkv-k számára nyújtott zöldenergia programok és az energiaközösségek létrehozása nemcsak gazdasági előnyökkel járnak, hanem kulcsfontosságúak a fenntarthatósági célok elérésében is. A zöld energia nem csak versenyképességet biztosít a kkv-knak, de hozzájárul ahhoz is, hogy hosszú távon fennmaradhassanak a globális piacon. A VOSZ előadása a Portfolio Energy Investment Forum-ról.

A KKV-knál az energiaközösségeké a jövő
Megosztás

Sok áramot eszik a mesterséges intelligencia, de megéri

Az AI nemcsak az energiafelhasználás hatékonyságát növelheti, hanem segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Azonban az AI energiaigénye is jelentős, és megfelelő infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy ezeket az új technológiákat hatékonyan lehessen alkalmazni. Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója a Portfolio Energy Investment Forumon kiemelte, hogy az AI nem fogja elvenni a magyar munkaerő munkáját, hanem inkább a termelékenység és a hatékonyság növelésében fog segíteni, amely lehetőséget jelent Magyarország számára is.

Sok áramot eszik a mesterséges intelligencia, de megéri
Megosztás

Mikor jönnek már a kis moduláris atomreaktorok Magyarországra?

Magyarország energiaellátásának biztonsága és szabályozhatósága csak akkor garantálható, ha a tervezett nagy erőmű-beruházások megvalósulnak. Az időjárásfüggő megújulók mellett szükség van stabil, nagy kapacitású erőművekre, amelyek képesek kiegyensúlyozni a rendszert, és biztosítani a folyamatos energiaellátást – jelentett ki Losonczy Géza, a KPMG Head of Energy & Utility Advisory Services Associate Partnere, a Portfolio Energy Investment Forum konferencián. Érdemes lenne elgondolkodni SMR-ek telepítésében is, a villamosenergia-elosztóhálózat pedig már nagyon várja a szivattyús tározós vízerőműveket is.

Mikor jönnek már a kis moduláris atomreaktorok Magyarországra?
Megosztás

KÁT, szaldóelszámolás, rezsicsökkentés: a vállalatok fizetik meg az árát

Egyre súlyosabb ellentmondásokat szül a magyar villamosenergia-hálózat fenntartásában és az energiatermelésben a KÁT, a rezsicsökkentés és szaldóelszámolás, amelyek nem mindig teszik lehetővé, hogy a termelés és a fogyasztás egy időben találkozzanak egymással.  A rendszer rugalmatlansága olyan elképesztő helyzeteket is kialakíthat, mint hogy Paks I. blokkjait kell leszabályozni, a napelemek „lekapcsolása” helyett. A gázfogyasztás is masszívan csökken, bizonyos fogyasztói csoportokban akár a 30%-ot is eléri a visszaesés. A csökkenés a rendszerhasználati díjak növekedését is okozhatná, de mindenképpen tarifafeszültséghez vezet. Tudósítás a Portfolio Energy Investment Forum vezetői panelbeszélgetéséről.

KÁT, szaldóelszámolás, rezsicsökkentés: a vállalatok fizetik meg az árát
Megosztás

Még 200 évig velünk maradhat a földgáz

"A földgázrendszer rugalmassági kérdései, a (zöld) hidrogén és a biogáz szerepe a vállalati dekarbonizációs törekvések során" - címmel zajlott le a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján egy beszélgetés, ahol többek között a földgáz szerepéről beszélgettek a szakemberek a zöld átállásban, de szóba került a biometán és a biogáz, illetve a hidrogénfelhasználás is.

Még 200 évig velünk maradhat a földgáz
Megosztás

Nem elég elvégezni az energiahatékonysági beruházásokat, után is kell követni azokat!

Az áremelkedéskor a cégek elsősorban a saját áraikba próbálták beépíteni az energiaköltségeket, nem elsősorban hatékonyság javításán gondolkodtak. A cégek ezzel együtt tisztában vannak a kihívással és a fejlesztések szükségszerűségével, nyitottak is rá, de a források előteremtése problémás. A vállalati energia-fogyasztás csökkenése sokszor nagyrészt a termeléscsökkenés hatására következett be az elmúlt időszakban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a cégeknek kevesebb forrásuk volt energiahatékonysági célokra. Akadnak ugyanakkor olyan energiakereskedő és -szolgáltató társaságok, amelyek akár finanszírozóként is képesek támogatni a cégek energiahatékonysági fejlesztéseit - hangzott el a Portfolio Energy Investment Forum vállalati energiahatékonysági panelbeszélgetésében.

Nem elég elvégezni az energiahatékonysági beruházásokat, után is kell követni azokat!
Megosztás

Már csak ködös múlt az energiaválság, de mennek még lejjebb az árak?

"Energiakereskedelmi kerekasztal: Energiát kinek, mikor, hogyan, mennyit?" - címmel zajlott le a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján egy beszélgetés, ahol többek között elmondták a szakemberek: a 2022-es energiaválságos időkhöz képest jelentősen konszolidálódott mára az energiapiac, az azonban már nem biztos, hogy sokkal lejjebb fognak kerülni az árak a mostani szintekről.

Már csak ködös múlt az energiaválság, de mennek még lejjebb az árak?
Megosztás

Naponta 185 millió eurót kell Európának villamosenergia-hálózatfejlesztésre költenie 2050-ig

Az EU Fit for 55 kezdeményezése miatt az energetikai szektor talán minden másiknál is sokkal többet kell, hogy tegyen az elkövetkezendő években, elképesztő mértékű forrásokra van szüksége a célok teljesítéséhez. A cél megvalósításához évi 260 milliárd eurónyi előzetes beruházásra lesz szükség az energiaszektorban, Az európai hálózatok fejlesztéséhez az éves beruházásokat a jelenlegi 33 milliárd euróról 2050-ig 67 milliárd euróra kell növelni, ami napi szinten 185 millió eurót jelent. Az E.ON tervei között 34 milliárd euró hálózati beruházás szerepel az európai régióban, ami napi szinten 23 millió eurós kiadással jár. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójának előadása a Portfolio Energy Investment Forumon. 

Naponta 185 millió eurót kell Európának villamosenergia-hálózatfejlesztésre költenie 2050-ig
Megosztás

Fontos szabályozási változás történt a nagykereskedelmi energiapiacokon - Íme, a részletek!

A nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendeletről, módosításáról, illetve a REMIT II. magyarországi implementációs irányairól tartott előadást Herczeg Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Stratégiai Elemzések Főosztályának vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Fontos szabályozási változás történt a nagykereskedelmi energiapiacokon - Íme, a részletek!
Megosztás

Fejlesztésekre van szükség a gázrendszerben

Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján, a szakember többek között kiemelte, hogy a kiegyenlítő szerepe miatt a földgázrendszer szerepe egyre hangsúlyosabb lesz a jövőben. A magyar földgázrendszer határponti kapacitásairól is beszélt a vezető, elmondta, hogy folyamatosan fejleszteni kell a román, a horvát és az ukrán pontokat, ezek közül kritikusan fontos a román irány, innen tud még jelentős gázmennyiség érkezni. Vigassy Csaba, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója ugyancsak beszélt a mai konferencián, a szakember a hidrogéntárolás rejtelmeibe vezetett be.

Fejlesztésekre van szükség a gázrendszerben
Megosztás

Véget ért az olcsó energia kora Európában

Szabó Gergely az európai energiarendszer ellentmondásairól és az energiaválságra adott reakciókról, illetve a dekarbonizációs célokkal kapcsolatos kihívásokról beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. A szakember többek között kiemelte: véget ért az olcsó energia kora Európában és visszaesett az energiaintenzív iparágak versenyképessége,

Véget ért az olcsó energia kora Európában
Megosztás

Új idősávos villamosenergia-tarifatípust vezetnek be Magyarországon!

Az év végén a kisfeszültségen feltelepített okos mérők száma országosan már megközelíti a 800 ezer darabot, így a hatályos jogszabályokból eredő feladaton túl időszerű is, hogy bevezessünk egy olyan új tarifatípust, amely kihasználja az ezen eszközökből eredő előnyöket - mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a Portfolio Energy Investment Forumon. Az új villamosenergia-tarifa ciklusban nem csak a profilos elszámolást felváltó, szinte valós idejű idősoros elszámolásra, hanem a terhelés-áthelyezést (load-shifting) ösztönző zónaidős tarifálásra is mód nyílik majd.

Új idősávos villamosenergia-tarifatípust vezetnek be Magyarországon!
Megosztás

Izgalmas dolgokat árult el az új magyar fizetési rendszerről az MNB igazgatója

Luspay Miklós, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. A szakember az új magyar fizetési rendszerről, a Qvikről beszélt és felsorolta, hogy a közműcégek számára milyen előnyökkel jár a platform.

Izgalmas dolgokat árult el az új magyar fizetési rendszerről az MNB igazgatója
Megosztás

Bacsa György: Európa szenvedése öt éve tart

Bacsa György az európai növekedési kilátásokról és az ipar helyzetéről beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója többek között hangsúlyozta: az ipar jelentősége jóval több, mint környezetvédelmi kérdés, itt versenyképességről, gazdasági prosperitásról és függetlenségről van szó. Az EU bő két évtized alatt lemaradóvá vált a teljes globális GDP teljesítményben, ennek elsődleges oka az elmaradó tőkeberuházások voltak a produktív szegmensekben. Az optimista dekarbonizációs célkitűzések nagy részéhez nem született beruházási döntés, ezért innovációra van szükség Bacsa György szerint.

Bacsa György: Európa szenvedése öt éve tart
Megosztás

Akár 7 új vízerőmű is épülhet Magyarországon

Az MVM Csoport céljai és tevékenységei főként a zöld átállásra, a megújuló energiaforrások növelésére és az energetikai hálózat fejlesztésére fókuszálnak, figyelembe véve a pénzügyi stabilitást és a környezetvédelmi szempontokat. Az MVM tovább bővíti és diverzifikálja portfólióját, fejleszti Paks I. reaktorait, Paks II. erőművet épít, napelemparkokat és szélerőműveket fejleszt és akár 5-7 új vízerőmű is épülhet az országban. Energiatároló kapacitása 10 éven belül elérheti az 500 MW-t is. Bár a Mátrai Erőmű bezárása elkerülhetetlennek tűnik, a földgáz azonban nem veszik ki az energiamixből, a tervezett - egyre inkább késlekedő - CCGT-k akár 30%-ban hidrogént is tudnak majd égetni. Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatójának előadása a Portfolio Energy Investment Forumon. 

Akár 7 új vízerőmű is épülhet Magyarországon
Megosztás

Félre kell tenni a politikai vitákat, csak így lehet versenyképes az EU az energiaszektorban

Több jelentés, többek között az európai versenyképességről szóló Draghi jelentés egyértelműen rámutat, hogy energiaárak tekintetében Európa jelentős hátrányban van Észak-Amerikához és Kínához képest. Ez értelemszerűen emeli az európai vállalatok termelési költségeit, amely rontja a versenyképességüket. Ez a földgáz- és villamosenergia árakra is egyaránt igaz.  Az európai energiarendszer előtt álló kihívások komplexek és sokrétűek. A gáz- és villamosenergia-árak növekedése, a rendszerek bővítésének költségei, valamint a politikai és gazdasági együttműködés szükségessége mind-mind fontos szerepet játszanak. Az energiarendszerek integrációja és a technológiai innovációk jelenthetik a jövőbeli versenyképesség kulcsát, azonban ezek elérése politikai és szabályozási akadályokat is magában foglal. „Az energiarendszerek költségeinek kordában tartása, a digitális megoldások alkalmazása és a tagállamok közötti bizalom kiépítése elengedhetetlen az európai energiaunió sikeréhez” – mondta el Christian Zinglersen az Európai Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség (ACER) igazgatója a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferencia nyitóbeszédében.

Félre kell tenni a politikai vitákat, csak így lehet versenyképes az EU az energiaszektorban
Megosztás

Lantos Csaba: új elektromosautó-támogatási pályázat készül

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a magyar energetikapolitika jövőjéről beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Az energiaügyi miniszter többek között hangsúlyozta: a magasan álló gáztárolói töltöttség miatt nem várható idén ellátási nehézség. A zöld átállással kapcsolatban kiemelte, hogy az elmúlt években végbe ment napelem-boom okozta kihívás miatt meg kell erősíteni az energiahálózatot, ezen dolgozik a kormány. Az energiaszuverenitás elérése érdekében számos kormányzati program folyik, előadásában az elektromosautó-támogatási pályázat meghosszabbítását vetítette előre Lantos Csaba. A támogatás akár a családok számára is elérhetővé válhat a vállalkozók után, azonban még nem tart ott a helyzet, hogy a miniszter pontos részleteket tudjon közölni.

Lantos Csaba: új elektromosautó-támogatási pályázat készül
Megosztás
Megosztás

Magyarországon volt az egyik legdrágább az áram a cégeknek egész Európában

Magyarországon volt az egyik legdrágább a nem-lakossági szereplőknek a villamos energia egész Európában az idei első félévben a különböző fogyasztási sávokban – derült ki a Portfolio vizsgálatából. Erről a témáról is szó lesz a holnapi Energy Investment Forum konferenciánkon, amelyre itt még lehet regisztrálni.

Magyarországon volt az egyik legdrágább az áram a cégeknek egész Európában
Megosztás

Magyarországon volt az egyik legdrágább a cégeknek a földgáz egész Európában

Magyarországon volt az egyik legdrágább a nem-lakossági szereplőknek a földgáz egész Európában az idei első félévben a különböző fogyasztási sávokban – derült ki a Portfolio vizsgálatából. Erről a témáról is szó lesz a holnapi Energy Investment Forum konferenciánkon, amelyre itt még lehet regisztrálni.

Magyarországon volt az egyik legdrágább a cégeknek a földgáz egész Európában
Megosztás

Most csütörtökön jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája

Nagy nevek tömegével, és erős szakmai programmal készülünk az október 10-i Portfolio Energy Investment Forum 2024 című konferenciánkra, amely során összesen hat szekcióban, mintegy ötven előadóval és panelbeszélgetés résztvevővel járjuk körbe az energetikai szektor rengeteg fontos kérdését. Még nem késő regisztrálni a rendezvényünkre, amelynek programja itt érhető el az összes aktuális információval. Jöjjön el Ön is, és találkozzon az energetikai szakma legfontosabb döntéshozóival!

Most csütörtökön jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája
Megosztás

Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Drámai mértékben, közel 40%-kal 62,5 euróra zuhant idén októberig Magyarországon az ipari méretű naperőművek villamosenergia piacon megkereshető átlagos bevétele megawattóránként, ami már csak minimálisan haladja meg egy új naperőmű projekt megtérülési határát - derült ki a Portfolio átfogó elemzéséből. A sokszor negatív, vagy nulla közeli áramárak súlyos feszültséghez vezettek a kötelező áramátvételi rendszerben is, amely miatt információim alapján szabályozói beavatkozás jöhet. A kritikus helyzet mélyebb okait és lehetséges következményeit friss adatok és ritkán látható ábrák segítségével mutatom be. A témáról hangsúlyosan szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Invesment Forum konferenciáján is, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet
ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kirgiz miniszterelnök orbán viktor