Virág Barnabás üzent: szünet jöhet a kamatcsökkentésekben
Gazdaság

Virág Barnabás üzent: szünet jöhet a kamatcsökkentésekben

Portfolio
A szeptember vége óta kibontakozott fejlemények miatt megváltozott környezetben a döntési mozgástér egyértelműen a kamatcsökkentési ciklus szüneteltetése felé tolódott el - jelezte Virág Barnabás MNB-alelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Rövid időn belül ez a második megszólalása a jegybankárnak, amivel a kamatcsökkentési várakozásokat igyekszik hűteni a piacon.
Virág Barnabás MNB-alelnök ott lesz a Portfolio október 17-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

Rövid időn belül másodszor szólalt meg a kamatpálya kilátásaival kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás a tegnapi Bloomberg-nyilatkozat után most a Reuters hírügynökségen keresztül üzent a piaci szereplőknek. A csütörtök délelőtt megjelent mondataiban

már eggyel határozottabban jelezte, hogy a kamatcsökkentés szüneteltetése jöhet el a következő kamatdöntő ülésen.

Mindezt azzal indokolta, hogy a pénzpolitikai döntéseket befolyásoló körülmények szeptember vége óta több területen is jelentősen megváltoztak. A szeptember vége óta történt fejlemények határozottan eltolták lehetséges döntések fókuszát a kamatcsökkentési ciklus szüneteltetése irányába - mondta.

A forint csütörtöki reakcióiról itt írtunk külön cikkünkben:

Az év hátralévő részével kapcsolatos kamatkilátások kapcsán pedig úgy fogalmazott: a döntések hatóköre határozottan szűkült.

A következő tényezőket említette meg a megváltozott környezet kapcsán:

  • A geopolitikai konfliktusok intenzitása növekedett.
  • A nyersanyagárak emelkedtek.
  • Változtak az amerikai kamatkilátások, magasabbra tolódtak.
  • A feltörekvő piaci kockázatvállalási hajlandóság csökkent. Ezek mind hatással vannak az inflációs pályára szerinte.

A közelmúltbeli fejlemények tovább erősítik a fegyelmezett és szigorú monetáris politika szükségességét - jelezte előre Virág Barnabás.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök bő 24 óra leforgása alatt kétszer is megszólalt a kamatkilátásokat illetően, mindkét esetben inkább hűtve a kamatcsökkentési várakozásokat és az utóbbinál már konkrétan a kamatcsökkentési ciklus megállítására tett utalásokat. Érdemes megjegyezni, hogy bár a friss inflációs adatok arra ösztönzhetnék a Magyar Nemzeti Bankot, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse az irányadó kamatot, hiszen a pénzromlás üteme a jegybanki célszintre csökkent (3%-ra), Virág Barnabás szavai arra utalnak, hogy a jegybank óvatos lesz. Az alelnök bizonyára a kedvező inflációs adatoktól nem függetlenül fogalmazta meg azt a véleményét, hogy szűkült a kamatvágási mozgástér, elébe menve az olyan piaci várakozások felerősödésének, amelyek az alacsony inflációból több kamatvágást áraznának (a forint csütörtök délelőtti mozgása alapján úgy tűnik, hogy a befektetők az inflációs adat alapján már elkezdték árazni a kamatcsökkentéseket).
Az MNB által felállított keretrendszer alapján ez a mostani kijelentés nem meglepetés még akkor sem, ha közben a szeptemberi infláció a vártnál jobb lett. A geopolitikai kockázatok erősödése, a kínai gazdasági stimulus mind inflációs kockázatot hordoznak, miközben elképzelhető, hogy az USA-ban sem a növekedés miatt kell aggódni. Ezek miatt a feltörekvő devizák nyomás alá kerültek, különösen az olyan magas bétájú gazdaságok, mint amilyen a magyar is.
A fentiek fényében a nemzetközi és a hazai folyamatok is inkább egy óvatosabb megközelítés felé mutathatnak. Tehát az a kérdés, hogy mi is lesz a gyakorlatban ez az óvatosabb megközelítés. Miután a legtöbb elemző az idei évre egy kamatcsökkentést várt Virág Barnabás szavai előtt, az lehet a döntő kérdés mostantól, hogy a jegybank csökkenti-e még idén a kamatot, vagy idén teljesen elmarad, ha nem javul érdemben a globális kockázatvállalási hajlandóság vagy nem csökkennek érdemben a hazai kockázatok, amelyek támogatnák a forintot is.

Mindezek fényében érdekes látni a forint csütörtöki kereskedésben mutatott eddigi mozgását. A reggeli gyengülés 10 óra után nem sokkal tört meg és korrigált a forint euróval szembeni árfolyama újra a 400-as szint alá. Ez nem volt véletlen, hiszen ekkor jelentek meg a Virág Barnabás interjú legfontosabb üzenetei a Reuters felületein, ami a kamatcsökkentés szüneteltetését vetítette előre, ez pedig forinterősítő hatású volt. Azóta viszont a forint ismét gyengül.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Virág Barnabás MNB-alelnök ott lesz a Portfolio október 17-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Purger Tamás

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Sagvari Pal MEKH elnokhelyettes Porfolio Energy Investment Forum