Nagy Márton bejelentette: jön a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság!
Gazdaság

Nagy Márton bejelentette: jön a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság!

Portfolio
Huszadik, jubileumi alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját. Az eseményen jelen voltak nemzetközi kiskereskedelmi szektor képviselői, köztük Juan Manuel Morales, a EuroCommerce elnöke és Christel Delberghe főtitkár. A rendezvényen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette egy új hatóság felállítását.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ott lesz az október 17-i Budapest Economic Forumon. Még nem késő regisztrálni:

A meghívottak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vezetőivel együtt ünnepelték a kiskereskedelmi ágazatot, és vitatták meg annak jelenlegi helyzetét, valamint a jövőbeni kihívásokat és lehetőségeket.

A VOSZ közleménye szerint a rendezvényen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott, melynek keretein belül bejelentette, hogy

2025. január 1-jétől feláll a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.

„Az új hatóság négy területen lát majd el feladatokat: a kereskedelempolitika szakmai támogatásában, a fogyasztóvédelemben, az élelmiszer-biztonság felügyeletében, valamint bizonyos laborvizsgálatok elvégzésében” – jelentette be a miniszter.

Az új hatóság a hagyományos fogyasztóvédelmi feladatokon túl szerepet vállal majd a kereskedelempolitika szakmai támogatásában, és lesznek olyan tevékenységei is, például az élelmiszer-biztonsági felügyelet és laborvizsgálatok, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) vesz át.

A miniszter visszautasította az MTI szerint, hogy egyes piaci szereplők bírálják a kormány intézkedéseit, hiszen az árstop vagy a kötelező akciózás bevezetése kellett az infláció letöréséhez. A kereskedelmi láncoknak inkább a fogyasztók hatékony kiszolgálása a feladata, és szerencsére egyre többen értik meg, hogy érdemes a versenyre összpontosítaniuk - fogalmazott. Nagy Márton szerint a piaci lehetőségekre azért is érdemes figyelni, mert a kiskereskedelem egyértelműen lendületbe jött, különösen az élelmiszerek forgalma nő jelentősen, és a kedvező folyamatok várhatóan nem törnek meg a következő hónapokban sem.

A kormány legutóbb a kiskerszektorban a Spar-ügyben állt bele a multiba:

Nagy Márton az MTI beszámolója szerint arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságnak komoly károkat okoz a kereskedelmi hidegháború, a megosztottságnak ezért sem lenne szabad teret engedni. A tárcavezető elhibázott intézkedésnek nevezte a kínai elektromos autók behozatalát sújtó uniós védővámot is, ehelyett a keleti és a nyugati tőke együttműködését sürgette a rendezvényen. Belföldön arra kell törekedni, hogy a kiskereskedelemben a magyar tulajdonú üzletláncok részesedése, a kínálatban pedig a magyar áru aránya emelkedjen, elérve azt a szintet, ami a nyugati államokban megszokott a helyi termékeknél - tette hozzá.

A kereskedőknek a fogyasztói hangulat helyett inkább a fogyasztói szokások változása okozhat gondot, a fiatalok ugyanis már az online világban nőttek föl - fogalmazott. Az internetes értékesítésre szintén lehetőségként érdemes tekinteni, hiszen még több terméket és még nagyobb versenyt hoz a piacra - mondta Nagy Márton. 

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke a magyar kereskedelmi szektort képviselte beszédében, méltatta a hazai és európai kereskedelem fontosságát és jelentőségét: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Európai Kereskedelem Napján Önök előtt állhatok, hogy együtt ünnepeljük és méltassuk a hazai és európai uniós kereskedelem kiemelkedő jelentőségét. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy elgondolkodjunk szerepünkről, eredményeinkről, kihívásainkról és jövőbeli lehetőségeinkről.” Krisán László kiemelte a kereskedelmi szektor számottevő gazdasági hatását is: „2023-ban Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom összesen 19 430 milliárd forintot tett ki, amely percenként 37 millió forintos forgalmat jelent. Az EU-ban a kereskedelem a GDP több mint 10%-át adja, míg Magyarországon ez az arány meghaladja a 11%-ot, ami a szektort az egyik legnagyobb adófizetővé teszi.”

Krisán László
KAVOSZ, vezérigazgató
Az MKIK elnökségének tagja, 2016 és 2021 között alelnöke, és egyben az EU-és hazai források kollégiumának elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, és a Kereskedelmi Tago
Tovább
Az MKIK elnökségének tagja, 2016 és 2021 között alelnöke, és egyben az EU-és hazai források kollégiumának elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, és a Kereskedelmi Tago Tovább

A rendezvényen Perlusz László, a VOSZ főtitkára is köszöntőt mondott, amelyben megköszönte a kiskereskedelmi dolgozók áldozatos munkáját, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelem a gazdaság motorja.

Az eseményen Juan Manuel Morales, az EuroCommerce elnöke is jelen volt, aki kiemelte, hogy az európai kereskedelmi szektor előtt álló kihívások közös megoldást igényelnek, és fontos az uniós szintű összefogás a sikeres jövő érdekében.

Az Európai Kereskedelem Napja 2024-ben egy sikeres és inspiráló esemény volt, amely nemcsak a szektor eredményeit ünnepelte, hanem platformot biztosított a kihívások megvitatására és a jövőbeli lehetőségek feltárására. Az EuroCommerce kihelyezett ülésének budapesti megrendezése pedig kiváló alkalom volt arra, hogy a szektor vezetői személyesen is találkozzanak és megosszák tapasztalataikat, miközben közösen dolgoznak a kereskedelem jövőjének alakításán - áll a VOSZ közleményében. A rendezvény fővédnöke Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – a szakmai védnöke Gerlaki Bence gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkár.

Nagy Márton, Krisán László és még sokan mások ott lesznek előadóként, panelbeszélgetőként a Budapest Economic Forumon. Még nem késő jelentkezni!

Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a 20. Európai Kereskedelem Napja rendezvényen a Crowne Plaza Budapest szállodában október 9-én. Forrása: MTI Fotó/Mónus Márton

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója