Már csak ködös múlt az energiaválság, de mennek még lejjebb az árak?
Gazdaság

Már csak ködös múlt az energiaválság, de mennek még lejjebb az árak?

Portfolio
"Energiakereskedelmi kerekasztal: Energiát kinek, mikor, hogyan, mennyit?" - címmel zajlott le a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján egy beszélgetés, ahol többek között elmondták a szakemberek: a 2022-es energiaválságos időkhöz képest jelentősen konszolidálódott mára az energiapiac, az azonban már nem biztos, hogy sokkal lejjebb fognak kerülni az árak a mostani szintekről.

Fejes Tibor, az Audax Renewables ügyvezető igazgatója elmondta, hogy kereskedői szempontból nem feltétlenül kedvezőbb a jelenlegi helyzet, mint a tavalyi volt, de az azt megelőző időszaknál mindenképp jobb a helyzet. 2022 kritikus év volt, amit át kellett vészelniük a szereplőknek, sokan például megszabadultak a portfólióiktól a megugró gázár-környezetben. 2023 egy konszolidálódó időszak volt, az idei év pedig egyfajta stabilitást hozott be a 2022-es évhez képest, ami azt is magával hozta, hogy erősödött a verseny, ez végső soron kedvezőbb a fogyasztóknak.

A magasabb hazai nem-lakossági villamos energiaár tekintetében a szakember elmondta, hogy ez a helyzet nem feltétlenül kedvez a kereskedőknek, ugyanis a költségek is megugranak az energiaárakkal együtt, a finanszírozás nem ment vissza a 2022 előtti szintre. Szerinte a piac egyes szegmensein bár további konszolidáció jöhet az árakban, de más területeken indokolatlanul alacsony árréssel operálnak a kereskedők, ez hosszú távon nem lesz fenntartható.

Nagyon fontos lesz a jövőben is a felelősségteljes árazás

- emeli ki.

VAL_05942

Fodor Imre, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. üzleti kereskedelmi igazgatója rámutatott, hogy 2022-ben valóban megszűnt a verseny és az ellátási kérdés volt a fókuszban, ehhez képest valóban sokkal kedvezőbb volt a tavalyi és az idei év, most már ismét versenypiaci környezet van.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhatnak az árak a jövőben a villamosenergia-piacon, így fogalmazott a szakember:

Eljöhet az a pont, amikor már nem tudunk lejjebb menni az árakban, ezt hozza magával a versenyhelyzet.

VAL_05959

Hiezl Tamás, a CEZ Magyarország ügyvezetője árampiaci fókusszal beszélt, szerinte a 2022-es időszak több kereskedőnek is pénzügyi szempontból kedvezően tudott alakulni a verseny csökkenése miatt. Most azonban ismét egy fair állapot kezd kialakulni normális fizetési feltételekkel és tenderekkel.

A szakember szerint a kereskedelmi árrésekkel nem feltétlenül magyarázható, hogy a nem-lakossági villamos energiaár magas Magyarországon, eközben a likviditási problémák csökkennek a területen. Örömteli a szakember szerint, hogy

magasabb polcra került az energiabeszerzés témája,

egyre szakmaibb diskurzusok alakulnak ki a témában.

VAL_05975

Szépfy Márton, az E2 Hungary vezérigazgatója elmondta, hogy 2023-ban a kereskedői piacon több olyan szereplő is megjelent, akiknek az árképzése megegyezik az előző évek válságát túl nem élő kereskedői magatartással, ami rendkívül nehézzé teszi az amúgy illékony bizalom tartós visszaállítását a kereskedők és ügyfeleik között. Az ilyen szereplők okozta kár jelentősen negatívan befolyásolhatja a fenntarthatóan működő kereskedők megítélését. Ahogy eddig, úgy

ezután sem valószínű, hogy ezek a gyors hírnévre törekvő kincsvadászok tartósan jelen lesznek a piacon.

A helyi árképzést számos tényező befolyásolja, többek között a földrajzi elhelyezkedésből fakadó forrásdiverzifikációs lehetőségek, emellett jelentős különbségek vannak az energiahatékonyság helyi megközelítésében is, amit Magyarországon az EKR rendszer szabályoz azzal a céllal, hogy az ipari felhasználók számára hatékony ösztönözze az energiafogyasztásuk csökkentésére.

Meglepő módon az állami szereplők beszerzései élesebb versenyt és mélyebb árkörnyezetet hoztak az idei gázkampányban, ami egyben visszautal az előző évek nehézségeire is:

amikor a csőd réme fenyeget, akkor az állami felhasználó fizetési stabilitása biztonságot jelent a kereskedőknek.

VAL_06002

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így törhet be Magyarországra az új fizetés, elárulták a terveket

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Losonczy Géza, a KPMG Head of Energy & Utility Advisory Services Associate Partnerének