Kihaló jegesmedvék, eltűnő szigetek? A közvélemény riogatása rossz klímapolitikát okozhat
Gazdaság

Kihaló jegesmedvék, eltűnő szigetek? A közvélemény riogatása rossz klímapolitikát okozhat

Ha visszatekintünk a klímavédelmi agitáció több mint húszéves történetére, két jelenség rajzolódik ki: egyrészt a kampányolók makacsan vonakodnak attól, hogy elismerjék a kényelmetlen tudományos eredményeket, másrészt folyamatosan változnak az általuk hangoztatott történetek, amelyeket kezdetben kiemelten kezelnek, majd mellőzik azokat. Egy dolog nem változik: a közvélemény megrémítésére való törekvés, ami viszont rossz klímavédelmi politikát hozott létre.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Az évszázad elején a jegesmedve volt a klímaapokalipszis jelképe. A tüntetők jegesmedvének öltöztek, míg Al Gore 2006-os, Kellemetlen igazság című filmje egy szomorú, animált jegesmedvét mutatott, amint a halálba sodródik. A Washington Post arra figyelmeztetett, hogy a jegesmedvéket a kihalás fenyegeti, a Természetvédelmi Világalap vezető tudósa pedig azt állította, hogy egyes jegesmedve-populációk 2012-re már nem lesznek képesek szaporodni.

Aztán a 2010-es években a kampányolók egyszerűen már nem beszéltek a jegesmedvékről. Hogy miért? Mert az évekig tartó félrevezetés után végül lehetetlenné vált számukra, hogy figyelmen kívül hagyják azt a számos bizonyítékot, amelyek szerint a jegesmedvék globális populációja jelentősen megnőtt, az 1960-as évekbeli 12 ezerről napjaink 26 ezres létszámára. (A fő ok? Az emberek sokkal kevesebb jegesmedvére vadásznak).

Ugyanez történt az ausztráliai Nagy-korallzátony esetében is. A kampányolók évtizedeken át azt harsogták, hogy a zátony a tenger hőmérsékletének emelkedése miatt elpusztul. A 2009-es hurrikán okozta jelentős károkat követően a koralltakaró mérete a hivatalos ausztrál becslések szerint 2012-ben elérte a mélypontot. A médiát elárasztották a „Nagy-korallzátony katasztrófájáról” szóló állítások, és a tudósok azt jelezték előre, hogy a zátony 2022-re megtizedelődik. A Guardian még egy nekrológot is közreadott.

A legfrissebb hivatalos statisztikák azonban teljesen más képet mutatnak. Az elmúlt három évben a Nagy-korallzátony takarója nagyobb volt, mint a feljegyzések 1985-ös kezdete óta bármikor, és 2024-ben új rekordot ért el. A jó hírek azonban a rémhírekhez képest csak töredéknyi műsoridőt kapnak.

Egy gyakran visszatérő klímatéma a kis csendes-óceáni szigetek állítólagos eltűnése a tengerszint emelkedése miatt. 2019-ben António Guterres ENSZ-főtitkár egészen Tuvaluba repült a Time magazin címlapfotójáért. Öltönyben, combig érő vízben állva demonstrálta „süllyedő bolygónkat”. A kapcsolódó cikk pedig arra figyelmeztetett, hogy Tuvalut – és a hozzá hasonló szigeteket – a tengerszint emelkedése „teljesen eltünteti majd a térképről”.

Idén nyáron a New York Times végül megírta az általa „meglepőnek” nevezett éghajlati híreket: eszerint szinte az összes atollsziget mérete növekszik. Valójában a tudományos szakirodalom már több mint egy évtizede mutatja ki ezt a jelenséget. Miközben a tengerszint emelkedése erodálja a szárazföldet, az alacsonyan fekvő partokon további, régi korallokból származó homokot mosnak fel. Kiterjedt tanulmányok már régóta bizonyítják, hogy ez a felhalmozódás erősebb, mint az éghajlat okozta erózió, ami azt jelenti, hogy Tuvalu szárazföldi területe növekszik.

A klímaváltozás valós jelenség, amit az ember okoz. Olyan kihívás, amely ésszerű intézkedéseket követel meg.

A kampányolók azonban nagy mértékben rossz szolgálatot tesznek az ügynek azzal, hogy nem hajlandóak elismerni azokat a bizonyítékokat, amelyek megkérdőjelezik az erősen apokaliptikus világképüket.

Mindezek a téves állítások összeadódnak, és alakították ki azt a klímapánikot, amely ahhoz vezetett, hogy a politikusok olyan klímavédelmi jogszabályokat fogadtak el, amelyek ma már évente több mint 2 ezer milliárd dollárba kerülnek a világnak egy csekély haszonért.

Ma a gyilkos hőhullámok jelentik az új rémhírt – és ez a legújabb példája a nagyobb összefüggésekkel szembeni szándékos vakságnak. Nemrégiben Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy „az extrém hőség az első számú időjárással összefüggő gyilkos az Egyesült Államokban”.

Huszonötszörösen téved. Míg a szélsőséges hőség évente közel 6000 ember halálát okozza, a hideg 152 ezer amerikait öl meg minden évben, ebből 12 ezren a szélsőséges hideg miatt halnak meg. Az emelkedő hőmérséklet ellenére az életkor szerint standardizált, extrém hőség okozta halálesetek száma évtizedenként csaknem 10%-kal csökkent az Egyesült Államokban, világszerte pedig még ennél is nagyobb mértékben, főként azért, mert az emberek, akik egyre tehetősebbek, jobban megengedhetik maguknak a légkondicionálókat.

Ha a 6000 hőhullám okozta haláleset valóban prioritást élvez, akkor egy ésszerű válasz az lenne, ha az USA-ban az áram továbbra is olcsó maradna, hogy ne csak a gazdagok engedhessék meg maguknak a légkondicionáló berendezések használatát. Ugyanez a politikai recept érvényesülne, ha Biden elnök figyelmet fordítana arra a 152 ezer amerikaira, akik évente a hideg miatt halnak meg. Az agyvérzések és a szívrohamok száma megugrik, amikor az idős emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy télen fűtsék otthonukat.

Sajnos sok klímavédelmi intézkedés az energiaköltségek alacsonyan tartása helyett annak éppen az ellenkezőjét okozza.

Nehéz nem észrevenni, hogy a klímavédelemmel riogató kampányolók a lehető legjobban megijesztik az embereket, és addig hagyják figyelmen kívül a kényelmetlen tudományos eredményeket, amíg csak tudják – mielőtt egyszerűen átállnának a klímarémület egy új témájára, amikor a régi ügynél már túl kínossá válik a helyzet.

A rémiszgető kampányoknak azonban következményei vannak. Mindenkit – és különösen a fiatalokat – nyugtalanítanak és elkeserítenek.

A félelem rossz politikai döntésekhez vezet, például ahhoz, hogy a nyugati kormányok ezer milliárd dollárnyi összegeket költenek hatástalan klímavédelmi intézkedésekre.

Továbbá aláássák a közbizalmat, például amikor a hőség okozta halálesetekre helyezik a hangsúlyt, mert azok beleillenek a narratívába, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy a hideg időjárás miatt elhunytak száma sokkal nagyobb.

Ha féligazságokat mondanak, miközben kegyesen azt bizonygatják, hogy a tudományt követik, az az aktivistáknak kedvez az adománygyűjtésben, valamint kattintásokat generál a média számára, és segít a politikusoknak szavazatokat gyűjteni. De ez mindannyiunkat félreinformál, és rosszabbul is járunk így.

Bjorn Lomborg
A Copenhagen Consensus Center think tank elnöke, amely több száz közgazdásszal (köztük hét Nobel-díjassal) együttműködve a világ fő kihívásaira (kezdve a betegségek, az éhezés felszámolásától az oktatásig, a klímaváltozásig), lényegében az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítására megoldási javaslatokat dolgozott ki. A Stanford Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója. Elemzései, publicisztikái jellemzően a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a globális fenntartható fejlődési célok elérésének kérdését járják körül.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója