Fejlesztésekre van szükség a gázrendszerben
Gazdaság

Fejlesztésekre van szükség a gázrendszerben

Portfolio
Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján, a szakember többek között kiemelte, hogy a kiegyenlítő szerepe miatt a földgázrendszer szerepe egyre hangsúlyosabb lesz a jövőben. A magyar földgázrendszer határponti kapacitásairól is beszélt a vezető, elmondta, hogy folyamatosan fejleszteni kell a román, a horvát és az ukrán pontokat, ezek közül kritikusan fontos a román irány, innen tud még jelentős gázmennyiség érkezni.

Vigassy Csaba, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója ugyancsak beszélt a mai konferencián, a szakember a hidrogéntárolás rejtelmeibe vezetett be.

Fontos a gáz, fejleszteni kell

A szakember szerint a földgázrendszer szerepe egyre hangsúlyosabb lesz a jövőben, a megújuló energiaforrások térnyerésével párhuzamosan. Hiába csökken a gázfogyasztás és lesz egyre kevésbé gazdaságos a termelés,

a kiegyenlítő szerep azonban nagyon felértékelődik.

Ezt főleg az esti órákban láthatjuk már most is, az akkor nem termelő naperőművek helyett a gázerőművek tudnak szolgáltatni.

A földgáztárolás szerepe kiemelendő az ellátásbiztonság és a hálózati stabilitás tekintetében, Magyarországon jelenleg 93 százalékos szinten állnak a tárolók - emlékeztet Ferencz I. Szabolcs.

tártölt

A magyar földgázrendszer határponti kapacitásairól is beszélt a szakember

- 2021 óta teljesen megváltozott a földgázellátás iránya Magyarországon,

korábban Ukrajna és Ausztria felől érkezett a molekula és ment többek között Horvátország, Románia és Szerbia irányába, ma pedig éppen fordított irányba megy a flow. Az átszállított mennyiségeket jelentős mértékben sikerült növelni, nincs a hazai rendszerben kihasználatlan összekötő, ennek a képességnek nagyon fontos a fenntartása, hiszen a szállítási lehetőségek bármikor megváltozhatnak - mutat rá a vezető. Kiemeli:

fejleszteni kell a román, a szlovák és az ukrán pontokat,

ezek közül kritikusan fontos a román irány, innen tud még jelentős gázmennyiség érkezni. A román partnernek jelentős fejlesztési igénye van ahhoz, hogy el tudjon jutni a megfelelő volumen a magyar határra, a projekt már folyamatban van.

Előadása során a megújuló gázok, elsősorban a biogáz rendszerbe történő integrálásáról és a hidrogéntermelésről is beszélt Ferencz I. Szabolcs. Ezekkel kapcsolatban

a rugalmassági képességek javulására van szükség,

a vonatkozó és szükséges szabályozói lépések egyelőre még nem történtek meg, de rövidesen lehet rájuk számítani a szakember szerint.

Fókuszban a hidrogéntárolás

Vigassy Csaba, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója ugyancsak beszélt ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Az energiatárolás típusait mutatta be többek között a szakember: létezik közvetett és közvetlen megoldás, az elsőn belül több allehetőség van, az elektrokémiai, a kémiai, a mechanikai és a hőtároló.

Ezen felül arról beszélt, hogy mi a hidrogén előnye az akkumulátorral szemben, de a geológiai tárolási lehetőségek is szóba kerültek Európában. A felszíni hidrogéntárolásnak négy fő módja van, ezeket is bemutatta a szakértő.

A hazai hidrogénipar aktualitásai is szóba krültek, a legfontosabb felemény talán

a Mol százhalombattai zöld hidrogén üzemének kiépítése volt (10 mv).

VAL_06333

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
VAL_05917