Elemzők: ez volt az inflációs pálya alja
Gazdaság

Elemzők: ez volt az inflációs pálya alja

Portfolio
Az elemzők egyetértettek abban a szeptemberi inflációs adat megjelenését követően, hogy valószínűleg az inflációs pálya alját láthattuk, és innentől felfelé vezet az út, ami a pénzromlás ütemét illeti. A közgazdászok úgy vélekedtek, hogy a friss szám a mostani forintárfolyam mellett nem ad mozgásteret a jegybanknak a kamatvágáshoz.
Több elemzői kerekasztalbeszélgetéssel, közgazdász eszmecserével is készülünk az október 17-i gazdasági csúcskonferenciánkon. Még nem késő regisztrálni!

A KSH reggeli jelentése szerint szeptemberben az egy évre visszatekintő áremelkedés 3% volt, vagyis három és fél után először elérte a jegybanki célt. A friss adatokra érkezett elemzői reakciókból szemezgettünk.

Virovácz Péter, ING Bank

A friss adat a piaci konszenzushoz képest minimális lefelé mutató meglepetést okozott, miközben megfelelt az ING Bank várakozásának.

Az infláció ismételt mérséklődése részben az átlagos árszint havi alapú 0,1 százalékos csökkenéséből és a tavalyi évi magas bázisból adódott.

A negatív havi átárazás két fontos komponensre vezethető vissza. Egyrészt az üzemanyagok esetében szeptemberben volt egy markáns 3,7 százalékos áresés, ami önmagában 0,2 százalékponttal fékezte a havi inflációt. Másrész pedig a szolgáltatások esetében – részben szezonális, részben egyedi hatásokra visszavezetve – látható egy 0,8 százalékos árcsökkenés.

Az üdülési szolgáltatások ára esett jelentősen, ahogyan ezt szeptemberben megszokhattuk, bár talán a lanyhább forgalom miatt az árcsökkenés is nagyobb volt a megszokottnál.

Másrészt pedig a közlekedési szolgáltatásoknál volt egy komoly áresés a távolsági utak esetén.

Ezzel szemben felfelé mutató meglepetést okozott az élelmiszerek árának egyhavi alakulása, hiszen itt 1 százalékos havi áremelkedés volt látható. Ez részben már a nyári aszályos időjárás eredménye lehet, részben pedig a tejtermékek markáns drágulásához köthető.

Éves indexek: az üzemanyagok és a szolgáltatások lefelé húzták a mutatót, míg részben ezt ellensúlyozta az élelmiszerek drágulása. Utóbbi termékkör esetében éves szinten 3,7 százalékos volt az áremelkedés, ami 2023 vége óta a legmagasabb mutató. A szolgáltatások esetében bár markáns volt a lassulás, az inflációs ráta még így is 8,4 százalékos. 

Az éves bázison számított 3,0 százalékos infláció közel háromnegyedét a szolgáltatószektor adja. A fejlett és a régiós országokhoz hasonlóan továbbra is ez a tétel okozza tehát az infláció jelentős részét. Ez abból a szempontból fontos, mert ez a fajta infláció ragadósabb, mint a maginflációs kosáron kívüli tételek árhatása.

Előre tekintve a következő hónapban az inflációs ráták érdemi emelkedésére számíthatunk.

Hiába a kedvező statisztika, a háztartások óvatossági motívuma és inflációtól való félelme aligha enyhül majd az év vége felé. Sőt, decemberre ismét 4,5-5,0 százalék közelébe ugorhat a fő inflációs mutató és a maginfláció 5 százalék fölé is mozdulhat.

A jövő évre vonatkozóan sokasodnak az inflációs kockázatok: a beinduló fogyasztás, a dinamikus bérnövekedés fennmaradása (főleg a jelentős minimálbér-emelés nyomán) és a legutóbbi kormányzati adóintézkedések is vélhetően utat találnak majd a fogyasztókhoz áremelések formájában 2025 folyamán. Idén átlagosan 3,8 százalékos, jövőre pedig 4,0 százalékos áremelkedési rátával számolunk.

A magyar monetáris politika szempontjából összességében kedvező adatközlésről beszélünk. Bár a mai adat némileg alacsonyabb, mint a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése, a jegybank közelmúltbeli verbális intervencióját tekintve aligha hoz bármiféle változást a kamatokban rövid távon.

Októberben nem várunk tehát kamatvágást,

bár, ha fennmaradna a szolgáltatások esetében a most látott kedvező dinamika, az egyértelműen megnyithatja az utat egy újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés előtt. Leghamarabb vélhetően decemberben, ha a piaci hangulat javul és a forint újra erősödik.

Több elemzői kerekasztalbeszélgetéssel, közgazdász eszmecserével is készülünk az október 17-i gazdasági csúcskonferenciánkon. Még nem késő regisztrálni!

Regős Gábor, Gránit Alapkezelő

Az élelmiszerárak szeptemberben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ennek az értékeknek akár örülhetnénk is, de ez a korábbi magas árszínvonalra rakódik rá. Kellemes meglepetés ugyanakkor a szolgáltatások árának 0,8 százalékos csökkenése – itt szezonális tényezők alapján az üdülési szolgáltatások árcsökkenésére (14,0 százalék) jelenik meg, azonban az idei évet a szolgáltatásoknál jelentős átárazások jellemezték, részben a visszatekintő árazás miatt, így jó hír, hogy a többi szolgáltatás drágulása ezt az árcsökkenést nem vitte el.

A kedvező szeptemberi adattal együtt azonban a szolgáltatások éves alapú 8,4 százalékos drágulása még mindig felfelé húzza az inflációt.

A kedvező inflációs adathoz tehát több tényező hozzájárult: egyrészt az alacsony importált infláció (az eurózóna inflációja 1,8 százalék volt), másrészt pedig az alacsony belső kereslet (a magas árak miatt óvatosan fogyasztunk, illetve megélénkült a határon átnyúló kereskedelem), harmadrészt pedig a tényezőárak (például energia) normalizálódása.

A következő hónapokban az infláció várhatóan emelkedést mutat majd: a bázishatások, illetve a közel-keleti háborús helyzet miatt emelkedő olajárak éreztetni fogják hatásukat az inflációban. Ugyanakkor míg sokáig az volt a kérdés, hogy év végére meghaladjuk-e az 5 százalékos szintet a bázishatások miatt és az egyes havi adatok alapján mindig valamilyen 5 százalék körüli becslés jött ki decemberre, most már ennek a valószínűsége jelentősen csökkent. Az év egészét tekintve az infláció 3,7-3,8 százalékon alakulhat, míg jövőre szinten a jegybanki célsávban maradhat, kicsivel a célsáv teteje alatt.

A jövő évi inflációs kilátásokat ugyanakkor továbbra is inkább lefelé mutató kockázatok övezik,

különösen ha a gazdasági növekedés jövőre is alacsony lesz akár hazánkban, akár az Európai Unióban, hiszen kis, nyitott gazdaságként az importált infláció szintje sem lényegtelen. Felfelé mutató kockázatot jelent ugyanakkor a forint árfolyamának elmúlt időszakban történő jelentős gyengélkedése.

Bár egy inflációs adatnál illene megemlékezni a monetáris politikára gyakorolt hatásról, de

a mostani forintárfolyam mellett teljesen kizárt, hogy a jegybank lazítani tudjon – mint láthattuk a forint védelmében még verbális intervencióra is szükség volt a héten.

Nagy János, Erste Bank

Az adat enyhén kedvezőbb lett mind az általunk, mind az elemzői konszenzus által várt értéknél. A hazai headline közel négy évvel ezelőtt érintette meg utoljára a jegybank középtávú célját. A maginfláció ezzel szemben emelkedett: 4,8 százalékra nőtt éves szinten szeptemberben.

Mindent egybevetve úgy látjuk, hogy

az inflációnak a célsávban maradása egyelőre átmeneti jelenség.

A bázishatás az év hátralévő részében meglehetősen kedvezőtlen. Az elkövetkezendő hónapokban a legnagyobb kérdés, hogy a másfél éves recessziós időszak után beinduló gazdaság az év végén mekkora teret enged a további árkorrekcióknak. A dinamikus hazai béremelkedés, valamint a vasúti pályahasználati díj emelkedése együttesen helyez majd nyomást a szereplőkre az ősz folyamán. Ezenkívül a júniusban bejelentett, bankoláshoz köthető többletterhek is hamarosan megjelenhetnek az árazásokban. A termelői árak felől is érzékelhető árnyomás detektálható.

Összességében az év hátralévő részében ismét emelkedő értékekre számítunk: decemberre 4-4,5 százalék között index várható. A bázis meglehetősen kedvezőtlen lesz, főként az utolsó negyedévben, így ekkor ismét kiléphet a főszám a jegybanki toleranciasávból. Várakozásunk szerint a dezinflációs folyamat jövőre indulhat újra és a jegybanki célsávba tartósan csak 2025 második felében térhet vissza az infláció.

A kedvező adat kapcsán – mint mindig – felmerülhet, hogy a jegybank lazább lehetne a tervezettnél a következő ülés alkalmával, ugyanakkor a maginfláció, amely közel 5 százalék volt szeptemberben, valamint a forint gyengélkedése a tartás felé kell, hogy orientálja az MNB-t.

Balog-Béki Márta, MBH Bank

Folytatódott a dezinfláció, az augusztusi 3,4%-os év/év alapú áremelkedést követően szeptemberben 3,0%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak idehaza, a friss adat várakozásunknak és a széleskörű piaci konszenzusnak megfelelően alakult.

Havi alapon 0,8%-kal csökkent a szolgáltatások ára, az árváltozást ebbe az irányba vártuk, de a közölt adat várakozásunkat meghaladta. Utoljára 2022 szeptemberében láthattunk árcsökkenést ebben a kategóriában. A szolgáltatások az előző év azonos időszakához képest drágulása mérséklődött, 9,5%-ról 8,4%-ra jött le, de ez továbbra is igen magas és továbbra sincs nincs összhangban az MNB inflációs céljával.

Az idei évre 3,8%-os éves átlagos inflációval számolunk továbbra is. A kedvező augusztusi és szeptemberi adatközléseket követően az év végéig ismét emelkedhet az éves infláció, elsősorban a nagyon alacsony bázis miatt. Év végére a headline index továbbra is 4,5% környékére várható.

2025 elején némi dezinfláció prognosztizálható, de az inflációs célhoz való visszatérés üteme lassabb folyamat,

a maginfláció alakulása sem utal arra, hogy könnyen 3%-ra szorítható lenne az infláció már jövőre. A béremelési dinamika relatíve magas maradhat 2026-ig, ami ugyancsak nyomást helyezhet az inflációra. A 3%-os jegybanki inflációs cél stabilan fenntartható elérését csak 2026-ban, annak is inkább a második felében várjuk.

Idén még három jegybanki kamatdöntés lesz, és - az amúgy támogató nemzetközi kamatkörnyezet mellett - kicsi a valószínűsége annak, hogy egyáltalán ne legyen további kamatcsökkentés idehaza. Az MNB alelnöke a napokban arra utalt, hogy a geopolitikai feszültség és az amerikai választások előtti bizonytalanság az óvatos megközelítést indokolhatnak októberben. Év végére 6,25%-ra csökkenhet az alapkamat várakozásunk szerint, a kamatcsökkentések pedig jövőre is folytatódhatnak.

Az inflációs adat előtti elemzői felmérésünk eredményei itt olvashatók:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így törhet be Magyarországra az új fizetés, elárulták a terveket

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Gyalog Zsolt, a VOSZ elnök Energetikai Szekciójának elnöke.