Zsúfoltság és bűz: kétségbeejtő állapotokról számolnak be az első dolgozók az épülő debreceni gigagyárban
Gazdaság

Zsúfoltság és bűz: kétségbeejtő állapotokról számolnak be az első dolgozók az épülő debreceni gigagyárban

Portfolio
A Telex birtokába jutott egy olyan dokumentum, amely szerint az első irodisták már megérkeztek a debreceni Contemporary Amperex Technology Limited, vagyis a CATL akkumulátorgyárba dolgozni, de a körülményekre panaszkodtak a telepen.

A beszámoló szerint az első munkavállalók szeptemberben költöztek a tervek szerint 2025-ben induló gyár irodáiban. A körülményeket azonban nem tartják alkalmasnak a munkavégzésre, erről pedig egy részletes beszámoló is bejárta a magyar sajtót.

A névtelenséget kérő alkalmazott arról számolt be, hogy „kétségbeejtő állapotok uralkodnak a telepen”.

Elmondása szerint a jelenlegi körülmények nem alkalmasak szellemi munkavégzésre, a kollégák folyamatosan botladoznak az épületben, miközben „folyamatos moslékszag terjeng”. Az elmondás szerint a gyár helyszínén található Inparkban egy raktárban helyezték el az irodai dolgozókat is, ahol egész nap különböző cellákat hegesztenek össze. Szerinte nincs elég konnektor a helyiségben, ráadásul hatalmas zsúfoltság jellemzi a munkakörülményeket, „heringszerűen” helyezték el az asztalokat és a székeket. A munkavállalóknak közben folyamatosan hosszabbítók között kell manőverezniük, az akadályok miatt folyamatosan „csetlenek-botlanak” a dolgozók.

A leírás szerint a problémás helyzet nemcsak a munkatérben áll fenn, hanem az étkezőben is. Panaszkodik arra, hogy „állandó a moslékszag”, mivel egy nyitott tetejű hordóban gyűjtik az ételmaradékot. Az is problémás szerinte, hogy nincs elegendő berendezés az ételmegmelegítésére, valamint csak egyetlen mosogató áll rendelkezésre, ám az is állandóan eldugul. Kitért a mellékhelyiségre is a levélíró, szerinte a WC-deszka már kevéssel a költözést követően le van törve. A levél érintette azt is, hogy az irodai dolgozóknak egy szűk folyosón kell megközelíteniük a munkaterületüket, miközben a gyártási részlegtől mindössze egy szűk üvegfal választja el őket. A bekötőút minőségét is érintette a levél, viszont ezt várhatóan novemberben leaszfaltozzák. A kínai vállalat nem engedte meg a dolgozói számára, hogy az irodák átadásáig otthonról dolgozzanak.

Az irodai dolgozók számára a kínai CATL a belvároshoz közel bérelt irodákat, de szeptemberben át kellett költözniük az épülő gyárba.

A vállalat szerint a mostani épületet többcélú alkalmazásra húzták fel, ez egyáltalán nem szokatlan az autóiparban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EKB euróövezet ecb eurozóna euró