Zsiday Viktor az energiaárakról, a magyar tőzsdéről és a gazdasági növekedésről
Gazdaság

Zsiday Viktor az energiaárakról, a magyar tőzsdéről és a gazdasági növekedésről

Portfolio
Középtávon az energiaárak növekedésre számít Zsiday Viktor. Az ismert pénzügyi befektető a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy a globális gazdaság és a tőkepiacok legfontosabb kérdése, hogy lesz-e recesszió az Egyesült Államokban, ha igen, jelentős tőzsdei esés jöhet. A közgazdász szerint 2030-ig az átlagos éves magyar gazdasági növekedés 3 százalék alatt marad.
Zsiday Viktor is elmondja a véleményét a hazai és nemzetközi folyamatokról a Budapest Economic Forumon!

Zsiday Viktor az interjúban többek között a következőkről beszélt:

  • Amennyiben az Egyesült Államokban recesszió lesz, akkor az tartós, több negyedéven át elhúzódó lassú folyamat lehet, és ebben az esetben az amerikai részvényárak is legalább 30 százalékot esnek. A recesszió esélye azonban megjósolhatatlan.
  • A japán részvényomlás oka a japán jen hirtelen erősödése volt. Az elmúlt 30-40 évben még soha nem volt ilyen olcsó a jen, mint most, ám mivel az extrém japán-amerikai és japán-európai reálkamat-különbség csökkenni fog, ez 20-30 százalékos erősödést okozhat a jen árfolyamában. Ez egyáltalán nem kell, hogy együtt járjon a japán részvények esésével, tehát ilyen hirtelen, pánikszerű reakcióra a tokiói tőzsdétől már nem számít Zsiday.
  • Olajra és gázra még évtizedekig szükség lesz, viszont a nagy olajcégek már nem hajlandóak túl sokat beruházni kutatásokba, a zöld átállás igénye és a szabályozói bizonytalanság miatt. Egy recesszió esetén valószínűleg esne az olajár, de ötéves távon inkább a három számjegyű tartomány a valószínűbb kimenet a fenti okok miatt.
  • Zsiday szerint senki nem akar 18-20 százalékos béremeléseket Magyarországon. Már az évi 8 százalék is nagy kihívásnak tűnik, úgy, hogy a munkaerőnk termelékenysége sok év óta csak nagyon csekély mértékben nő. A nagy erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz.
  • Magyarország potenciális gazdasági növekedése – kifejezetten hosszabb távon nézve – nem több, mint éves 1-2 százalék. Zsidayt meglepné, ha a 2030-ig tartó években elérnénk a 3 százalékos átlagot. A 6 százaléknak pedig végképp semmi alapja nincs.
  • Magyarországon egy erősen voluntarista, kicsit ad-hoc, és erőltetett növekedést generálni kívánó rendszer működik, ezt igazolják az elmúlt hetek kormnyzati intézkedései is.
  • A jövő évi magas kamatkifizetésekről és a lakossági állampírállományról szólva Zsiday elmondta: nemcsak a kamatok kiáramlásával, de jelentős visszaváltásokkal is szembe kell néznie az államnak – kivéve, ha valami nagyon versenyképes terméket kínál. A kijövő pénz részben külföldi eszközökbe áramlik, azaz a forintot gyengíti, részben az ingatlanpiacra mehet.
  • Az egész régió részvénypiaca túlfűtött állapotban van. Hosszú távra leginkább recesszióban, magas munkanélküliség, krízis mellett érdemes venni – most abszolút nem ez jellemző. Bizonyára vannak jó egyedi sztorik, de összességében Zsiday számára most nem vonzó a magyar részvénypiac.

Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
varga mihály pénzügyminiszter