Varga Mihály megerősítette: átalakítja a kormány a helyi iparűzési adó rendszerét
Gazdaság

Varga Mihály megerősítette: átalakítja a kormány a helyi iparűzési adó rendszerét

Portfolio
Szerdán esedékes Varga Mihály pénzügyminiszter bizottsági meghallgatása a parlamentben. Reggel a Költségvetési Bizottság előtt szólalt fel és válaszolt a képviselők kérdéseire. A teremben jelen volt Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke. A tárcavezető beszédében hangoztatta, hogy az idei 4,5%-os GDP-arányos költségvetési hiánycél tartható, a kormány év közben több egyenlegjavító döntést is hozott. A kormány várakozása szerint idén az átlagos infláció 3,5% körül lehet. A miniszter azt is előrevetítette, hogy a kormány november 15-ig beterjeszti a 2025-ös költségvetést a parlamentnek, amely várhatóan december közepén zárhatja le a vitát a törvényjavaslatról. Varga Mihály pénzügyminiszter ott lesz a Portfolio október 17-i gazdasági csúcskonferenciáján.
Megosztás

Marad-e vagy megy a jegybankba?

Arra a kérdésre nem válaszolt a pénzügyminiszter, ami azt feszegette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábbi jelzése alapján (mely szerint létrejön egy új csúcsminiszteri poszt és Matolcsy György helyére pedig valakit jelölnie kell) arra lehet következtetni, hogy Varga Mihály lehet az MNB következő elnöke.

Ezennel véget ért a miniszter felszólalása és fél 12-kor már a Gazdasági Bizottságban folytatja.

Megosztás

Nincs árfolyamcélja a kormánynak

Nincs árfolyamcélja a kormánynak

- hangoztatta.

Egy tervezési árfolyammal számolunk a költségvetésben. Az árfolyam a monetáris politika hatásköre - mondta.

Ezt annak kapcsán kérdezték a minisztertől, hogy 400 körül van az euró árfolyama.

A forint árfolyama és annak kilátásai is szóba kerülnek a Portfolio október 17-i konferenciáján. Jelen lesz Virág Barnabás, az MNB alelnöke és számtalan neves közgazdász, piaci elemző, alapkezelő, akik megszólalnak ebben a témában is. Még nem késő jelentkezni!
Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Uniós források

1000 milliárd forintnyi uniós forrás fog beérkezni idén összesen,

ennek a nagy része már be is jött eddig - felelte Varga Mihály.

Érdemes megemlíteni, hogy épp tegnap derült ki: az első kilenc hónapban 917,1 milliárd forint uniós projektekkel kapcsolatos bevétel érkezett a költségvetésbe.

Megismételte a kormány korábbi érvelését: politikai okok miatt tartják vissza az országnak járó forrásokat.

Megosztás

Miért rosszabb a kínai pénz?

Ezt a kérdést tette fel válaszában Varga Mihály.

Ma Kína egy világgazdasági hatalom, olyan partnerségre kell törekedni Kínával, amely jó a magyar embereknek - fejtette ki.

Visszakérdezett Vajda Zoltán ellenzéki képviselőnek továbbá, hogy Ön szerint rossz-e a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Olyan kondícióval, amely mellett megvalósult a kínai hitel felvétele, nem tudnánk most felvenni külföldi hitelt a piacról

- jelezte.

Van annyi likviditása a magyar államnak, hogy idén mindent kényelmesen meg tud finanszírozni - fűzte hozzá.

Megosztás

Gazdaságpolitika

Varga Mihály egyik válaszában kiemelte: az ország finanszírozása stabil, és nem szorul külső, nem piaci forrásokra. Még az elmúlt évek rendszeres krízisei közepette sem - mutatott rá.

Senki nem örül annak, hogy a Covid után a hiány és államadósság növekedett - jelezte a miniszter és felhívta a figyelmet arra, hogy milyen számok vannak ezen a téren a környező országokban. Konkrétan megemlítette a szlovák költségvetési terveket.

Megosztás

Költségvetés tervezése

A jövő évi költségvetés tervezési folyamatát a kormány még nem fejezte be. Ez a munka még zajlik - jelezte kérdésre válaszolva.

Megosztás

Bankok és díjaik

Teljesen egyetértek Önnel,

sajnos a magyar banki díjtételek magasak. Magasak ezek a költségek európai összevetésben is

- ismerte el Varga Mihály.

A magyar bankvezérek jelen lesznek a Portfolio október 17-i gazdasági csúcskonferenciáján. Csányi Sándor, az OTP elnöke előadást tart a rendezvényen. Még nem késő jelentkezni!

Erősíteni kell a versenyt, ezen dolgozik a kormány - mondta a miniszter, aki szerint már most is verseny van ezen a piacon.

Ahol visszaéléseket látunk, ott a felügyeletnek van dolga, a kormánynak pedig szabályozói eszköze lehet ezek befolyásolására - tette hozzá.

Megosztás

Iparűzési adó

A kormány készíti elő a 2025-ös költségvetést és a bevételi oldalt meghatározó adótörvények módosítását is. Ezzel hamarosan találkozni fog, és minden kérdésére választ kap majd abból - felelte a hipát érintő kérdésre.

Készülünk az iparűzési adó rendszerének átalakítására. Ez nem vesz el pénzt az önkormányzatoktól,

de átalakítja a területfejlesztést. Egy alapban gondolkodik a kormány, járási szintű fejlesztéseket hangolja ezen keresztül össze a kormány - erősítette meg Varga Mihály, ezt Navracsics Tibor miniszter már ismertette:

Az iparűzési adó növekedése 115-120 milliárd forint lehet jövőre. Ebből lehet forrásokat átcsoportosítani területfejlesztési szempontokra.

Megosztás

Növekedés, kamatok, 2025-ös költségvetés

Magyarországon van gazdasági növekedés. Szeretnénk ennél magasabbat, de a mostani is már egy eredmény - felelte.

Jövőre 3,7%, 2026-ban 2,9%-os hiánycéllal tervezünk és ezt a pályát kívánjuk megtartani - szögezte le.

Valamikor december közepére lezárhatjuk a 2025-ös költségvetésről szóló parlamenti vitát

- vetítette előre.

Szeretnénk visszaállni arra a pályára, ami 2013 és 2019 között jellemezte a magyar gazdaságot:

csökkenő költségvetési hiány, csökkenő államadósság, növekvő gazdaság - fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, hogy a beruházáselhalasztás csak átmeneti, egyébként pedig megvalósul idén 2000 milliárd forintnyi állami beruházás.

Kormánypárti politikusok nem kérdeztek az esemény első felében a minisztertől.

Megosztás

Reptér

A reptérvisszavásárlás lezárt ügylet. Sokkal több lehetőség van a reptérben, mint azt ahogy eddig a magánbefektető megvalósította - fejtette ki egy másik kérdésre. Nem engedheti meg a kormány, hogy

egy ilyen stratégiai elem, a nemzetközi repülőtér ne vegyen részt a régiós versenyben.

Különben Magyarország lemarad - vélekedett.

Tőkeemelés, vagyonértékesítés és Exim-hitel - ezek egészséges arányából jött össze a finanszírozás Varga Mihály elmondása szerint.

A vasúti közlekedés kapcsán kifejtette: a megfelelő forrásokat biztosítjuk a vasútnak és az illetékes tárca plusz igényekkel nem jelentkezett.

Megosztás

Első kérdések és válaszok

Varga Mihály az első képviselői kérdésre úgy felelt, hogy

technikai értelemben a költségvetés szempontjából mindegy, hogy tavasszal vagy ősszel fogadják el a költségvetést.

A magyar gazdaság szempontjából nem mellékes, mert a szereplőknek több ideje van arra, hogy felkészüljenek a következő évre, üzleti és magándöntéseiket milyen környezetben hozhatják meg - tette hozzá.

A 2025-ös költségvetés esetben ez másképp van, mert nagyobb a bizonytalanság a gazdaság körül. Fontos szempont továbbá, hogy lehet egy trendfordító esemény, a háború vagy a béke szempontjából, és ez az amerikai elnökválasztás. Ezért van az, hogy a magyar kormány úgy döntött, hogy figyelembe veszi ezt a külső fejleményt. November 15-ig fogja benyújtani a költségvetést a tárca - fejtette ki a miniszter.

Megosztás

Finanszírozás

A kamatkiadások csökkenésével számolunk a következő hónapokban. Más célokat tudunk így finanszírozni és csökkenthetjük a hiány mértékét - emelte ki.

Az adósság szerkezetéről is beszélt. Miközben több lábon állunk a forrásbevonás tekintetében, több országból vonunk be forrásokat, ennek a mértékét igyekszünk szűkíteni, azért hogy a devizakitettsége az államadósságnak csökkenjen - emelte ki.

Külön megemlítette a lakossági finanszírozás jelentőségét, és hogy a kamatkifizetések nem külföldi hedge fundokhoz érkeznek, hanem a családokhoz.

11226 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van állampapírban - emelte ki.

Mindezt a hitelminősítők is értékelték. Mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország besorolása - mondta Varga Mihály. Ezzel beszéde végéhez ért.

Megosztás

Költségvetési egyenleg

Év közben hozott intézkedéseket a kormány: 650 milliárd forint értékben beruházásokat halasztott el, és 400 milliárd forintos adóemelésről döntött - idézte fel.

2623 milliárd forint volt szeptember végéig az államháztartás hiány - foglalta össze a friss pénzforgalmi adatokat.

Ha a következő három hónapban nem történik váratlan fordulat, akkor a hiánypálya tartható lesz

- jelezte Varga Mihály.

A költségvetés helyzetéről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk:

Megosztás

Idei infláció

Ebben az évben 3,5%-os inflációval lehet számolni

- vetítette előre. Ezt annak kapcsán mondta, hogy ennek hatására a nyugdíjasok esetében 2,5% körüli reálemelés valósul meg.

Érdemes megemlíteni, hogy épp ma jelent meg a Portfolio elemzői felmérése az inflációról, melyből kiderült, hogy a szakértők 2024 átlagos inflációja esetében 3,8%-os mértékkel számolnak, ha konszenzust tekintjük.

Megosztás

Elkezdte beszédét Varga Mihály

A miniszter összefoglalóval kezdte beszédét. Felidézte, hogy a 2024-es évben a védelem költségvetését fogadta el a parlament. Nyugdíjak, rezsi, családok, munkahelyek, honvédelem - mondta a kulcsszavakat, amelyeknek a megvédését ígérte a kormány.

Majd sorolta:

  • A Honvédelmi Alapban 1300 milliárd forint van idén. Idén elérjük a honvédség GDP-arányos 2%-os értékét.
  • Családtámogatás: 3302 milliárd forintot költ az állam családtámogatásokra. A béremelések jelentősen hozzá tudtak járulni a családok jövedelmének bővüléséhez.
  • Foglalkoztatás rekordon van, soha ennyien nem dolgoztak a magyar gazdaságban.
  • Nyugdíjak értékállósága is megvalósult, az év elejei 6%-os emelésnek és a 13. havi nyugdíj kifizetésének hatására. 4300 milliárd forintot fordított az állam nyugdíjakra.
  • Rezsivédelmi Alap: 1361 milliárd forint van. A 2022-es és 23-as év rekord árai után konszolidáció történt az energiaárakban, de nem a háború előtti időszakban látott mértékűek. A rezsialap ellátta a funkcióját, a rezsitámogatáson keresztül csökkenti a családok terheit.
  • Folytatódtak a béremelések.

Ezek a fenti célok teljesültek. A 2023-as és 24-es évben a magyar gazdaság már növekedett. Az első félév összességében egy 1,5%-os növekedést hozott, ami egy jó eredmény uniós összevetésben - értékelte. Ehhez társult egy reálbérnövekedés - emlékeztetett.

Megosztás

Hamarosan megszólal Varga Mihály

Varga Mihály ott lesz az október 17-i Budapest Economic Forumon. Még nem késő jelentkezni!

Nem mellékes, hogy a pénzügyminiszter mit mond az idei költségvetésről, de még fontosabb és érdekesebb kérdés, hogy hogyan értékeli a kilátásokat, és mit árul el a folyamatban lévő 2025-ös büdzséről. Feltehetően a minisztert kérdezni fogják a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, a kiáltásokról, és

felmerülhet a forint árfolyamának kérdése is,

amelynek euróval szembeni árfolyama 5 nap után került ismét 400 alá.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
kutató tudomány