Magyarországon volt az egyik legdrágább az áram a cégeknek egész Európában
Gazdaság

Magyarországon volt az egyik legdrágább az áram a cégeknek egész Európában

Magyarországon volt az egyik legdrágább a nem-lakossági szereplőknek a villamos energia egész Európában az idei első félévben a különböző fogyasztási sávokban – derült ki a Portfolio vizsgálatából. Erről a témáról is szó lesz a holnapi Energy Investment Forum konferenciánkon, amelyre itt még lehet regisztrálni.
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A napokban frissült a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal, valamint az Eurostat nem-lakossági áramár-adatbázisa, amelyek együtt uniós szinten teszik összehasonlíthatóvá az egyes éves fogyasztási sávokban, hogy hol mennyi a nettó áramár, illetve egyéb terhekkel (díjak, áfa) együtt ez mire jön ki. A nem-lakossági gázárakból kirajzolódó képpel egy mai másik cikkünkben foglalkoztunk.

A villamosenergia terén mi öt fogyasztási sávot vizsgálunk évek óta, és csak a nettó árakra koncentrálunk, amelyeket természetesen tovább emelnek az egyéb díjak és az áfa. Az idén első félévi adatok alapján újra azt találtuk, hogy

Magyarországon a harmadik-hetedik legmagasabb a céges áramár attól függően, hogy éppen melyik éves fogyasztási sávot vizsgáljuk.

Amint az alábbi ábrán a magyar idősorokat összefoglalva bemutatjuk, és ahogy azt a gázáraknál is láttuk: a legkisebb éves fogyasztási sávban volt a legmagasabb a nem-lakossági áramár, a legnagyobb fogyasztási sávban pedig a legalacsonyabb. Ahogy a gáz esetén, úgy itt is igaz lehet, hogy ez a magasabb áron kötött, fix áras áramszerződések nagyobb arányával, illetve a nagyobb cégeknél a tudatosabb energiabeszerzésből is adódó helyzettel függhet leginkább össze. Utóbbi azt jelenti, hogy a nagyobb cégek hamarabb megérezték 2022-ben az áramárak elszállását a változó áras szerződések nagyobb aránya miatt, de aztán a piaci árak esése is hamarabb és intenzívebben beszűrődött a szerződéseikbe, és ez a nagyobb fogyasztási sávok átlagárát is jobban lehúzta.

A fenti egységárakat érdemes tágabb kontextusba helyezni, hogy regionális költségoldali versenyképességi szempontok alapján is meg tudjuk vizsgálni: mennyire drágán jutnak hozzá a magyarországi nem-lakossági szereplők a földgázhoz. Az Eurostat 41 országot bemutató adatbázisában (nemcsak uniós tagállamok vannak benne, igaz nem minden országra van még meg az idei első félévi adat) azt találtuk, hogy az általunk vizsgált legkisebb éves fogyasztási sávban (20-499 MWh) a magyar átlagár (0,2296 euró/KWh) az ötödik legmagasabb lett a jelenleg elérhető uniós tagállamok között. Előttünk csak Írország, Németország, Horvátország és Ausztria található kicsivel (az alábbi ábrákon csak a szűkebb régiónkat tűntetjük fel).

A következő éves fogyasztási sávban (500 – 2000 MWh) a magyar átlagárnál (0,2055 euró/KWh) csak az ír és a horvát magasabb.

A még nagyobb éves fogyasztási sávban (2000 MWh – 19999 MWh) a magyar átlagárnál (0,1680 euró/KWh) csak a német, ír, horvát, a luxemburgi, és az osztrák volt kicsit magasabb.

aram 3 241009

Az éves szinten 70 000 – 150 000 MWh közötti fogyasztási sávban a magyar átlagár (0,1463 euró/KWh) csak a hetedik legmagasabb, megelőznek minket az írek, csehek, németek, osztrákok, horvátok, luxemburgiak.

Az egyik legnagyobb éves fogyasztási sávban (70 000 – 150 000 MWh) a magyar nem-lakossági átlagos áramár (0,1352 euró/KWh) az ötödik legmagasabb, előttünk csak a csehek, írek, lettek és a szlovénok álltak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Balaton kilátó Tihany nyaralás nyár belföldi turizmus tihanyi-félsziget